De lekkerste taarten komen van Eline

0
1097
Zuidhorn Serious Request

ZUIDHORN – Initiatieven. Daar draait het om. In actie komen voor een goed doel. Samen ergens de schouders onder zetten en zorgen dat er een hartverwarmend resultaat wordt behaald. De pas 11-jarige Eline Geertsema geeft het goede voorbeeld. Haar ‘Taarten voor Serious Request’ slaan goed aan en zijn inmiddels een begrip in Zuidhorn. Of nou ja, in ieder geval haar woonwijk rond de Sloep. Maar liefst 35 stuks heeft zij al aan de man gebracht. Eigenhandig. Want Eline regelt alles zelf. “Het is best druk hoor”, verzekert ze ons. “Maar ik ben blij dat ik dit jaar eindelijk mijn eigen bijdrage kan doen.”

Ook tijdens ons bezoek gaat het werk door. De lange lijst met bestellingen verraad dat Eline de komende weken nog wel een aantal taarten heeft af te leveren. “Maar dat is geen probleem hoor”, vertelt ze opgetogen. “Organisatorisch ben ik heel sterk, dus dat gaat allemaal goed komen. Iedereen krijgt zijn taart op tijd.” Op tafel verschijnt een grote map met de ‘administratie’ van de jonge taartentovenares. “Kijk, hier heb ik de bonnetjes van de inkoop. Die betaal ik netjes terug aan mijn moeder die de ingrediënten koopt.” Moeder Rieneke schiet in de lach: “Ze doet verder écht alles zelf hoor! Maar als ik op zaterdag de wekelijkse boodschappen in huis haal, neem ik haar bestellingen gewoon mee.” Dat scheelt dan weer, want wie denkt dat het blijft bij het maken van taarten vergist zich lelijk in de arbeidsintensiviteit van het hele gebeuren. Eline: “Ik haal eerst de taartvormen op bij de mensen thuis. Daar maak ik dan de taart in en die lever ik vervolgens weer af wanneer zij de taart graag willen hebben.” Waar het op neer komt is dat Eline, afgelopen weekend net elf jaar oud geworden, aan het hoofd staat van een hele onderneming. De planning van haar eigen tijd, het afstemmen van de inkoop met mams, het maken van de taarten en de logistiek komen allemaal voor haar rekening. “Maar het is voor een heel goed doel”, aldus het vrolijke meisje. “Ik ben blij dat ik dit jaar eindelijk een bijdrage kan leveren. Dat wilde ik vorig jaar ook al, maar toen vonden mijn ouders mij nog iets te jong.” Natuurlijk heeft Eline wél een bijdrage geleverd aan de voorgaande edities van Serious Request, want net als zoveel andere kinderen liep ook zij haar rondjes door het park voor het goede doel. “Ook dat wil graag dit jaar weer doen”, zegt ze. “Maar ik weet nog niet waar en met wie ik ga meelopen.” Plannen te over dus. En dat tussen het vervaardigen van de heerlijke kwarktaarten door. Een bewuste keuze overigens. “Samen met mijn moeder ben ik eerst naar de supermarkt gegaan om te kijken welke taarten we zouden gaan verkopen”, vertelt Eline. “We hebben gekeken naar hoe lang ik per taart bezig zou zijn en wat de inkoop zou gaan kosten. Je wilt natuurlijk wel zoveel mogelijk geld overhouden voor Serious Request.” Uiteindelijk viel de keuze op kwarktaarten en dat is helemaal niet erg, zo weet de verslaggever uit ervaring. “Mensen mogen kiezen tussen aardbeienkwark of naturel”, weet Eline. “In eerste instantie wilde ik ook graag citroensmaak aanbieden, maar die was toch wel wat duurder en dat gaat van de winst af.” Inmiddels zijn er 35 taarten verkocht voor 7 euro per stuk, en dat is dus inclusief het afleveren aan de deur. “Al betalen sommige mensen ook meer”, lacht Eline. “Maar dat maak ik dan wel goed door de taart extra lekker aan te kleden met bijvoorbeeld chocolaatjes.” De drukbezette scholiere -want dat gaat ook door- heeft nog een paar hectische weken voor de boeg. Daarna zal zij haar bijdrage inleveren bij de organisatie van Serious Request Zuidhorn. “Ik hoop dat ik dan mee mag naar Leiden om de hele cheque weg te brengen”, besluit ze gedecideerd. Moeder Rieneke moet daar nog even een nachtje over slapen, al komt dat volgens Eline wel goed. “Ik koop haar gewoon om met een zoen!”
Een taart van Eline kan besteld worden tot 15 december of zolang haar vrije tijd strekt, en dat is niet ver meer. Dit jaar wordt er geld ingezameld voor de strijd tegen longontsteking. Het doel dat de ‘grote broer’ op 3FM heeft uitgekozen en in Zuidhorn van harte wordt ondersteund. Heb jij ook een leuk initiatief om geld in te zamelen, een loopgroep voor de 24-uur estafette of een ander geniaal idee? Aarzel dan niet en geef jouw idee door via seriousrequestzuidhorn@gmail.com.