Niekerker zangtalent op drempel landelijke doorbraak

0
160
niels span

NIEKERK – Wat ooit begon met een verrassingsoptreden tijdens een Hollands Feest in zijn eigen Niekerk, mondt niet geheel onwaarschijnlijk uit in een doorbraak op landelijk niveau. Niels Span, hét zangtalent uit Niekerk, maakt zich op voor de finales van de Koos Alberts Awards. Een landelijke doorbraak lonkt, maar daarvoor moet de talentvolle Span wel eerst de grote dag op 13 november afwachten.

De 25-jarige Niels trekt al vier jaar van podium naar podium na zijn debuut tijdens het dorpsfeest in De Smidse te Niekerk. “Zij vroegen mij, als beginnend zanger zonder ervaring, om daar een optreden te geven”, blikt Niels terug. “Daar sta je dan te zingen voor 1.700 uitbundig feestende mensen. Gelukkig ging het mij goed af, direct na het optreden begonnen de boekingen binnen te komen en al snel stond ik bijna wekelijks ergens in een feesttent of zaal te zingen.” Inmiddels zijn we vier jaar verder en evenzoveel singles. De liedjes van Niels Span werden dermate populair dat naast de regionale radiostations ook de grote jongens zijn singles draaiden. “Dat was een leuke ervaring”, volgens Niels. “Het blijft een bijzonder moment als een grote zender als Radio NL jouw plaatjes draait. De singles hebben het dan ook bijzonder goed gedaan, als blijf ik hopen op die ene échte grote tophit. Een kneiter van een hit die iedereen meezingt. Zo iets als ‘Als de morgen is gekomen’ van Jan Smit lijkt mij fantastisch.” Dat houdt overigens niet in dat de jonge Span zich mee laat slepen in de gekte van de hectische muziekwereld. “Ik ben te nuchter en te realistisch om me mee te laten slepen”, lacht hij. “Toch heb ik zo mijn dromen. Tijdens de huldiging van FC Groningen in het Stadspark heb ik voor 30.000 mensen ‘Sweet Caroline’ van Neil Diamond gezongen en dat smaakt toch wel stiekem naar meer. Geef mij maar een zo groot mogelijk publiek, dat is minder eng dan zingen voor een select en klein gezelschap.” Dat grote publiek zal zich ongetwijfeld nog een keer aandienen voor Niels Span, nu hij zich één van de meest talentvolle Nederlandstalige zangers van Nederland mag noemen. “Per provincie zijn drie á vier talenten genomineerd voor de Koos Alberts Awards”, weet Span. “Voor de provincie Groningen zit ik daar bij. Uiteindelijk krijgt elke provincie een winnaar die op 13 november bekend wordt gemaakt in de A9-studio in Uitgeest. Deze award zou een mooi steuntje in de rug zijn voor mijn zangcarrière. De winnaar krijgt een reis aangeboden naar Spanje, samen met een aantal grote namen uit de muziekwereld. Daarbij zijn is de uitgelezen mogelijkheid om je naam te vestigen.” De winnaar wordt uiteindelijk bepaald aan de hand van een juryrapport en middels publieksstemmen. “Van de jury heb ik tot dusverre alleen maar positieve kritieken gehad”, meldt Span opgetogen. “Ik denk ook serieus mee te dingen en een goede kans te maken op de overwinning”, om daar lachend aan toe te voegen, “maar de stemmen heb ik niet in de hand.” Het talent uit eigen regio kan de hulp van zijn streek dus goed gebruiken. “Stemmen kan via www.koosalbertsawards.nl en dan onder het kopje Groningen/Friesland”, legt hij de procedure uit. “Maar de directe link staat natuurlijk ook op mijn Facebookpagina.” Het podiumbeest bereidt zich in ieder geval goed voor op het grote moment in Uitgeest. “En niet alleen daarop”, verklapt hij alvast. “Het afgelopen jaar heb ik geen nieuw werk uitgebracht, maar dat gaat binnenkort veranderen. Nieuw eigen werk is onderweg.” Niels Span belooft komend jaar ‘vol gas’ te gaan, houdt het Niekerker zangtalent dus goed in de gaten.