’t Fean ’58 is niet in balans en verliest

0
1786
Surhuisterveen ’t Fean-Kollum-03

SURHUISTERVEEN – ’t Fean ’58 heeft moeite om zich negentig minuten staande te houden. De strijd tegen Kollum was aanvankelijk in evenwicht, tot de voorhoede van de gasten er een schepje bovenop deed en twee keer de balans deed kantelen, in het voordeel van Kollum, dat na de pauze de puntjes op de i zette, waar de Feansters geen antwoord op hadden.

Het duo Zondervan- Van Zonneveld deed ’t Fean ‘58 de das om op het matig bezette It Ketting. De één, Benjamin Zondervan (het zit kennelijk in de naam, Romeo Zondervan was de vroegere speler van FC Den Haag, red.) de aangever, de afmaker Gerard van Zonneveld, die bepaald geen moeite had met scoren. De aanvaller nam alle goals voor Kollum – nog lager geklasseerd dan de Feansters, maar bezig met een opmars- voor zijn rekening. ’t Fean begon helemaal niet slecht, vond ook trainer Yko de Boer, die zijn laatste seizoen ingaat als trainer van de blauw-wit-roden. De thuisclub viel meteen hartstochtelijk aan. Erwin Tabak, Harrie Groen en John Notebomer stelde keeper Andries Dijkstra op de proef met gevaarlijke schoten. Maar dan een uitval van de oranjehemden, de Feanster defensie kreeg de bal niet weg, waarna Van Zonneveld doorzette en de bal in het doel frommelde: 0-1. Vanaf dat moment was ’t Fean ’58 de kluts kwijt, terwijl het flets gestarte Kollum wakker was geschud. Maar die kluts werd even later toch weer opgepakt. Aan de hand van smaakmaker Erwin Tabak, die als een ouderwetse pingeldoos een passeeractie begon. Een heerlijke slalom, waarna hij over de knie ging van Sander Gietema. De uitmuntende scheidsrechter Hadders wees naar stip. Andre van der Molen schoot laag in de uiterste hoek: 1-1. In het laatste deel van de eerste helft zette de thuisclub weer meer druk op de achterhoede van Kollum, de ploeg uit Kolummerland en Nieuwkruisland. Al was er eerst nog schrik bij een scherpe voorzet, waarbij de dekselse Van Zonneveld weer kon inkoppen, maar de bal rolde naast. Uit een van de vele Feanster hoekschoppen tikte de meegekomen laatste man Willem van Kammen subtiel door, waarna de bal hoog in het doel werd gejaagd. Onderweg was echter hands gemaakt, waardoor de treffer werd afgekeurd. ’t Fean bleef het doel bestoken. Een schitterende harde pass van Tabak schoot door de defensie van Kollum, in de voeten van Gerard Dotinga, die zich niet kon onderscheiden. In de tweede helft kwam Kollum sterk uit de kleedkamers. Zondervan, die even daarvoor nog stuitte op doelman Theo van der Meer, maakte de actie aan de zijkant, trok net voor de achterlijn voor, waar Van Zonneveld boven iedereen uit torende en krachtig inkopte: 1-2. Daarvoor een identieke actie van Dotinga, maar hij gaf voor terwijl de bal de achterlijn gepasseerd was. De blauw-witten moesten voor de tweede keer in de achtervolging en dat was te veel gevraagd. Het is typisch ’t Fean, dat steeds goed begint, maar dan terugvalt, al gebeurde het deze koude zaterdagmiddag met vallen en opstaan. Uiteindelijk was het vallen. Zondervan die Jorn Tabak een zware middag bezorgde, was op de zijkant weer los, vond weer blindelings Van Zonneveld, maar weer was Van der Meer hem de baas. De ploeg uit Achtkarspelen zakte steeds verder weg, voetbaltechnisch ook. De 1-3 was de definitieve beslissing. Voor de zoveelste keer kwam Zondervan door, gaf weer de voorzet en weer was het Van Zonneveld die twee verdedigers te slim af was: 1-3. De wedstrijd was gespeeld. Er waren nog wat laatste stuiptrekkingen van de Feansters. Tabak, die in de malaise van zijn elftal deelde, door zijn sterke eerste helft geen vervolg te geven, kwam met een sliding net te kort om de 2-3 te maken en een krachtige kopbal van Van Kammen – naast doelman Van der Meer de enige stabiele factor in de ploeg- werd gepakt door de keeper. Want dat is het ook met dit elftal. Je hebt spelers die actief zijn (Van Kammen, John Notenbomer), maar ook spelers die weinig laten zien, zoals spits Gerard Dotinga. Yko de Boer zette nog zijn laatste troeven in. Een van die invallers. Joost Nieuwenhuis schoot nog eens van afstand, de doelpoging was niet slecht. Aan de andere kant stoomde Zondervan op voor de 1-4, met een sliding voorkwam Van der Meer erger. ’t Fean ’58 zakt niet als ploeg weg, ook in de stand raakt ’t Fean achterop. Dat ’t Fean in de derde klasse speelt wordt niet als dramatisch gevonden binnen de club. “We winnen ook weer eens”, zegt voorzitter Gerard Veenstra. De laatste overwinning is inmiddels wel twee maanden geleden…. ..

’t Fean ’58-Kollum 1-3 (1-1); Scoreverloop: 22. Gerard van Zonneveld 0-1, 33. Andre van der Molen 1-1 pen., 52. Gerard van Zonneveld 1-2, 57. Gerard van Zonneveld 1-3; Arbiter: Hadders; Gele kaart: Sander Gietema (Kollum); Toeschouwers: 100

Opstelling ’t Fean ’58: Theo van der Meer, Jorn Tabak, Corné Visser, Willem van Kammen, Wietze Vrij (77. Anne Jasper Rispens), John Notebomer, Harrie Groen, Harm Vrij, Andre van der Molen (56. Joost Nieuwenhuis), Gerard Dotinga (60. Raoul Dijkstra), Erwin Tabak

Ster van het Veld: Erwin Tabak (’t Fean ’58); Erwin Tabak- één van de tweeling- is letterlijk uit het goede hout gesneden. Timmerman Tabak is een ouderwetse buitenspeler: balvast, razendsnel, mooie passeerbewegingen, kortom een smaakmaker. Het is alleen jammer en onbegrijpelijk dat hij dit maar één helft liet zien.

Opvallend. De spits van Kollum werd afgevlagd voor buitenspel. De technische staf van Kollum, die de omroeper hoorde zeggen dat het duidelijk buitenspel was, zag er de humor van in en gaf hem een andere bril.. Overigens dezelfde omroeper bekent wel even te hebben geoefend op de uitspraak van clubnaam Chapecoense. Vanwege het tragische vliegtuigongeluk werd een lange minuut-stilte in acht genomen…