Kloosterburen op drempel van carnavalsseizoen

0
186
kloosterburen carnalval 25

KLOOSTERBUREN – Carnaval boven de rivieren? Links en rechts vind je wel eens een leuk feestje tijdens carnaval, maar nergens zo mooi als in Kloosterburen. De moederschoot van het noordelijke carnavalsleven. Natuurlijk barst tijdens carnaval het grote feest ook los in Kloosterburen. Of Kronkeldörp eigenlijk, zoals het mooie Noord-Groningse dorp heet tijdens de feestdriedaagse. Nog ruim een week voordat het carnavalsseizoen officieel wordt geopend, dus bereidt carnavalsvereniging Oldeclooster zich voor op een drukke periode.

“Het carnavalsseizoen begint altijd op de 11de van de 11de, en dan bij voorkeur om 11 minuten over 11”, legt voorzitter Erik Werkman uit. “In Kloosterburen doen we het dit jaar echter op zaterdag 12 november. Dat komt beter uit. Onder de rivieren leeft het echt en wordt het dagelijks leven erop aangepast. Zo ver is Kloosterburen helaas niet.” Penningmeester Ruud Niewold ziet echter wel een groot voordeel: “Het geeft ons de mogelijkheid om 11 november bij de opening van het carnavalsseizoen te zijn in het Zuiden. Dat staat al heel lang op de agenda en lijkt nu een serieuze mogelijkheid.” Wie overigens denkt dat de heren van carnavalsvereniging Oldeclooster zich rustig en anoniem door het carnavalsleven onder de grote rivieren kunnen begeven heeft het mis. Kronkeldörp heeft naam gemaakt in de carnavalswereld. “Dat zie je ook terug in de bezoekers van het carnaval”, vertelt bestuurslid Frans Hegeman. “Van heinde en verre weten ze het feest in Kloosterburen te vinden. Leeuwarden, Zwolle, noem maar op. Soms letterlijk bussen vol.” Dus moet er echt iets neergezet worden. Een jaarlijks terugkerend succes in de optocht die heel het dorp al maanden van tevoren bezig houdt. “Elk jaar weer hebben we zo’n tien grote praalwagens”, zegt Erik. “Per wagen zijn al snel vijfentwintig mensen bezig vanaf nu tot aan de optocht die komend jaar op 26 februari wordt gehouden. Tel daarbij op alle kleine wagen die gebouwd worden en meerijden, de veertig vrijwilligers van deze vereniging en we komen al snel op een heel dorp.” De meeste wagenbouwers starten met de bouw van hun praalwagen na de opening van het carnavalsseizoen. In Kloosterburen op 12 november dus. “Vanaf dat moment wordt er avond aan avond gebouwd”, weet Frans. “Goed voor de lokale slijterij, maar ook zeker goed voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld kinderen. Zij helpen op jonge leeftijd al mee en leren al vroeg lassen, slijpen en timmeren.” Bijkomend voordeel is natuurlijk ook dat de jeugd de dorpstraditie bij uitstek met de paplepel krijgt ingegoten. Carnaval draait echter niet alleen om maar het feesten, drinken en verkleden. Het is ook de periode waarin men denkt aan de medemens en deze bezoekt. “Wij brengen bezoekjes aan de oude en zieke mensen”, vertelt Erik Werkman. “Dat zit er inmiddels zo ingebakken dat ze er ook gewoon op rekenen. En dat mag ook, dát is ook carnaval.” Frans vult de voorzitter aan: “Zo hebben we ook eens een carnavalsochtend georganiseerd in het Beatrix Kinderziekenhuis. Dat was zeer leuk om te doen. Wij slaan ziekenhuizen sowieso niet over. Als een inwoner van Kloosterburen in Groningen in het ziekenhuis ligt komt er ook bezoek langs.” Maar eerst dus de feestelijke opening van het carnavalsseizoen die dit jaar op 12 november van start gaat in Kloosterburen. Traditioneel gebeurd dat met de uitreiking van de Cloostermop. “Elk jaar reiken wij een Cloostermop uit aan een dorpsgenoot die veel heeft betekend voor de leefbaarheid in Kloosterburen , iets groots heeft neergezet of zich bezig houdt met vrijwilligerswerk”, vertelt Werkman. “Wie de opvolger van Arjan en Christel Schepers gaat worden hoort men 12 november. Tot die tijd blijven onze lippen stijf op elkaar.” Naast een prachtige Cloostermop met plaquette krijgt de gelukkige ook een mooie titel die trots gedragen kan worden: Ridder in de Orde van de Cloostermop. Aansluitend is het natuurlijk feest, want alhoewel carnaval meer is dan alleen maar de bloemetjes buiten zetten, blijft het natuurlijk wel een zeer aangenaam onderdeel van de traditie.