Bauke Mollema ziet Alberto Contador niet als bedreiging

0
222
bauke 1

Een dramatische Tour de France, een teleurstellende Olympische Spelen. Winst in de grote Ronde van San Sebastian. En een nieuwe ploegmaat Alberto Contador. Het seizoen voor Bauke Mollema werd twee weken geleden met een mooi teamsucces in Japan afgesloten. Speciaal voor de Streekkrant kijkt hij nog één keer terug op het lange seizoen en blikt ook alvast vooruit.

Bauke, het was een lang en zwaar seizoen. Zijn je verwachtingen uitgekomen?
Grotendeels wel. Lichamelijk heb ik afgelopen jaar een stap gezet. Niet alleen in de Tour de France en San Sebastian (mijn eerste overwinning in een grote klassieker), maar gedurende het jaar was mijn basisniveau heel hoog. Ik had nog wel graag wat meer overwinningen behaald. Dat is zeker een verbeterpunt voor 2017.

Hebben jij en de ploegleiding eigenlijk doorgaans dezelfde verwachtingen?
Ik verwacht altijd veel van mezelf maar over het algemeen zitten we op 1 lijn. In de winter maken we samen een seizoensplanning en stellen we doelen, zodat je over en weer gedurende het seizoen niet voor verrassingen komt te staan. En meningsverschillen hebben we nauwelijks.

Wat was je grootste tegenvaller van het voorbije seizoen? De lage klassering tijdens de Tour de France of toch de Olympische Spelen?
De Olympische Spelen. Daar had ik veel meer van verwacht dan een 17e plaats. Zeker ook omdat de Olympische Spelen maar 1 keer in de 4 jaar zijn waardoor je niet snel een herkansing krijgt.

En je kippenvelmoment?
Het winnen van San Sebastian en de etappe naar de Mont Ventoux. Dat was denk ik mijn beste dag van afgelopen jaar, en dan ook nog eens met zo’n bizarre ontknoping met die valpartij op het einde.

Alberto Contador wordt je ploeggenoot. Hoe kijk jij daar tegen aan? Voel je je daar ook door bedreigd? Jouw rol zal mogelijk veranderen?Ik kijk er naar uit om met hem samen te rijden. Hij heeft al zoveel gewonnen en ik hoop dat ik wat van hem kan leren. Uiteraard zal ik in sommige wedstrijden niet de eerste kopman zijn. Maar er zijn nog genoeg wedstrijden waar ik voor eigen kans mag gaan en voor mijn ontwikkeling is het misschien ook niet slecht in sommige wedstrijden eens wat meer in de schaduw te rijden. Ik denk dat we elkaar goed kunnen aanvullen.

Wanneer begint je nieuwe seizoen weer? Wat zijn je ambities?
Begin februari begint het seizoen weer, maar de training alweer begin november. Het is belangrijk een goede basis te leggen voor het seizoen. Ik weet nu mijn programma voor 2017 nog niet, maar ik wil me in de Tour de France zeker weer laten zien. Ik hoop dat ik nog een stapje kan zetten en vaker voor de overwinning mee kan doen dan dit jaar.

Hoewel je een lage klassering in de Tour had, heeft iedereen kunnen zien dat je een stap hebt gemaakt. Kun je nog een maken? Is het podium voor de Tour de France volgend jaar nu een natuurlijk doel nadat je er zo dichtbij zat afgelopen jaar? Of kun je niet meer voor eigen succes gaan, nu Contador je ploeggenoot is?
Of dat er komend jaar al in zit weet ik niet, maar dat is zeker mijn doel voor de komende jaren. Met Contador erbij zal ik de Tour wellicht in een andere rol rijden. Ik ben gemotiveerd om weer keihard te gaan werken en zo nog een stap proberen te zetten. De grenzen van mijn eigen lichaam opzoeken.

Je verruilde Leeuwarden voor Monaco. Hoe breng je nu je vrije tijd door?
Ik breng meer tijd door met mijn kinderen en leuke dingen doen zoals naar het zwembad of het theater. Vorige week heb ik nog een citytrip met mijn vrouw naar Milaan gedaan. Heel leuk! Het is vooral fijn dat je niet de hele dag bezig hoeft te zijn met je sport. Of het nu training is of voeding of voldoende rusten, dat is deze weken even wat minder belangrijk.

Wat mis je het meeste van Leeuwarden?
De familie dichtbij. 

Heb je de traditionele ‘out of seizoen frikandel’ al gegeten?
Haha nee! Ik ben afgelopen jaren steeds meer bewust bezig met voeding. Veel biologisch en meer kwaliteitsproducten en zo min mogelijk suiker en slechte vetten. Daar voel ik me goed bij.