Ongenode Gast: Een mooie Social Sofa voor de scholen in Oldehove

0
224
Oldehove OG socialsofa-4

Oldehove OG socialsofa-5Tijd: 11.00 uur

Datum: 14 december

Plaats: Oldehove

OLDEHOVE – De openbare basisschool Jan Bierma en christelijke basisschool De Wingerd in Oldehove zijn per 1 augustus samengegaan in één samenwerkingsschool. Een heugelijke gebeurtenis dat vraagt om een passend ‘monument’. Dat is er nu gekomen. Het had wat voeten in aarde en het kostte de nodige uren, maar het resultaat mag er zijn: de Social Sofa staat fier op het schoolplein van de Samenwerkingsschool in Oldehove. “Jammer van het weer, nietwaar?”, vraagt Martha van Dijk, directrice van de school. Het is inderdaad vies weer. Echt regenen doet het niet, maar het miezert hard genoeg om toch langzaamaan behoorlijk nat te worden. Het kan de initiatiefneemsters Aukelien Mulder en Kirsten Deelman niet deren, “want het weer heb je niet in de hand.” Ook wethouder Fred Stol maakt het niet veel uit. Hij mag de Social Sofa in zijn geboortedorp onthullen en is daar zichtbaar blij mee. “Vroeger zat ik zelf op de school met de Bijbel”, vertelt de wethouder. “Destijds vochten we met de ‘openbaren’. En waarom? Dat weet ik nog steeds niet. Daarom is deze samenwerkingsschool ook zo mooi, het stopt de verzuiling die in Oldehove best wel aanwezig was.” Dat wordt onderstreept door Libbe de Vries, de voormalige directeur van de Jan Biermaschool. “In Frieschepalen is een samenwerkingsschool nog altijd onmogelijk. Het is prachtig dat het hier in Oldehove wel is gelukt”, vindt de fotograferende ex-directeur. “De Social Sofa is een mooi symbool van verbondenheid.” Zo krijgen de initiatiefneemster –terecht- veel lof voor hun harde werk. “Al is dit niet alleen ons werk hoor”, benadrukken Aukelien en Kirsten. De fervent mozaïekers hebben veel hulp gehad van ouders en kinderen. “We zijn op 2 juli begonnen met een workshop met acht dames”, vertelt Aukelien. “Daarna ging het als een speer. Er is in de zomervakantie hard doorgewerkt, waardoor we op 11 september klaar waren met het project.” Meer dan driehonderd uur is er in de bank gestopt. En dat is te zien. “Dit is ons eerste kind”, geven de dames toe, “maar zeker niet onze laatste!” Die belofte staat, want ook in het dorp zou zo’n mooie sofa niet misstaan. Ongetwijfeld is Fred Stol tegen die tijd wederom te porren voor het onthullen van de tweede sofa. Immers, Oldehove is thuis voor de wethouder. “Het weer mag het feestje dan ook niet bederven”, spreekt hij de kinderen op het schoolplein toe. “Ook zonder de zon mag dit gevierd worden. We moeten namelijk niet meer in hokjes denken, maar kijken naar wie er naast ons op de bank zit. Heb elkaar lief”, gaf hij de kinderen –en ouders- mee. De grootste verzuiling in Oldehove lijkt te zijn verdwenen. Daar waar vroeger iedere gemeenschap in het dorp nog een eigen vereniging, een eigen kerk en een eigen school had, gaan tegenwoordig steeds meer mensen hand in hand door het leven. Nou ja, figuurlijk dan. “En gelukkig maar”, vindt Stol. Overigens is de mooie Social Sofa niet het enige mozaïek-werk op het schoolplein van de samenwerkingsschool. Ook de kinderen van de school zijn hard aan het werk geweest met het maken van mozaïek. Rondom de sofa liggen een aantal nieuwe en zeer kleurrijke ‘stoeptegels’. “Dat nodigt mooi uit om op de sofa te gaan zitten”, besluit Libbe de Vries. Dan is het echter wel te hopen dat het weer verbetert, want de eerste ‘natte broeken’ liepen alweer terug naar de klas. Regen is namelijk regen en dus vooral erg nat. Dat ondervond ook de ongenode gast die -niet voor het eerst- zijn paraplu thuis had laten liggen en inderdaad langzaamaan goed doorweekt terugliep naar de auto.