Veertig jaar lid en nog nooit een boek te laat ingeleverd

0
153
Grootegast Bibliotheek vd velde

GROOTEGAST – Vanaf 1 december zijn de Groninger bibliotheken gestopt met het opleggen van boetes aan leden die de geleende boeken te laat terugbrengen. In de loop der jaren zijn er natuurlijk nogal wat boetes uitgedeeld, sommige mensen zullen ongetwijfeld boetes hebben openstaan die de waarde van het geleende boek overstijgen. Wie dat zeker niet heeft is de heer van der Velde. Inmiddels is hij bijna veertig jaar lid van de Grootegaster bibliotheek en heeft hij –volgens de betrouwbare gegevens van de bieb zelf- ruim 3.100 boeken gelezen. En dus nog nooit één te laat ingeleverd. Dat was de bibliotheek wel een bloemetje en een lekkernij waard.

Goed gedrag wordt beloond bij de bibliotheek in Grootegast. Op de dag dat alle boetes worden kwijtgescholden en er geen nieuwe worden uitgedeeld, krijgt één van de meest opmerkelijke leden een leuke uitnodiging. De bieb wil de heer Van der Velde in het zonnetje zetten voor zijn uitzonderlijke prestatie. Immers, we hebben allemaal weleens iets te laat ingeleverd. De 77-jarige ging overigens graag op de uitnodiging in, “want ik moest toch nog naar de bibliotheek voor nieuwe boeken”, aldus de leesgrage man. “Weet je? Een boek is heilig voor mij. Het is gewoon leuk om een boek vast te houden, te hebben en te lezen. Ik lees dus ook zeer veel.” Dat de teller inmiddels ruimschoots de 3.100 boeken is gepasseerd wist het betrouwbare lid nog niet. “Dat zijn er veel”, lacht hij. “De meesten heb ik gelezen in de winterperiode. Dan kom ik hier iedere week, en eigenlijk ook altijd samen met mijn vrouw.” Veelal leent hij dan boeken over Afrika en oorlogsboeken. Al kunnen streekromans ook zijn goedkeuring wegdragen. “Deze bibliotheek heeft heel veel”, vertelt Van der Velde, die toch ook wel een minpuntje ziet. “Friese boeken, daar is deze bibliotheek niet zo goed in. Ik wil geen vertaalde boeken! Dan mis je de clou. Nee, het moeten echte Friese boeken zijn.” Voordat de boekenliefhebber een nieuwe selectie boeken uitzoekt om te lezen wil hij nog wel een puntje van kritiek aanstippen. Maar dan niet jegens de bieb, maar tegen zijn medeleners. “Ezelsoren. Ik erger me daar dood aan. Het hoeft namelijk niet hè? Als mensen maar zuinig zijn op zo’n boek. Ik snap niet hoe ze voor elkaar krijgen.” Tot slot verklapt hij dat hij hier bijna niet had gezeten. Afgelopen zomer was het namelijk bijna fout gegaan. “Mijn vrouw en ik waren met de camper op pad en waren er stellig van overtuigd dat we alle boeken hadden ingeleverd. Bleek dat we één boek waren vergeten. Die lag nog gewoon in de hoek van de camper.” Gelukkig bleek dat het echtpaar ruimschoots op tijd terug was om het boek in te leveren zonder boete. Dan is het echt tijd om het wekelijkse rondje door de bibliotheek te maken. Op zoek naar dat ene geschreven pareltje dat nog niet gelezen is.