Johan Noordzij

0
967
MMH - Johan Noordzij

“Het sfeertje van waterscouting is een beetje hetzelfde als bij landscouting met één verschil: wij hebben zeilboten. De hoofdactiviteit van Waterscoutinggroep de Bevers in Lettelbert is zeilen. Dat doen we tussen 1 april en 1 november op het Leekstermeer. Het seizoen is net afgelopen voor ons. Niet dat we dan achterover gaan zitten hoor, zeker niet. De boten hebben ook onderhoud nodig. Gezellig met z’n allen op zaterdag krabben, schuren en verven. Het leuke van waterscouting is dat het zich onderscheidt van alle andere sporten: méér samenwerking en minder competitie. En lekker in de natuur bezig zijn natuurlijk. Samen torens, forten, vlotten en hutten bouwen van hout en touw. Een beetje pionieren. Vuurtje stoken, je eigen broodje bakken bij het vuur, dát. Educatief is het ook. We leren kinderen verantwoordelijkheid te nemen en brengen ze zelfstandigheid bij. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen boot, de spullen en de bemanning. Ook op het land doen we van alles: leren wandelen met routetechnieken bijvoorbeeld. ‘Ga bij het volgende kruispunt 90 graden naar het oosten’, kan een opdracht zijn. Ongelooflijk leerzaam. Soms nodigen we ook hulpverleningsdiensten uit voor een workshop of informatiesessie. Zo is de politie net langs geweest. Nog een interessant feitje: uit Engels onderzoek dat onlangs is gepubliceerd door RTL Nieuws blijkt dat jongeren die op scouting hebben gezeten beschikken over meer zelfvertrouwen en minder last hebben van psychische problemen. ‘Scouting is niet alleen goed om te leren hoe je vlotten bouwt en vuurtjes stookt: mensen die als kind op scouting zaten, hebben op latere leeftijd ook minder psychische problemen. De vaardigheden die je bij scouting leert, komen de rest van je leven van pas’, luidt één van de conclusies van het onderzoek. Onze vereniging dateert uit 1934. Dit jaar bestaan we 82 jaar! Zelf ben ik vanaf m’n tiende lid en sinds twee jaar ben ik voorzitter. Op dit moment hebben we tussen de 40 en 45 jeugdleden en 15 jongvolwassenen die de kinderen begeleiden. De kinderen zijn opgedeeld in 3 groepen: van 7 tot en met 10 jaar, van 11 tot 15 en van 16 tot 18 jaar. In de zomer gaan we op zomerkamp in Friesland. Met de bootjes (lelievlets) op trektocht over de Friese Meren. Slapen doen we op een oud binnenvaartschip. Echt, dat is zó gezellig. Kinderen vinden het helemaal geweldig. En met hemelvaart organiseren we een kamp voor alle waterscoutingverenigingen in Groningen. Dan gaan we met zo’n 17 groepen naar het Paterswoldsemeer of Zuidlaardermeer. Wie het ook leuk lijkt om meer te doen: van harte welkom bij Waterscoutingroep de Bevers! Op www.scoutingdebevers.nl is alle informatie te vinden!”