Tweede editie LEGiO-run in de startblokken

0
130
Grootegast Legiorun organisatie

GROOTEGAST – De LEGiO-run lijkt nog mijlenver weg, maar niets is minder waar. De organisatie van het hardloopevenement staat inmiddels al in de startblokken om van de tweede editie op 8 april een daverend succes te maken. Daarvoor zijn inmiddels grote plannen gemaakt, ludieke acties bedacht en natuurlijk is er ook gewoon nieuws vanuit het Grootegaster hardloopfront te melden. “Maar dat zullen we beetje bij beetje uit de doeken doen als de tijd rijp is”, vertelt Frony Babois met een knipoog namens de organisatie.
Eerst een terugblik op de eerste editie van de LEGiO-run in Grootegast, dat uitmondde in een groot succes en in één klap gebombardeerd werd tot grootste hardloopevenement van het Westerkwartier. “Vorig jaar deden exact zeshonderd deelnemers mee”, aldus Frony. “Dat was gewoonweg boven verwachting veel. Sommige mensen keken er toch tegen aan als wéér een hardloopwedstrijd. Alsof daar nog niet genoeg van waren.” Het resultaat was echter verbluffend goed. “Het werd een mooie dag voor jong en oud”, blikt Frony terug. “Organisatorisch stond het als een huis. We hadden een prachtige route uitgestippeld en door onze samenwerking met de dagbesteding van Stichting de Zijlen hadden we onderweg zelfs prachtige Legio-blokken van hout staan. Dat maakt zo’n evenement dan toch af. Het krijgt daardoor net een beetje extra.” Het grote nieuws zit hem dan ook niet in het veranderen van de opzet. Net als vorig jaar bestaat de LEGiO-run uit een 5 kilometerloop, een 10 kilometerloop en een Funrun voor basisschoolleerlingen en minder validen. “Officieel is de 10 kilometer de wedstrijdloop”, legt Frony uit, “een wedstrijd welke op de agenda staat van het Loopcircuit Noord-Nederland. Maar deze 10 kilometer is voor iedereen. Het maakt niet uit of je er 35 of 55 minuten over doet. De recreatieve lopers starten samen met de prestatielopers, maar zullen in hun eigen tempo wat later binnenkomen.” Of het geweldige aantal van zeshonderd deelnemers overtroffen wordt blijft de vraag. Al heeft Frony grootse plannen. “Persoonlijk hoop ik toch wel op minstens 750 deelnemers. En het liefst nog meer”, lacht ze. “Al weet ik nu al, dat als jij dit opschrijft, mijn collega-organisatoren zullen zeggen dat ik vooral realistisch moet blijven. De lat ligt hoog, maar dat maakt de pret alleen maar groter.” Waarvan akte. Toch zijn de plannen om meer mensen te bereiken en te bewegen om zich op te geven zowel ludiek als veelbelovend. Frony: “Het lijkt ons leuk met onze mascotte op de Grote Markt in Groningen de LEGiO-run te promoten. Tijdens de eerste run kwamen veel deelnemers uit Grootegast. Daar zijn we natuurlijk zeer blij mee! Maar we hopen dit jaar ook veel mensen buiten Grootegast naar de wedstrijd te trekken. In de rest van het Westerkwartier en in Groningen valt wat dat betreft nog veel te winnen.” Dus zoekt zij, samen met haar medeorganisatoren, fanatiek de andere gemeenten op. Daarnaast ligt er komend jaar een geldprijs klaar voor de lopers die op de 10 en de 5 kilometer het parcoursrecord verbreken. “Mocht iemand de tijd van Ben Stellingwerf op de 10 kilometer verbeteren, dan kan deze 75 euro tegemoet zien”, meldt Frony. Voor de liefhebbers die denken een kans te maken op het prijzengeld: Ben kwam afgelopen april binnen in een tijd van 32 minuten en 19 seconden. Wie het record op de 5 kilometer aan flarden loopt krijgt 50 euro aan prijzengeld uitgekeerd. Dat geldt overigens voor zowel de mannen als de vrouwen. Ook de komende editie zal een deel van het inschrijfgeld en het sponsorgeld naar de kinderafdelingen van het Martini Ziekenhuis en de kinderafdeling van het Beatrix Ziekenhuis gaan.” Maar daarover de komende weken meer, want ook de Streekkrant is natuurlijk benieuwd waar het geld van vorig jaar aan besteed is en heeft dat uitgezocht. Meer nieuws is er te melden over de organisatie waar een aantal nieuwe gezichten het team is komen versterken. Jenny Bolt en Frouwke van der Naalt vormen samen met Frony de vertrouwde gezichten van de LEGiO-run. “Jenny wordt door Hans Mensink en Jacob Steursma ondersteund bij het uitzetten en aankleden van het parcours”, weet Frony te melden. “Daarnaast neemt Jenny de wedstrijdgerelateerde zaken voor haar rekening. Frouwke gaat de vrijwilligers coördineren en samen met onze aanwinst Nienke Feringa de randevenementen opzetten. Denk daarbij aan de muzikale omlijsting van de LEGiO-run, zorgen voor gezelligheid op het Marktplein in Grootegast en de samenwerking met de scholen die we willen realiseren.” Eveneens toegetreden tot de organisatie is Anja Buist die voor de administratieve ondersteuning zal zorgen. Daarmee komt totale aantal organisatoren dat zich bezig gaat houden met de LEGiO-run op zeven, “en dat maakt mij trots”, aldus Frony. “Om ons heen lopen natuurlijk veel -heel veel- vrijwilligers. Vorig jaar zijn we zo bezig geweest met de wedstrijd dat de communicatie met de vrijwilligers niet optimaal was”, bekent Frony. “Dus doen we dat dit keer anders! Want de LEGiO-run kan niet bestaan zonder vrijwilligers.” Voorafgaand aan de tweede LEGiO-run wordt er voor de vrijwilligers een heuse vrijwilligersavond georganiseerd, waarbij gezellig samen kunnen genieten van een hapje en een drankje. “Het gaat gebeuren”, beseft ze. “Wij hebben er in ieder geval zin in en staan te trappelen om er weer een geweldig hardloopevenement van te maken voor heel Grootegast en het hele Westerkwartier!”


LEGiO-run en De Streekkrant verbonden

Toch op de valreep nog een nieuwtje. Heet van de naald. De Streekkrant wordt mediapartner van de LEGiO-run. Beide partijen zijn verheugd met de samenwerking. “Met onze samenwerking zijn we in staat een nog groter gebied te bereiken”, vertelt Frony Babois opgetogen. “En dat is gelet op onze wens om het deelnemersveld uit breiden zeer welkom.” Ook De Streekkrant is zeer content haar nieuwe partner. “Wij steunen graag lokale initiatieven voor goede doelen”, meldt Wildo Wijnands, uitgever van De Streekkrant. “Zeker als dit ook nog eens de leefbaarheid in een mooi dorp als Grootegast vergroot.” De samenwerking houdt onder meer in dat beide partijen elkaars belangen zo goed mogelijk zullen gaan uitdragen. De Streekkrant zal langs het parcours te vinden zijn, terwijl het laatste nieuws rondom de LEGiO-run breed uitgemeten zal worden in het best gelezen nieuwsblad van de regio.