Lichtexperiment zorgt voor donker Visvliet

0
914
visvliet licht

VISVLIET – Wie recent door Visvliet heen is gereden in de avonduurtjes was het al opgevallen: het is donker in het kleine dorpje aan de Gronings-Friese grens. Erg donker zelfs. In Visvliet is momenteel een pilot gaande om te kijken hoe ‘lichtvervuiling’ tegen kan worden gegaan. “Want de aarde is oververlicht”, stelt Theun de Wit van de Visvlieter lichtcommissie. Toch valt de bezuiniging op de hoeveelheid licht niet bij iedereen in goede aarde. Inwoners maken zich zorgen om de veiligheid in het dorp nu niemand meer een hand voor ogen ziet.

“Als je ’s nachts vanuit de lucht naar de aarde kijkt zie je dat de aarde goed verlicht is”, vertelt Theun. “Iets te goed zelfs. En dat is natuurlijk een slechte zaak.” Daarbij doelt De Wit op het feit dat overvloedige verlichting ecologische schade veroorzaakt. Het biologische dag- en nachtritme van mens en dier raakt verstoord, planten worden beïnvloed in hun groeiwijze en ook astronomische waarnemingen worden bemoeilijkt. Daarnaast betekend minder licht natuurlijk ook een besparing op de energierekening. Theun: “De gemeente Zuidhorn heeft het dorp gevraagd of er een groep samengesteld kon worden om een lichtplan te ontwikkelen. Die commissie is in het leven geroepen en wij zijn met het beschikbare budget van de gemeente aan de slag gegaan om te kijken hoe wij het dorp voldoende konden verlichten met minder licht. Dat hebben we natuurlijk niet zomaar gedaan. Vooraf hebben we een aantal dorpen bezocht en gekeken hoe zij het daar hebben aangepakt.” Daarop heeft de lichtcommissie besloten een lichtarmatuur te omarmen en daarmee te experimenteren op drie cruciale kruispunten in het dorp. “We hebben gekozen voor de kruising van de Stationsweg met de Heirweg, de Bartolesstraat met de Stationsweg en daar waar de Eise Eisingastraat, Bartolesstraat en de Heirweg samenkomen”, legt Theun uit. “Daarbij hebben we de grote lantaarnpalen weggehaald en vervangen voor verlaagde armaturen die vanaf heuphoogte naar de grond schijnen.” Daardoor wordt het licht inderdaad flink ingedamd en daar is niet iedereen even blij, blijkt uit de mailbox van De Streekkrant. “Er is gewoon totaal geen licht meer”, vindt mevrouw De Haan. De bezorgde inwoonster van het dorp verteld dat er voorheen zeven lantaarnpalen in haar straat stonden, “en dat zijn er nu nog twee. Van die paddenstoeltjes ook nog.” ‘Levensgevaarlijk’ vindt mevrouw De Haan die tegenwoordig ’s avonds liever binnen blijft. “Soms ontkom je er niet aan en moet je wel naar buiten”, zegt ze. “Vorige week ben ik verdwaald in mijn eigen straat, omdat ik geen hand voor ogen zag. En bij mijn dochter in de straat (Haringhuizen) is het ook al zo verschrikkelijk donker. Ik durf daar na het vallen van de avond niet eens meer naar toe.” Het doet haar denken aan haar jonge jaren, vertelt ze, “vroeger moesten we een stormlantaarn mee als we ’s avonds naar buiten gingen. Dat hoeft anno 2016 toch niet meer? Buurtbewoners moeten een klok inschakelen, omdat de krantenbezorger anders de brievenbus niet kan vinden. Belachelijk toch?” De pilot kan op weinig begrip rekenen bij mevrouw De Haan en een aantal andere Visvlieters. “Het is leuk zo’n proef, maar daar heb ik nu weinig aan”, vervolgt ze haar verhaal. “Ze moeten gewoon die lantaarnpalen terugplaatsen. Dit is een levensgevaarlijke situatie. Voetgangers worden verblind door automobilisten, die op hun beurt ons ook later zien. Het wachten is op het eerste ongeluk.” Theun de Wit weet dat er meer paaltjes onderweg zijn. “Elk paaltje dat we hebben geplaatst kost ongeveer 1.000 euro, dus waren we al snel door ons budget heen. De gemeente heeft toegezegd bij te springen voor extra verlichting, waardoor er binnenkort extra verlichting geplaatst kan worden. Ook wij vinden dat het momenteel te donker is in Visvliet. En de gemeente Zuidhorn zelf trouwens ook.” Wel is Theun de Wit verbaasd over de weerstand die in de mailbox van de krant terecht is gekomen. “Wij hebben mensen om een reactie gevraagd op de proefsetting, daar hebben welgeteld drie mensen gehoor aan gegeven. Niet echt overweldigend dus, terwijl wij als lichtcommissie wel door moesten. Niettemin gaan we aan de slag met het vinden van een passende oplossing.” D66-fractieleider, raadslid én Visvlieter Jan Gutman bevestigt dat het dorp afwist van de plannen en er zelf ook een stem in had. “Maar toen werd het uitgevoerd”, vertelt Gutman. “Die uitvoering liet duidelijk wat te wensen over, waardoor mensen het gemis zijn gaan zien. En het is waar dat het aardig donker is in Visvliet. Te donker? Ja, dat vind ik wel.”