“D.O.P. stunt al 25 jaar, dat mag niet verdwijnen”

0
991
Doezum DOP

DOEZUM – Het zijn zware tijden voor de Doezumer Oudjaars Ploeg. Het aantal leden is in de afgelopen jaren gehalveerd en met het sluiten van café De Steven is ook de vaste uitvalsbasis verloren gegaan. Berooid en dakloos. En dat tijdens het 25-jarig jubileumjaar van DOP. “Maar laten we er geen jankverhaal van maken”, lachen voorzitter Jorn Broersma en DOP-veteraan Kevin Postma de problemen weg. “Daarvoor hebben we nog veel te veel plezier in wat we doen.”

“De sluiting van café De Steven was wel even schrikken”, bekent Jorn. “We wisten dat de kroeg al vier jaar te koop stond, toch valt het slechte nieuws je rauw op je dak.” DOP is al jaren kind aan huis bij het Doezumer café en zag opeens hun thuisbasis wegvallen. “Het café had alles wat wij ons als DOP maar konden wensen”, vult Kevin zijn voorzitter aan. “Er was voldoende ruimte om leuke spelletjes als ‘Ik hou van Doezum’ te organiseren, we konden er radio maken en natuurlijk gezellig een biertje drinken in een altijd sfeervolle omgeving. Dat zijn we nu kwijt.” Berichtgevingen in de media dat alle verenigingen al een nieuw onderkomen hebben gevonden spreekt het tweetal dan ook tegen. “We hebben nog altijd geen geschikte plek gevonden”, vertelt Jorn. “Het Anker is voor ons eigenlijk te kil en te klein. Het wordt een moeilijk verhaal om daar de juiste sfeer voor onze activiteiten in te krijgen. Toch lijkt het onze beste optie te zijn. En dat is jammer, want –zonder Het Anker te kort te doen- past het gebouw niet echt bij DOP.” De Doezumer Oudjaars Ploeg is wel druk bezig geweest met het zoeken van een passende locatie als uitvalsbasis. Kevin: “Een vereiste is dat ons onderkomen in Doezum staat, maar goed, dat wordt nog een hele puzzel. En misschien is dit ook wel typerend voor dit dorp.” Kevin Postma doelt daarbij op zijn andere jacht op onderdak die hij recentelijk heeft gehad. “Veel jongeren trekken momenteel uit Doezum weg zodra ze het huis uit gaan. De reden is niet eens dat Doezum een saai dorp is. Integendeel zelfs, het is een prachtig dorp, maar er zijn gewoon geen woningen beschikbaar voor jongeren. Het afgelopen jaar hebben hier vier huizen te koop gestaan, waarvan er precies nul betaalbaar dan wel geschikt waren voor starters.” Dus trekt Kevin, samen met zijn vriendin naar Lutjegast. “Dat is overigens geen straf hoor!”, benadrukt hij. “Lutjegast is ook mooi en zij komt daar vandaan, dus geen kwaad woord over Lutjegast. Toch blijft het jammer dat juist jongeren hier weg trekken vanwege het gebrek aan woonruimte.” Dat heeft DOP de gemeente ook duidelijk proberen te maken in hun stunt van vorig jaar. “In Grootegast wordt wel gebouwd”, schetst Jorn. “Daar is het Roblespark gerealiseerd. Vorig jaar hebben wij die mooie letters dus even ‘weggeleend’ en een paar dagen later gebruikt om ons eigen plan te presenteren: Het DOPlespark. Een stunt met een knipoog naar de gemeente. Als ze de leegloop van Doezum willen stoppen, dan zullen er betaalbare starterswoningen gebouwd moeten worden.” Het wegtrekken van de jeugd zorgt direct voor het tweede grote probleem van DOP. “Het aantal leden is jammer genoeg gehalveerd”, vertelt Kevin. “Zelf ben ik al acht jaar betrokken bij DOP en inmiddels het langstzittende lid. Dit jaar bestaat de oudjaarsploeg 25 jaar en er is altijd een gezonde doorloop geweest van leden. Men komt er jong bij, blijft een aantal jaren en waait vervolgens uit zodra het gezinsleven het niet meer toelaat. DOP had in al die jaren altijd meer dan tien leden, we moeten het nu doen met de helft.” Omdat er natuurlijk wel leuke stunts, activiteiten en aardigheidjes georganiseerd moeten worden neemt de druk op de resterende leden zienderogen toe. Jorn: “Vroeger staken we er allemaal een zaterdag in. Tegenwoordig wel drie of meer. Begrijp me niet verkeerd, het is prachtig om te doen, maar er komt wél een hoop bij kijken.” De Doezumer Oudjaars Ploeg staat natuurlijk bekend om hun radio-uitzendingen aan het eind van het jaar, waarin mensen leuke prijzen kunnen winnen met onder meer een radiobingo. “Daarnaast bezoeken we ook oudere mensen thuis en geven we ze een cadeautje”, aldus Jorn. “Kleinigheidjes hoor! Soms geven we een mok en soms een kookwekker. Het gaat om het idee dat er iemand langs komt, dat vinden die mensen ook prachtig.” De traditionele oudejaarsstunt, de bezoekjes, de leuke spellen in De Steven en daaromheen de radio-uitzending die alles verbindt. Dat is DOP. “We zijn gewoon een kwajongensbende die stunten en activiteiten voor én in dit dorp organiseren met een vette knipoog naar de werkelijkheid”, zegt Kevin. “Toch moet er echt vers bloed bij.” Jorn Broersma is het met zijn DOP-veteraan eens: “Wij zijn nu 26 en 24 jaar en doen dit al jaren. Elk oudjaar weer. Normaal gesproken is dit de leeftijd waarop leden uitstromen en vervangen worden door de jongere lichting. Echter, zouden wij nu stoppen dan valt DOP om en dat mag niet. Er zijn niet genoeg leden en maakt het heel lastig. Zeker nu DOP haar jubileum viert. We moeten er niet aan denken dat het ophoudt. Toch wordt het verhaal steeds moelijker.” Bij deze dus ook een oproep van de bestuursleden van DOP: Als het jou leuk lijkt om aan het einde van het jaar een leuke stunt uit te halen, radio te maken en mensen blij te maken met leuke presentjes, meldt je dan vooral aan. Dat kan via de contactgegevens die te vinden zijn op de website van de Doezumer Oudjaars Ploeg www.doezumeroudjaarsploeg.nl. “Vooral doen!”, zegt Jorn. “Misschien dat wij dan ook eens met pensioen kunnen.”