Jaap d’Huzes richting Alpe d’Huez: De berg op tegen kanker

0
1278
Grijpskerk Jaap Alpe 'd huzes

GRIJPSKERK – Op de vraag wat de meest verschrikkelijke ziekte is die iemand kan verzinnen, zullen de meeste mensen ‘kanker’ antwoorden. En dat is logisch. Nog altijd is kanker doodsoorzaak nummer één. Iedereen komt in zijn of haar leven weleens in aanraking met de ziekte. Soms iets verder weg, maar soms ook van heel dichtbij. Het is letterlijk van levensbelang dat er geld binnengehaald wordt om het onderzoek naar kanker voort te zetten. Om dit kracht bij te zetten organiseert Alpe d’HuZes jaarlijks een evenement waarbij duizenden mensen zich laten sponsoren om de ‘gevreesde’ berg Alpe d’Huez te beklimmen. Onder hen de teamleden van Jaap d’Huzes. Familie en vrienden die aan den lijve of van dichtbij de gevolgen van kanker hebben ervaren.

Het is nog niet zo lang geleden dat er bij Jaap Brouwers prostaatkanker werd geconstateerd. In 2011 om precies te zijn. “Dat is even slikken”, kijkt Jaap terug naar het moment dat hij het slechte nieuws te horen kreeg. “Mijn vader had ook prostaatkanker en is daar uiteindelijk ook aan gestorven. Als je dan te horen krijgt dat jij hetzelfde hebt slaat de schrik je om het hart. Temeer omdat je daarna bent overgeleverd aan de medici.” Door ons op te geven voor Alpe d’HuZes, kunnen we wat terug doen om deze verschrikkelijke ziekte te bestrijden. Overigens is niet alleen de vader van Jaap bezweken aan kanker, ook zijn moeder verloor de strijd tegen deze ziekte. Gelukkig voor Jaap heeft de tijd sindsdien niet stilgestaan en weet de medici wereld steeds meer mensen te genezen van kanker. “Nadat ze mijn prostaat hebben verwijderd en bestraald is het nu onder controle”, vertelt Jaap. “De bron is weg. Toch blijft het door je hoofd spoken. Ik wordt ook nog altijd halfjaarlijks gecontroleerd, dus het blijft bij je.” Ook Marjan Brouwers, de schoonzus van Jaap, kreeg te maken een vorm van kanker. Marjan: “In 2014 werd bij mij huidkanker geconstateerd.” Uiteindelijk is er een grote melanoom weggesneden uit de schouder van Marjan. Een groot litteken herinnert haar nog dagelijks aan de moeilijke periode. Het team van Jaap d’Huzes bestaat bijna volledig uit familieleden, met een welkome aanvulling in de vorm van vriend Peter Alserda. “Met z’n achten hebben we besloten ons op te geven voor Alpe d’HuZes”, zegt Jaap. “Naast Peter en Marjan doen ook mijn broer (en de man van Marjan) Okke, mijn drie zoons en mijn schoondochter mee. Voor mij is dit mooie manier om deze lastige periode in ons leven af te sluiten.” “Dankzij de vele onderzoeken naar kanker zijn wij er nog. Die onderzoeken moeten dus doorgaan.” Het team van Jaap d’Huzes is inmiddels ingeschreven en ook de accommodatie voor komend jaar is reeds geboekt. Op de teller staat momenteel bijna 10.000 euro. “een prachtig bedrag, maar nog niet genoeg”, weet Marjan. “Het uiteindelijke doel is 20.000 euro. Dat is wat er gevraagd wordt voor deelname. 2.500 euro per persoon en wij zijn met z’n achten.” Om de rest van het geld bij elkaar te krijgen worden er leuke acties op touw gezet en kan men mooie items bestellen via de website www.jaapdhuzes.nl. “11 december houden we een snertrally in Munnekezijl”, meldt Jaap. “Vanaf 13.30 uur kan men zich bij Café de Sluys inschrijven voor een leuke autopuzzelrit met als afsluiter een lekker bordje snert.” Deelname aan deze activiteit kost 20 euro per auto, een bedrag dat geheel ten goede komt aan het KWF Kankerbestrijdingsfonds. Ook in januari staat er een activiteit gepland. “Een hele sportieve nog wel”, blikt Marjan vooruit. “15 januari houden we een spinningmarathon bij Sport je Fit in Grijpskerk. Daarna organiseren we iedere maand een evenement om geld in te zamelen. Denk daarbij aan een sponsoravond, compleet met een veiling. Inmiddels hebben we al een shirt van Bauke Mollema gekregen en een shirt van FC Groningen.” Wat er precies gaat gebeuren blijft nog een verrassing, “mensen doen er dus goed aan onze website in de gaten te houden”, aldus Marjan. “Daar staan overigens ook leuke shirts en bidons op van Jaap d’Huzes”, vertelt Jaap. “Die kan men bestellen en ook dat bedrag brengt ons dichter bij het doel van 20.000 euro.” Het team heeft het er druk mee. Behalve geld inzamelen moet er natuurlijk ook getraind worden. Ook daar gaat een hoop tijd in zitten, want er moet natuurlijk wel een berg beklommen worden en wie de Tour de France volgt weet dat zelfs de professionele wielrenners dat een hels karwei vinden. Zeker voor Jaap wordt de beklimming per fiets nog een hele uitdaging. Jaap: “Na mijn operatie gaat het fietsen nog altijd moeilijk. We gaan nu een ander zadel proberen en hopen dat de problemen daarmee kleiner worden. En zo niet? Dan ga ik lopend met één van mijn zoons omhoog. Linksom of rechtsom: Ik ga die berg op!”
Alle bijdrages voor de missie van Jaap d’Huzes zijn welkom. Zowel sponsoring als vrije donaties worden gewaardeerd en natuurlijk staat er 11 december voldoende snert klaar voor hopelijk veel deelnemers aan de autopuzzelrit. Meer informatie over dit geweldige initiatief is te vinden op www.jaapdhuzes.nl of kan ingewonnen worden via jaapdhuzes@gmail.com. “Wij vertellen mensen graag wat de sponsormogelijkheden zijn”, besluit Marjan Brouwers. “Zelfs een plekje op het officiële Alpe d’Huezshirt behoort nog tot de mogelijkheden.