Wethouder Sjon Stellinga (PvdA) terug in Achtkarspelen

0
1967
BLK-SjonStellinga-80

BUITENPOST – Ontzettend warm en hartelijk werd Sjon Stellinga (PvdA) onthaald toen hij vorige week het gemeentehuis binnenkwam. Dat zei hij donderdag toen hij geïnstalleerd werd als wethouder voor de PvdA. Tussen 2006 en 2010 was hij dat ook al en na een kort uitstapje als burgemeester op Schiermonnikoog is hij nu terug. En dat hebben de raadsleden gemerkt ook.

Waar het gemiddelde raadslid keurig van zijn briefje voorleest was het Stellinga die met een donderende speech liet weten dat hij terug was. Medewerkers, een voormalig wethouder en oud-ambtenaren werden meteen geroemd. Ook de voormalige wethouders Marten van der Veen, Gerda Postma en Max de Haan konden op complimenten rekenen. “U begrijpt dat ik het ontzettend jammer vind dat ik de mensen die ik succes gewenst heb en met de voornaam aanspreek, er nu niet meer zijn. Ik kan niks over de situatie zeggen, omdat ik er niks van weet. Dat zou aanmatigend zijn. Maar ik mag het wel jammer vinden. Zonder Marten klinkt het geluid in de raadszaal holler, zonder Max zijn de kleuren fletser en zonder Gerda is de gevoelstemperatuur enigszins gedaald.”

Over de vergadering na de installatie van het nieuwe college liet hij zich wel uit. “Oer stom,” noemde de nieuwe wethouder het feit dat GBA en FNP wegliepen. “Maar ook wel een beetje begrijpelijk,” voegde hij er direct aan toe. “Je hoort naar elkaar te luisteren. Natuurlijk kijk ik gekleurd naar de situatie, want Gerda is een persoonlijke vriendin. Als ik in de krant lees dat ze heeft opgegeven, denk ik: dat kan niet, dat bestaat niet.”

De teruggekeerde wethouder kondigde meteen aan geen rol te spelen bij de verkiezingen van 2018. “Ik woon hier niet, dus ik zal geen rol krijgen. Wel zal ik in de marge meekijken.” De wethouder hoopt dan te horen dat hij ook de oppositie serieus heeft genomen. “Dan hoop ik dat ik Marten van der Veen tegenkom en dat we tegen elkaar zeggen: zie je nou wil dat we geluisterd hebben? Dat Max zegt dat ik veel heb geleerd en dat ik Gerda zegt dat we het echt niet hebben opgegeven. Ik hoop dat over anderhalf jaar mee te maken. Ik denk dat het lukt en zal er heel erg mijn best voor doen.”