“Een deken als troost in moeilijke tijden”

0
226
Grootegast Sieta

GROOTEGAST – Het is altijd gezellig aan de keukentafel van Sieta de Vries. Zeker als haar project Oeleboele ter sprake komt. Normaal gesproken geeft ze leuke cursussen haken aan mensen die graag zelf modieuze sjaaltjes of leuke kleedjes willen haken, maar op dit moment zet zij zich in voor Stichting Hartendekens. Een stichting die kinderen met een ernstige ziekte, beperking of kinderen die recent een gezinslid hebben verloren een hartendeken aanbied als troost. Een warm hart onder de riem dus.

De grote keukentafel in huize De Vries ligt bezaaid met bolletjes garen en haaknaalden. Tussen de bolletjes garen liggen lapjes en “die zijn we nodig”, stelt Sieta. “Door heel Nederland heen haken dames deze lapjes van 15×15 of 20×20 centimeter. Sommigen haken alleen, anderen doen het met een club of een groep.” Dat laatste ziet Sieta ook graag gebeuren in Grootegast. “Het zou natuurlijk prachtig zijn wij in deze regio zoveel mogelijk dames weten te mobiliseren voor dit goede doel. Meer dames betekent namelijk meer lapjes”, lacht ze. “Zodra er een mooie voorraad lapjes klaarligt wordt de hele stapel naar Zoetermeer gestuurd. Daar worden de lapjes aan elkaar gezet door een dekenmaker, alvorens ze naar de kinderen gaan die wel een deken als troost kunnen gebruiken.” Stichting Hartendekens geeft de dekens gratis weg aan deze kinderen die zelf ernstig ziek zijn of te kampen hebben met een beperking. Sieta: “Ook kunnen dekens aangevraagd voor kinderen die recent een gezinslid hebben verloren of op het punt staan iemand te verliezen.” De dekens, die gratis worden weggeven aan kinderen die in een moeilijke situatie zitten, worden bekostigd door de haaksters zelf. “Wij betalen zelf het garen”, vertelt Sieta. “Om het voor iedereen betaalbaar te houden haken we hier dan ook met huismerken van grote winkelketens. De kosten vallen dus reuze mee als je bedenkt hoeveel goeds ermee gedaan wordt. Hier liggen een paar lapjes. Straks vormen die een deken waar een kind hopelijk veel troost in vindt. Daar valt geen prijskaartje aan te hangen.” Naast het goede doel mag de moeder van vijf kinderen en oma van een steeds groter wordende groep kleinkinderen ook gewoon graag creatief bezig zijn. “Vandaar dat ik ook begonnen ben met Oeleboele”, vertelt ze. “Dat houdt mij lekker bezig, het geeft een impuls aan mijn creativiteit en tegelijkertijd kan ik mijn kennis overbrengen aan anderen. Een mooie combinatie.” Diezelfde creativiteit zit overigens in de familie. “Zelf ben ik het liefst bezig met haken en het pimpen van meubelstukken met krijtverf”, aldus Sieta. “Maar mijn dochter Moniek is weer zeer bedreven met nagels en haar. Het is bijna kunstig wat ze weet te maken. Gelukkig gaat zij voor zichzelf beginnen met haar eigen haar- en nagelstudio Moyzo in Grootegast. Dan kan daar mooi een potje komen te staan voor Stichting Hartendekens.” Tussen het haken door probeert Sieta overal de naamsbekendheid van de stichting te vergroten. “Het Noorden blijft achter bij het Westen”, legt ze uit. “En dat terwijl het zo’n mooi doel is. Dus wil ik, zonder dat het zelf haken erbij in schiet, graag wat doen om Stichting Hartendekens beter onder de aandacht te krijgen en mensen mobiliseren om ook lapjes te haken. Dit zodat meer kinderen straks een deken kunnen krijgen.” Lijkt het jou leuk om met Sieta de Vries mee te haken voor Stichting Hartendekens? Neem dan vooral contact op met Sieta via info@atelieroeleboele.nl of op telefoonnummer 06-41432406. “Want behalve dat meer mensen voor meer gezelligheid zorgen, worden er zo ook meer lapjes gemaakt”, besluit Sieta. “En daar doe ik het voor.”