Aduard 2000 en Zuidhorn weten nimmer te verwarmen in koude derby

0
890
Aduard Voetbal Zuidhorn-4

ADUARD – Zuidhorn deed afgelopen zaterdag goede zaken tegen het geplaagde Aduard 2000. De ploeg van trainer Henk Alssema verloor voor de achtste keer op rij en kijkt nog voor de winterstop het degradatiespook recht in de ogen. Geheel verrassend is de benarde positie van de paars-witten overigens niet, met zeven spelers in de lappenmand wordt de spoeling in de eerste selectie wel erg dun. Niettemin verweerde Aduard 2000 zich met hand en tand in de kraker tegen ‘buurman’ Zuidhorn. De groenen streden afgelopen seizoen tot op het laatst mee voor de titel in de tweede klasse, maar moeten door een valse start zichzelf nu tevreden stellen met een plaats in het rechterrijtje.

Zuidhorn kijkt de laatste weken echter weer voorzichtig omhoog en weet de punten in rap tempo bij elkaar te spelen. Daarbij zou ook Aduard 2000 aan de zegekar gebonden moeten worden, zo was algehele tendens vooraf. Om maar direct met de deur in huis te vallen: de wedstrijd werd nimmer wat het affiche beloofde. Op het open en koude sportpark van Aduard maakten de twee ploegen er in het eerste bedrijf een sport van elkaar juist geen pijn te doen. Het enige moment van opwinding voor de thee was het moment waarop Jan Peter Steenbergen de bezoekers uit Zuidhorn aan de leiding leek te brengen. Het doelpunt vond echter geen doorgang doordat de aanvaller zich in buitenspelpositie bevond. Na een half uur mocht ook Aduard zijn eerste kans noteren. De inzet met het hoofd bleek geen probleem voor doelman Groothof, die zonder problemen de bal uit zijn doel wist te houden.

Na rust leek de wedstrijd dan toch te ontbranden. Zuidhorn kwam sterker uit de kleedkamers en liet zien geen genoegen te nemen met een punt. De thuisploeg werd vastgezet en had moeite om de groenen van zich af te houden. Vijf minuten na de thee vond Ruben Kooistra het gat in de Aduarder defensie en stuurde Jaap Jacobs op pad richting doelman Klaas Cruiming. Jacobs faalde niet en verschalkte de uitkomende Cruiming; 0-1. De treffer was precies wat het tot op dat moment saaie duel nodig had. Aduard 2000 leek te ontwaken uit hun vervroegde winterslaap en begon zowaar te voetballen. Tot veel gevaar leidde dat overigens niet. Daar waar Zuidhorn een week eerder de voorsprong binnen een minuut wist te voorspelen, voorkwam Marcel Groothof een dergelijk scenario tegen de paars-witten. De doelman had een passend antwoord op de uithaal van Leon Smits en hield de heilige nul vast. Beide ploegen probeerden elkaar nog wel pijn te doen in het gure en schemerige Aduard, maar deden dat vooral zonder overtuiging. Na 93 minuten, één doelpunt en zes gele kaarten, netjes verdeeld over beide ploegen, vond de sterk leidende arbiter van dienst, Schulte, het wel welletjes. Hetgeen vooral een opluchting betekende voor de ruim honderd toeschouwers die naar het sportpark waren gekomen om een spetterende derby te zien. Het duel ontbrandde, ondanks de zes prenten, geen moment in een spectaculair schouwspel. Laat staan een derby. Aduard 2000 is geen moment bij machte geweest om de bezoekende ploeg van trainer Kees Bouma echt pijn te doen, terwijl Zuidhorn genoegen leek te nemen met een minimale overwinning.

Door de overwinning stijgt Zuidhorn naar de tiende plaats in de tweede klasse J met 13 punten uit tien duels. Voor de tweede periode, die nu twee duels onderweg is, heeft de ploeg nu vier punten en kan het meespelen als het de goede vorm van de laatste weken weet vast te houden. Voor de Aduarders is het te hopen dat de ziekenboeg snel leegstroomt. Met een fitte selectie is een inhaalslag in de strijd om lijfsbehoud niet eens ondenkbaar. Er zit namelijk wel voetbal in de ploeg van Henk Alssema. Jammer genoeg openbaarde die kwaliteit zich pas na de achterstand.

Aduard 2000 – VV Zuidhorn 0-1 (0-0):

Scoreverloop: 51. Jaap Jacobs (Zuidhorn); Arbiter: Schulte (Nieuw-Schoonebeek); Gele kaarten: Guido Weening, Albert Nieuwenhuis, Arjen Baarda (allen Aduard 2000), Robin van der Steege, Jasper van der Woude, Wouter de Boer (allen Zuidhorn).

Opstellingen

Aduard 2000: Cruiming; Wierenga, Haaksema, Nieuwenhuis, Linde, Baarda, Bellink, van Beusekom, Weinands, Weening (83: Heemstra), Smits.

VV Zuidhorn: Groothof; Kocken, Spijkerman, Laurens Bloem, Wouter De Boer; Schultinga (53: Van der Steege), Kooistra, Brandts Buys, Janse (73: Van der Woude), Jacobs, Steenbergen (84: Pera).