Jan Gutman

0
187
mmh -gutman

Fractieleider D66 Zuidhorn

VISVLIET – “Het is nu ruim een jaar geleden dat ik fractievoorzitter van D66 ben geworden. Dat was overigens niet gepland. In 2014 kwam ik, naast onze toenmalige fractievoorzitter Harrie Rutgers, in de gemeenteraad van Zuidhorn terecht. Door omstandigheden moest Harrie een behoorlijk lange tijd de raad verlaten, waarop ik doorschoof naar de positie van fractievoorzitter. Toen Harrie Rutgers terugkwam hebben we de rolverdeling zo gelaten. Mijn politieke carrière, als je het zo wilt noemen, is gestart in 2010. Ik vind principieel dat je als burger niet zomaar wat kunt roepen. Als je het ergens niet mee eens bent moet je actie ondernemen, proberen dingen te verbeteren en zelf aan het roer gaan staan. Zo ben ik dus verzeild geraakt in de politiek. Of ik dan niet beter af zou zijn bij een linkse partij? Linkse partijen zeggen vaak goede dingen en hebben ook wel mooie ideeën, maar de haalbaarheid laat nog weleens wat te wensen over. Met D66 gaat het overigens goed, ook richting de nieuwe gemeente Westerkwartier. Momenteel hebben wij ook in Grootegast en Marum wel leden, maar die worden nu nog niet vertegenwoordigd in de lokale politiek. Straks, als we één D66 Westerkwartier hebben, wel. Dan gaan we krachten bundelen en hopen we op minstens drie zetels in de nieuw te vormen gemeenteraad. Het liefst meer natuurlijk, maar we moeten er ook rekening mee houden dat er meer partijen bij komen. Het is belangrijk dat je je als partij constructief opstelt en zo’n partij is D66. Je moet het belang van je gemeente en haar inwoners dienen, daarbij moet je weleens over je eigen schaduw heen stappen. Of ik zelf deel ga uitmaken van de gemeenteraad na de herindeling? Ik weet het nog niet. Het wordt allemaal natuurlijk wel wat groter en heftiger. Nu moet ik wat vinden van Zuidhorn en haar dorpen, straks moet ik dan ook wat gaan vinden van Grootegast, Leek en Marum. Daarvoor zou ik me stevig in moeten lezen in hetgeen dat daar de laatste jaren gebeurd is. Ik kan nu nog niet inschatten of ik daar überhaupt de tijd voor heb. Ook heeft het nieuwe bestuur van D66 Westerkwartier hier natuurlijk een belangrijke stem in: willen zij Jan Gutman wel? Ik sta er niet afwijzend tegenover, maar hou in deze wel graag nog een flinke slag om de arm. Ik kan je wel met zekerheid melden dat ik geen ambities heb om landelijke politiek te bedrijven. En ook het wethouder- of burgemeesterschap is aan mij niet besteed.”