Tentdienst voor Serious Request op weg naar nieuw hoogtepunt

0
117
serious tentdienst

ZUIDHORN – ‘Wat goed is moet niet stoppen’, dachten de kerken in Zuidhorn na hun gezamenlijke tentdienst tijdens het Serious Request weekend van Zuidhorn in 2015. En waarom zouden ze ook. Vanuit alle hoeken uit de samenleving gaf men aan de tentdienst een hoogtepunt, zo niet hét hoogtepunt, van het weekend te vinden. “Dat was ook goed te merken”, legt Martijn Dekker uit. “We hebben vorig jaar uiteindelijk de zijflappen van de tent omhoog moeten doen om iedereen een plaats te geven.”
Het idee ontstond vanuit de PKN-kerken die in de breedte De Rank hebben gevraagd mee te denken en te doen. “Natuurlijk wilde De Rank graag deel uitmaken van dit initiatief”, vertelt Martijn. “Maar dan moest wel de zondag erbij getrokken worden. Het moest een breed gedragen christelijk initiatief worden, dus niet van één kerk in het bijzonder.” Het samenbrengen van alle kerken leek een moeilijke opgave, “maar ging vloeiender dan vooraf ingeschat”, geeft Martijn toe. “Sterker nog, het ging vrij gemakkelijk om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.” Niet in de laatste plaats door de inzet van Richard Kikstra zijn gelegenheidsband die het muzikale gedeelte voor zijn rekening nam. “Het hele gebeuren moest laagdrempelig blijven”, aldus Martijn Dekker. “Dat is gerealiseerd door kerkelijke lieden te combineren met popmuziek. Pop met boodschap overigens, dat dan weer wel.” Martijn weet dat pop ook niet-gelovigen en zoekers aanspreekt. “Dat was dus ook de bedoeling”, lacht hij. “Serious Request gaat hier over het leggen van verbindingen. Tussen de diverse kerken, maar ook zeker tussen gelovigen en niet-gelovigen. Uiteindelijk zagen wij mensen voorbij fietsen, die afstapten en even kwamen kijken met hun kinderen. Kijk, dan gaat het dus goed.” Het succesvolle recept wordt dus ook dit jaar toegepast. Martijn: “Wederom richten wij ons op de combinatie kerkliederen en popmuziek. Een tipje van de sluier? Nou, ik verwacht dat we onder meer kunnen genieten van de muziek van U2, Marco Borsato en Coldplay.” Daarnaast wordt er ook aan de kinderen gedacht, meldt hij. “Middels een lied of een verhaal betrekken we ook hun bij de tentdienst. Deze saamhorigheid moet gewoon blijven bestaan.” Het thema van dit jaar is, naar aanleiding van het thema van de PKN kerken, ‘Deel je leven’. “Die leus sluit mooi aan bij de kerstevangelie én de Serious Request-gedachte”, besluit Martijn. “Deel je leven, blijf bij elkaar en stop daar vooral niet mee zodra we de tent uitlopen!”

Serious Request Zuidhorn zamelt dit jaar geld in voor de strijd tegen longontsteking. Het doel dat de ‘grote broer’ op 3FM heeft uitgezocht en in Zuidhorn van harte wordt ondersteund. Longontsteking is de dodelijkste infectieziekte voor kinderen van 5 jaar en jonger. Per jaar sterven er 900.000 kinderen aan een longontsteking, dat zijn er 2.500 per dag. Meer dan hov, aids, malaria en de mazelen gezamenlijk aan slachtoffers maken. Heb jij ook een leuk initiatief om geld in te zamelen, een loopgroep voor de 24-uur estafette of een ander geniaal idee? Aarzel dan niet en geef jouw idee door via seriousrequestzuidhorn@gmail.com.