Gezellig wandelen in Doezum

0
205
Doezum ivn OG-4

DOEZUM – Lekker wandelen in de buitenlucht. Wie wil dat nu niet. Ook voor de ongenode gast is een frisse neus op zijn tijd best een goed idee. Gelukkig kon er afgelopen woensdag heerlijk gewandeld worden in het prachtige natuurgebied in en rondom Doezum. Jannie Reinders had een prachtige route uitgestippeld die de wandelaars door het mooie landschap heen leidde. “Er is best een flinke opkomst”, vertelt Jannie opgetogen. En daar had de initiatiefneemster gelijk in. Tien enthousiaste wandelaars hadden zich verzameld op de parkeerplaats van voormalig café De Steven in Doezum. Eerder al vertelde Jannie aan De Streekkrant graag iets te willen organiseren in de dorpen Doezum en Oldekerk. “In Opende wordt er al flink gelopen en ook in andere plaatsen in het Westerkwartier zijn er genoeg initiatieven”, aldus de initiatiefneemster. “In Doezum en Oldekerk wordt er echter nog niets georganiseerd. Aangezien mensen echt niet naar de wandelroutes in Opende komen om een uurtje te wandelen, brengen wij de wandeling naar de mensen toe.” Een gewaardeerd initiatief zo bleek. Compleet met plantenexpert en Herman Woltjer van IVN Grootegast e.o. werd de ruim vijf kilometer aan gezonde inspanning aangevangen. “Alhoewel dit zeker geen excursie is, willen we af en toe wel even stil blijven staan bij de bijzondere dingen die de natuur in deze omgeving te bieden heeft”, zegt Jannie Reinders. “Wij gaan dus ook zeker niet snel wandelen en zijn van plan om vooral te gaan genieten.” Genieten leek ook de ongenode gast een goed idee, die vooraf vooral hoopte dat het droog zou blijven. Eerder in de ochtend vielen een aantal flinke regendruppen uit de lucht en doordat de verslaggever niet echt uitblinkt in het meenemen van noodzakelijke spullen, zoals een paraplu, bestond er even de angst voor een nat pak. Daarin stond de ongenode gast echter alleen. De wandelaars hadden gelukkig wel gedacht aan goede wandelschoenen én regenwerende maatregelen. Met dank aan Herman Woltjer, natuurlijk in het bezit van een extra paraplu, kon ook de onervaren wandelaar met een gerust hart aan de wandeling beginnen. Een wandeling met een die wonder boven wonder droog bleef. De weergoden waren de wandelaars goed gezind en trakteerden de lopers op fijne zonnestralen in de herfstachtige omgeving. Fanatiek wandelaar én natuurliefhebber Woltjer genoot met volle teugen van de wandeling. “Dit zijn van die activiteiten waarbij de samenwerking tussen Staatsbosbeheer en IVN Grootegast e.o. prachtig tot uiting komt”, aldus Herman Woltjer gedurende het lopen door het Doezumer Bos. “Het is dan ook de bedoeling dit voort te zetten. Volgende week woensdag (9 november) gaan we om 9.30 uur wandelen in Oldekerk en omgeving. De verzamelplaats is dan de parkeerplaats van het sportveld in Oldekerk. En ook dan wordt er, zonder te gidsen, iets verteld over de natuur en staat er onderweg een kopje koffie of thee klaar voor de deelnemers.” Deelnemen aan de mooie wandeltochten van IVN Grootegast e.o. en Staatsbosbeheer is gratis en wordt wekelijks afgewisseld. Na Doezum is volgende week dus Oldekerk aan de beurt, waarna de week daarop weer door de Doezumer natuur gewandeld wordt. De eerlijkheid gebied te zeggen dat de verslaggever de wandeling door het prachtige Doezum niet heeft afgemaakt door een gebrek aan tijd. Bij deze dus de belofte om binnenkort wel de gehele route van Jannie Reinders af te lopen. Want als iemand weet waar de mooiste wandelroutes en paadjes in het Westerkwartier liggen, dan is zij dat wel. Tot snel dus, dan mét een eigen paraplu.