Middag-Humsterland kiest voor Westerkwartier

0
152
aduarderzijl-MH-artikel

MIDDAG-HUMSTERLAND – De volksraadpleging onder de 2.098 inwoners van het Middag-Humsterland liet een duidelijke voorkeur voor het Westerkwartier zien. Maar liefst 56 procent van de inwoners vulde een geldig vragenformulier in en liet hun stem horen. Driekwart van de stemgerechtigden vindt dat het hele gebied in één gemeente thuis hoort. Opmerkelijk genoeg kiezen zowel de inwoners van de Zuidhornse dorpen (94%) als die van de Winsumer dorpen (89%) massaal voor het Westerkwartier. Bij de mensen, een kwart van de stemgerechtigden, die aangeven dat het Middag-Humsterland over twee gemeenten verdeeld mag blijven kiest de meerderheid voor aansluiting bij de nieuwe gemeente waar hun oude gemeente in op gaat. Van het Winsumer deel van Middag-Humsterland wil 81 procent dat hun dorp bij de gemeente Hoogeland gaat horen. In het Zuidhorner deel van Middag-Humsterland kiest 94 procent van deze groep voor het Westerkwartier. De colleges van beide gemeenten buigen zich nu over de uitslag en zullen vervolgens met een voorstel komen richting hun gemeenteraad. Winsum doet dat op dinsdag 6 december, Zuidhorn volgt een dag later op 7 december. Beide raadsvergaderingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.