“20 jaar op oorlogsgebieden rijden laat je niet onberoerd”

0
156
Grootegast Nicolien de Kroon-2

GROOTEGAST – ‘We denken aan jullie’, dat is de boodschap die Nicolien de Kroon uit Grootegast eind december aan Syrische kinderen en jongeren in vluchtelingenkampen hoopt te brengen. En het liefst met heel veel gevulde bananendozen vol praktische en leuke spullen. Nicolien: “Ik heb 20 jaar lang met mijn vrachtwagen gereden op oorlogsgebieden. Wat je daar dan ziet aan leed, en dan vooral kinderleed, gaat je door merg en been.”
Het is 1991 als Nicolien begint met het wegbrengen van bananendozen vol bruikbare spullen naar oorlogsgebieden. “Inmiddels zijn er meer dan 200.000 dozen naar kinderen in oorlogsgebieden gereden”, vertelt Nicolien, die voor haar werk en inzet in 2014 de TorchBearer Award kreeg uitgereikt. Voor wie niet bekend is met deze prijs: eerder kregen ook Moeder Teresa, Desmond Tutu en Michail Gorbatsjov deze award toegekend. “Irak, Afghanistan, Koerdistan en het Kosovo in de jaren ‘90”, somt ze op, “ik heb het allemaal gezien bij het wegbrengen van de dozen. Helaas houdt het niet op en blijft het een bittere noodzaak om deze gebieden te blijven voorzien van de broodnodige voorraden.” Half december hoopt ze wederom in een volgeladen vrachtwagen te stappen, met als bestemming de vluchtelingenkampen waar Syrische kinderen worden opgevangen. “Daarvoor proberen wij nu mensen te bewegen om een bananendoos te vullen voor deze kinderen”, legt Nicolien uit. “In die dozen kunnen bijvoorbeeld kleding, schoolspullen, tandpasta, zeep, speelgoed of een knuffel worden gestopt. Daar hebben die kinderen ontzettend veel aan.” Wel benadrukt ze dat mensen uitsluitend bananendozen vullen. Nicolien: “Deze zijn gemakkelijk en praktisch te stapelen. Door alles in bananendozen te stoppen kunnen we zo veel mogelijk meenemen.” De dozen worden in de vluchtelingenkampen uitgedeeld door moeders die op de vrachtwagen meerijden. “Zo zorgen wij dat de distributie van de dozen in de vluchtelingenkampen goed verloopt en kinderen een passend kindpakket krijgen”, vertelt ze. “Op deze manier dragen we toch een steentje bij in situaties waar ik mij regelmatig machteloos bij heb gevoeld. Nederlandse kinderen zullen zich misschien ook weleens machteloos voelen bij het zien van de verschrikkelijke beelden op televisie. Deze actie geeft ook hun de kans om hun machteloosheid om te zetten in daden. Ze kunnen misschien niet helpen, maar wel een knuffelbeer weggeven. Dát is ook belangrijk!” Natuurlijk is Nicolien de Kroon niet de enige die haar vrachtwagen richting de vluchtelingenkampen stuurt. Over de hele wereld komen moeders in actie voor kinderen in oorlogsgebieden en rijden er vrachtwagens met goederen en moeders naar de plekken waar gevluchte kinderen zitten. In Grootegast kunnen de gevulde bananendozen van 2 tot en met 7 december ingeleverd worden op het Marktplein. Op de dozen moet worden aangegeven of de doos bestemd is voor een jongen of meisje en in welke leeftijdscategorie. Tevens dient er 20 euro bijgevoegd te worden om de transportkosten te dekken. Meer informatie over de actie is te vinden op www.motherhoodwereldwijd.nl.