Vuurwerkdiscussie laait op in Zuidhorn

0
118
streekkrantMock

ZUIDHORN – Steeds meer Nederlanders voelen wel wat voor vuurwerkvrije zones, zo bleek recent uit een onderzoek van TNS NIPO. Berichten die ook de gemeenteraad van Zuidhorn hebben bereikt, die het college willen bewegen om tot een experiment te komen. Daarin zou één van de Zuidhorner dorpen aangewezen worden als vuurwerkvrij gebied, waarbij het vuurwerk afgestoken moet worden op een centrale plek en het ‘vrije’ carbidschieten aan banden wordt gelegd.
“Inwoners en zeker ook dieren hebben veel last van het carbidschieten en het afsteken van vuurwerk”, motiveert GroenLinks-fractieleider Klaas-Wybo van der Hoek de motie die ondersteund werd door vijf van de zes fracties in de raad. Alleen het CDA is tegen het experimenteren met vuurwerkvrije zones. Martin Boog van de christendemocraten: “Vuurwerkvrije zones zijn ‘stadse fratsen’. Op deze manier vermoorden we een oudjaarstraditie, waarbij het voor veel mensen vooral gaat om het samen zijn, het oliebollen bakken met de gezellige knallen op de achtergrond.” Een discussie die, zeker voor Zuidhornse begrippen, op het scherpst van de snede werd gevoerd. Uiteindelijk bleek een ruime meerderheid voor het uitvoeren van het experiment, met alleen het CDA dus als tegenstander. De aangenomen motie zorgt ervoor dat het college nu op zoek mag naar een dorp om aan te wijzen als vuurwerkvrije zone. “Dat is een worsteling waar we langer mee zitten”, weet burgemeester Bert Swart. “Het is niet gemakkelijk om een dorp te vinden dat wil meewerken aan dit experiment en zich vrijwillig opwerpt als vuurwerkvrije zone.”