Geweldige eindresultaat voor Serious Request Zuidhorn: 26.137, 38 euro!

0
219
ZUIDHORN-serious-request-2016-24

ZUIDHORN-serious-request-2016-19ZUIDHORN – Om maar direct met de deur in huis te vallen. Ook de vierde editie van het Serious Request festijn in Zuidhorn is een groot succes geworden. Sterker nog, vooraf zei de organisatie vooral in te zetten op het leggen van meer verbindingen in Zuidhorn en gezelligheid. Belangrijke pijlers onder het succes van het evenement dat elk jaar weer ietsje groter lijkt te worden. Ook dit jaar moest het allemaal ietsje meer worden, was de doelstelling van de organisatie. “En dan niet in geld, maar in het aantal initiatieven en mensen die zich inzetten”, stelde Bart Brandts Buys. Het hoge bedrag van vorig jaar -ruim 25 duizend euro- was natuurlijk ‘supermooi’, maar had de lat ook zeer hoog gelegd. “We staren ons daar dus niet blind op”, verduidelijkte Michel Boot de woorden van Bart tijdens ons eerste gesprek dat eind oktober plaatsvond. “Zoals Bart zegt: meer verbinding. Daar zetten we op in.”

In die opzet is Serious Request Zuidhorn geslaagd. Met een griffel zelfs. Niet alleen waren er dit jaar meer initiatieven opgezet vanuit de gemeenschap van Zuidhorn en omstreken, ook werd het onverslaanbaar geachte bedrag van vorig jaar overtroffen. De eerste tussenstand, die diep in de zaterdagnacht werd gepubliceerd op de facebookpagina van het evenement, liet het ongelooflijk mooie bedrag zien van 25.137,38 euro. Een bedrag onder voorbehoud, want er waren nog een aantal cheques onderweg én een grootse tentdienst. Maandag bleek bij de laatste telling het bedrag met nog eens met 1.000 euro te zijn toegenomen. 26.137,38 euro bracht het superevenement op. Een nieuw record. Niet alleen de verbondenheid in Zuidhorn is toegenomen, ook de opbrengst voor het goede doel is hoger uitgevallen. En dat is natuurlijk niet zomaar gebeurd. Zaterdagavond keken we in de tent op het Johan Smitpark naar de cheques die trots waren opgehangen door de actievoerders. Het waren er nogal wat en de bedragen lieten een grote inzet zien. De speciale Serious Request-broodjes van Cathy de Ruiter leverden maar liefst 637 euro op. Op zich niet verrassend trouwens, want het Serious weekend in Zuidhorn is niet compleet zonder de heerlijke broodjes van Cathy. In de lekker ruikende cateringtent zien we Peter Klamer in een voor hem inmiddels kenmerkende houding. Licht gebogen over een bakoven waar smakelijke oliebollen en appelflappen in drijven. Een week eerder troffen we fysiotherapeut uit Noordhorn aan in eenzelfde positie, maar dan bij Tuincentrum Frank Meester. Net als vorig jaar werden er in het tuincentrum oliebollen gebakken voor het goede doel. De omzet loog er niet om. Met dank aan de oliebollenbakkers en kopende liefhebbers leverde de oliebollenactie bijna 774 euro op. Ook eerder al uitgelicht in De Streekkrant waren de ‘taarten van Eline’. De elfjarige toponderneemster in spé wist het ongelooflijke bedrag van 250 euro bij elkaar te bakken. Moeder Rieneke kon op de kerstmarkt in Grootegast trots te vertellen dat haar dochter 42 mensen blij had gemaakt met een lekkere kwarktaart. Taarten waren ook te verkrijgen bij de Dorpskerk, die met hun actie een lieve som van 263 euro bijeen wisten te krijgen. Tevens kon er voor de allereerste keer ook gefietst worden in plaats van meedoen aan de loopestafette, al waren die twee natuurlijk ook prima te combineren. Een week voor Serious Request Zuidhorn was Brand Bos nog op zoek naar fanatieke fietsers voor een mooie Tour de Zuidhorn, een week later mocht hij een cheque van 420 euro op de Wall of Fame hangen. Het optreden van de gelegenheidsband in de Overtuinen leverde 320 euro op. Dat is overigens niet verrassend met ras-entertainer Bart Brandts Buys als voorman. Behalve de longen uit zijn lijf zingen, spoorde hij ook het winkelend publiek aan om vooral de eurootjes uit de winkelwagens te doneren. Verder liet de Wall of Fame zien dat er veel vogeltjes een blije winter tegemoet gaan. Merijn wist voor 331 euro aan voerderbakjes te verkopen en hielp zo behalve de natuur ook in de strijd tegen longontsteking. Ook de kerststukjesactie van de groep van Diny Pool deed een flinke duit in het zakje: 125 euro leverden de prachtige huisdecoraties op. En dan natuurlijk de Serious Veiling. Wekenlang zijn Jasper Theodorie en Martijn Dekker, stevig in de rug gesteund door alles en iedereen die Serious Request Zuidhorn een warm hart toedraagt, bezig geweest met het verzamelen van leuke items en acties en hebben deze op Marktplaats aangeboden. Er kon onder meer geboden worden op een FC Groningen-shirt, gesigneerd door de Noorse held Erik Nevland, het Olympische wielershirt van Bauke Mollema, een basketbal van Donar met de handtekeningen van alle topbasketballers die Groningen rijk is, een High Tea bij Brownies en Downies en nog veel meer. De vele collectors items en uitjes zorgden ervoor dat er 1.012 euro bijgeschreven mocht worden. Een enorm bedrag dat met een brede glimlach en een trillende hand werd opgeschreven door Martijn. Vrijdagavond deed ook de band Van de Straat nog spontaan een bijdrage. “Willen jullie een toegift? Prima! Lappen dan!” Frontman Olaf Vos wilde best het feestelijke ‘Aaierbal’ -naar de Groningse lekkernij- ten gehore brengen, maar vroeg daarvoor wel een bijdrage van het publiek. Voor 102 euro speelde de band haar toegift. Vol overgave, zoals we van Van de Straat gewend zijn. Zomaar een wilde greep uit de vele initiatieven die ertoe bijgedragen hebben dat er 26.137,38 euro is ingezameld in de strijd tegen ‘de stille killer’ longontsteking die de grote broer op 3FM dit jaar ondersteunt. “Ik sta hier dan ook echt te genieten”, vertelt Michel Boot vroeg in de zaterdagavond. Zijn rode ogen verraden vermoeidheid, maar zijn humeur lijdt daar geen moment onder. “Op vrijdagavond sloten we al af met 10.000 euro”, zegt hij trots terwijl hij de cateringtent rond kijkt. “Meer dan vijftig vrijwilligers zetten zich hier in om iedereen van een drankje en een hapje te voorzien. Het gaat echt super.” Dat onderstreept de voorzitter van Serious Request Zuidhorn, Sjoerd van Rijswijk. Net terug van zijn ‘sabbatical’ van vorig jaar kijkt ook hij rond en ziet dat alles goed is. Eén van de helpende handen achter de cakeverkoop is zijn zoon. Een maandje eerder spraken we met Sjoerd af en lag de jongeman nog ziek op de bank, net sterk genoeg om op te staan en te melden dat zijn vader “niet erg fotogeniek is. Hij staat er nooit leuk op.” Deze zaterdag blijkt er een topverkoper in de jonge Van Rijswijk te schuilen. Als een volleerd marktkoopman brengt hij de smaakvolle cakejes aan de man, en vrouw. “Hier doe je het voor”, stelt Sjoerd, die van Michel nog minstens acht jaar voorzitter moet blijven. “Dan kan zijn zoon het mooi overnemen”, lacht Michel. De gezelligheid overheerst dit weekend. Wandelaars lopen hun gesponsorde rondjes door het Johan Smitpark, de cheques stromen binnen en de catering levert geweldig werk. Dat vindt ook Jaap Tel. Het CDA-raadslid loopt zijn rondjes met de kinderen en komt na ieder rondje wat te drinken of iets lekkers halen. “Dit is zo mooi”, aldus raadslid Tel, die niet veel tijd heeft om bij te kletsen. Er moet immers doorgelopen worden, zo vinden zijn kinderen.
De 3FM dj’s zitten nog altijd in het Glazen Huis dat dit jaar in Breda staat, als de eerste klap er in Zuidhorn al op is gegeven. Terwijl de actie tegen longontsteking op 3FM hard door raast tot kerstavond is de eerste 26.137,38 euro inmiddels binnen. Zuidhorn mag trots zijn op de organisatie van Serious Request Zuidhorn, maar ook vooral op zichzelf.