Grootegast heeft pas begin volgend jaar voldoende ruimte voor statushouders

0
98
streekkrantMock

GROOTEGAST – Het gemeentebestuur moet vaart maken met de huisvesting van statushouders. Daarvoor pleiten CDA en ChristenUnie in de gemeenteraad van Grootegast. De partijen reageren daarmee op een artikel in De Streekkrant waarin vermeld werd dat het gemeentebestuur op het Provinciale matje geroepen is, omdat vorig jaar te weinig statushouders gehuisvest zijn.

De Christelijke partijen wilden van het college weten waarom er nog steeds niet voldoende statushouders een woning hebben gekregen. Daarnaast vroeg raadslid Harm Beute (VZ2000) of het college toch niet de plannen van zijn partij ter harte moest nemen om meer woningen te bouwen voor statushouders, om verdringing van de woningmarkt tegen te gaan. Beute: “Met spoed moet huisvesting van statushouders geregeld worden.”

Wethouder Sjabbo Smedes (CDA) legde uit dat de statushouders nog geen woning hebben, omdat eerst in Westerkwartierverband gekeken is om de groep een woning toe te wijzen. “Dat biedt onvoldoende soelaas,” zei hij vorige week. “Het is wel zo dat op dit moment gekeken wordt of we extra wooneenheden kunnen creëren binnen Grootegast en het Westerkwartier. Dat doen we in nauw overleg met Wold & Waard en particuliere investeerders.” De gemeente verwacht dat de komende jaar er nog meer statushouders bij zullen komen die een woning zoeken. “Over vier of vijf jaar zal het pas stabiliseren.”

In de loop van de discussie stelde Beute ook dat statushouders de huidige woningzoekers niet van de markt mogen verdringen. “Daarom moeten we specifiek voor deze groep mensen woningen bouwen.” Of deze groep echt de woningmarkt verdringt, betwijfelt wethouder Smedes. “Ik krijg niet de indruk van Wold & Waard dat er een wachtlijst is waarop mensen langer moeten staan omdat we nu ook statushouders huisvesten. Wold & Waard heeft mij dat vorige week nog verzekerd,” zei Smedes.

Dat de druk in Grootegast hoog is blijkt wel uit de cijfers van het platform Opnieuw Thuis. Deze organisatie – opgericht door het Ministerie van Veiligheid en Justitie – becijferde dat Grootegast eind vorig jaar zes personen te weinig heeft gehuisvest. Begin dit jaar werd maar voor vijf van de 21 statushouders een woning gevonden. Voor het einde van het jaar moet Grootegast nog woningen vinden voor 25 extra statushouders. Hoeveel mensen daar begin volgend jaar bij moeten komen is nog niet bekend. Wel is bekend dat sommige statushouders nu al zo’n anderhalf jaar in een AZC op een woning wachten. Smedes denkt zelf dat de eerste woningen begin volgend jaar beschikbaar zijn.