Geen Zwarte Piet op gereformeerde scholen

0
865
Leek Sinterklaas Intocht-2

STREEK – Een gevoelig onderwerp. Kan een Zwarte Piet anno 2016 nu wel of niet. De comités die de Sinterklaasintochten in het streekgebied regelen trekken zich weinig aan van de landelijke discussies, die ruimschoots in de media uitgemeten worden in de aanloop naar het kinderfeest. Zowel in Surhuisterveen, Grootegast als Zuidhorn blijven de Pieten zwart, dan wel bruin. ‘Het leeft hier niet zo’, viel er recent op te tekenen vanuit Zuidhorn. In Surhuisterveen wordt er ‘een traditioneel Sinterklaasfeest gevierd. En daar horen donkere Pieten bij’. Toch laat de discussie niet iedere instantie in de Streek onberoerd. NoorderBasis doet de traditionele zwarte hulpen in de ban, waardoor er geen Zwarte Pieten te bewonderen zijn op de gereformeerde basisscholen van NoorderBasis.

Roelof van den Berg van de onderwijsinstelling weet direct waarom we contact zoeken. “Het is een hot item momenteel”, stelt van den Berg. “Onze beslissing om de Pieten een andere kleur te geven heeft geleid tot veel reactie. Niettemin staan we achter onze keuze.” Het besluit om het advies van de Kinderombudsman te volgen heeft tot gevolg dat de Sint bij zijn bezoekjes aan de gereformeerde scholen in Buitenpost, Kootstertille, Zuidhorn, Grootegast en Oldehove een greep moet doen uit andersoortige Pieten. “Noodzakelijk”, vindt van den Berg die benadrukt dat het onderwerp helaas zeer gevoelig ligt. “We hebben gemerkt dat je hier niet onpartijdig in kan zijn. Je bent óf voor óf tegen. En dat is zonde. Het gaat om een kinderfeest dat we met z’n allen zouden moeten vieren. Daarom hebben wij dit pragmatische besluit moeten nemen, want pragmatisch is wat het gewoon is. We willen van die onnodige discussie af.” Dat de regionale intochten en andere scholen wel gewoon gebruik maken van de traditionele Zwarte Piet is voor NoorderBasis geen reden om ook door te gaan met donkergekleurde Pieten. “Vroeger als klein jongetje zag ik de Sint bij onze school, en tegelijkertijd bij de school aan de andere kant van de weg arriveren”, blikt Roelof van den Berg terug op zijn eigen jeugd. “Ik heb me nooit afgevraagd hoe dat nu toch mogelijk was. Kinderen hebben een bijzondere fantasie, waarbij de kleur van Piet helemaal niet uitmaakt. Het probleem van Zwarte Piet of niet ligt ook niet bij de kinderen, maar bij ons. De oudere generaties zijn opgegroeid met donkere Pieten en willen dat vast houden. We hebben leuke feesten gehad, natuurlijk, maar we moeten wel met z’n allen door.” De Kinderombudsman heeft in een onderzoek onder jongeren vastgesteld dat Zwarte Piet in strijd is met het Kinderrechtenverdrag. Het zou discriminatie, pesten en uitsluiting in de hand werken. Alhoewel het onderzoek inmiddels net zo omstreden is als het onderwerp, is het voor NoorderBasis reden genoeg om de Pieten een andere kleur te geven. Welke kleur de Pieten nu wel gaan krijgen bij de gereformeerde scholen is nog niet duidelijk. “Daar gaan we ons nog over buigen”, besluit van den Berg. “Misschien komen we wel uit bij een Mondriaan-Piet. Maar goed, we zullen het zien. Het Sinterklaasfeest zal er op onze scholen zeker niet minder om zijn.”