Ongenode Gast: Voor de laatste keer swingen in Avalon

0
214
Zuidhorn Koopavondblues avalon

Tijd: 19.00 uur

Datum: 25 november

Plaats: Zuidhorn

ZUIDHORN – Het was een spannende avond in Zuidhorn. Nog spannender dan normaal. De Koopavondblues (KAB) is voor vele jonge muzikanten dé avond waarop zij hun vader, moeder, opa en oma kunnen laten horen én zien wat ze geleerd hebben van muziekleraar Wim Venema. Op zich al spannend. Maar afgelopen vrijdag was het voorlopig de allerlaatste keer dat deze mini-Bob Dylan’tjes en Janis Joplin’tjes de kans kregen om op het podium van buurthuis Avalon hun kunsten te vertonen. Dubbel spannend dus. Na een verschil van inzicht met de organisatie die het buurthuis exploiteert moet Venema op zoek naar een ander podium voor de kinderen in zijn Wisselband. En dat is vooral zonde. Avalon leent zich namelijk perfect als uitvalsbasis voor jonge muziektalenten. Geen druk verkeer voor de deur, dus kunnen de kinderen tussen het optreden door naar hartenlust ravotten en het podium is groot genoeg om ook een grote collectie bandleden gezamenlijk neer te zetten. Helaas houdt het avontuur van de KAB in Avalon op. Dus trok de ongenode gast vrijdagavond richting Zuidhorn om toch nog een stukje mooi muziekhistorie mee te pakken. Dat idee hadden meer mensen, zo bleek eenmaal aangekomen bij het buurthuis aan het Van Starkenborghkanaal. Het is gezellig druk in Avalon als de ongenode gast even na zevenen komt binnenlopen met Niels Kuiler. Een half uurtje daarvoor ging de telefoon in Leek: “Hé, het is vrijdag. Drankje doen?” Waarop het antwoord luidde: “Ik ga zo nog eventjes naar Zuidhorn. Koopavondblues in Avalon.” “Klinkt leuk, wacht even. Ik spring op de fiets en ga mee!”, klonk het uit de mond aan de andere kant van de lijn. Even na zevenen houdt in dat de eerste rock- en bluesklanken al uit Avalon op waren gestegen. De Wisselband was er klaar voor. En dat is ook niet zo gek natuurlijk met een heerlijk stamppotbuffet achter de kiezen. Buurtsuper Kamphuis uit Noordhorn had voor de gelegenheid een stevige bodem gemaakt voor de muzikanten en de liefhebbers van goede muziek en lekker eten. De energie spatte logischerwijs van het podium. Oud-leerlingen van Wim Venema zijn School of Rock speelden mee met de jonge garde. Dit terwijl Venema zelf zijn jonge muzikanten ‘on stage’ begeleidde en de maat liet houden. Daar is hij inmiddels zeer bedreven in. Bekende nummers als Bob Dylan zijn ‘Knockin’on Heaven’s Door’ en ‘Rockin’ in the Free World’ van Neil Young vonden moeiteloos hun weg naar het publiek. Het blijft een mooi gezicht: een jongen die net op een brommer mag rijden zien performen als wijlen blueslegende Harry Muskee. En als de Rolling Stones besluiten nóg zestig jaar op een podium te gaan staan, dan zijn er prima drummers te vinden bij de School of Rock. Dat zag ook wethouder Henk Bakker. Een week eerder probeerde de wethouder de scherven te lijmen en de exploitanten van Avalon en Wim Venema weer op één lijn te krijgen. Tevergeefs. Toch kwam de wethouder met eigen ogen bekijken wat de Koopavondblues precies inhoud. Net als de andere toeschouwers vond hij een groot feest voor jong en oud. De toekomstige muziekgeschiedenis van Nederland zette zijn beste beentje voor, terwijl de ouderen er een leuk avondje uit van maakten op de dansvloer. Er wordt nog altijd hard gewerkt in het buurthuis om de zweetdruppeltjes van Laura Batstra weg te poetsen. Zweten deed ook Marjolein Bolster, maar dan meer van angst. Zij had haar dochter beloofd samen te zingen. Een zeventigkoppig publiek is dan toch wel wat anders dan de veilige douche die normaal als podium dient. Niettemin liet de ongelooflijk geslaagde avond nóg een pijnlijk verlies zien. Niet alleen raakt de Koopavondblues haar podium kwijt, ook verliest buurthuis Avalon één van haar leukste en meest swingende evenementen. Een nare situatie met louter verliezers.