Haringcomité aangevuld met burgemeester

0
124
De haringeters

GROOTEGAST/NIEKERK – Niekerk is elk jaarlijks het toneel van de traditionele haringuitreiking. En dat al 540 jaar lang. Dit gebeurt op grond van een legaat dat een zekere Menno Jeltema naliet aan de voogdij van het Pepergasthuis te Groningen. Aan dit legaat was een eeuwigdurende verplichting verbonden dat jaarlijks onder de armen van Niekerk, Faan en Oldekerk een ton haring zou moeten worden uitgereikt. De voogdij heeft zich elk jaar correct aan deze verplichting gehouden. Mede dankzij het haringcomité. Traditioneel maakt de burgemeester van deze dorpen deel uit van het haringcomité. Door het overlijden van burgemeester Dijkstra was dit comité niet meer compleet. De nieuwe burgemeester van Grootegast vult de vacante positie nu in, waardoor het comité weer als een compleet geheel verder kan. Ter ere van het aantreden van Ard van der Tuuk werd er door de gemeente Grootegast op haringen getrakteerd die de leden van het comité zich goed lieten smaken.