Snelste Grootegastse in training voor de LEGiO-run

0
254
legiorun tine zweers

GROOTEGAST – De snelste vrouw op de vijf kilometer was ze afgelopen editie niet, geeft zij eerlijk toe. Toch schuiven we aan tafel bij Tine Zweers. Haar tijd van 24 minuten en 30 seconden was goed genoeg om als eerste vrouw uit Grootegast over de finish te komen. Het leverde haar een mooi plekje op in de nog uit te breiden recordboeken van de LEGiO-run én een startbewijs voor de tweede run die op 8 april komend jaar wordt gelopen. Als ze dan net zo snel weet te lopen als dat ze tijdens het interview praat, zal Tine zeker hoge ogen gooien.

Enigszins nerveus is ze namelijk wel. Niemand had haar verteld dat haar goede tijd zou uitmonden in een vraaggesprekje met De Streekkrant. “Bovendien was ik dus niet het snelste”, vertelt Tine. “Ik heb de hele run gelopen met mijn zus en heb dezelfde tijd gelopen als haar.” Haar zus komt echter uit Groningen en was daarom bij voorbaat al kansloos voor de titel ‘De snelste Grootegastse’. “Komend jaar ben ik zeker van de partij”, verzekert ze. “Alleen moet ik nog even kijken of ik mij ga opgeven voor de 5 kilometer of voor de 10 kilometer.” Zelf zegt ze op 8 april de tien kilometer te willen lopen, “maar misschien ga ik ook wel met mijn achtjarige zoon lopen. In dat geval wordt het 5 kilometer.” Sowieso moet er nog wel het één en ander aan training gebeuren voordat Tine überhaupt de langste afstand gaat lopen. “Normaal gesproken loop ik 2 á 3 keer in de week”, aldus Tine. “In de zomervakantie liep ik echter een liesblessure op en die gooide flink wat roet in het eten.” Het trainen heeft een tijdje stil gelegen. Tine: “Te lang eigenlijk. Ik ben nog steeds aan het opbouwen, maar zal straks zeker weer drie keer in de week hardlopen.” Dat doet ze meestal met Loopgroep Grootegast. “Dat is mijn stok achter de deur”, lacht ze. “Al weet ik mezelf ook prima te motiveren hoor! Ik loop puur voor de ontspanning en het plezier. Lekker de natuur in en bewegen.” Het gaat dus goed komen met Tine, die afgelopen jaar vooral genoten heeft van de sfeer rondom de LEGiO-run in haar woonplaats Grootegast. “De sfeer was prachtig”, herinnert Tine zich. “Veel deelnemers, veel publiek en een schitterende entourage. Echt een hardloopwedstrijd.” Vandaar dat de inschrijving van Tine Zweers ook zeker gaat komen. De vraag is alleen op welke afstand zij zich gaat richten. Al na één editie schaart zij de Grootegaster hardloopwedstrijd in het rijtje met de 4 Mijl van Groningen. “Dat is ook zo’n speciale wedstrijd die ik graag mag lopen”, vertelt Tine.
Voordat we weggaan willen we natuurlijk wel het geheim achter de snelle tijd weten. “Gemberthee”, verklapt ze lachend. “Dat is echt een pepmiddel waar ik veel energie van krijg. Lekkere thee ook, zeker met een beetje honing.” De gemberthee zal in april niet ontbreken op de wedstrijddag. “Ik loop voor mijn plezier, maar dat houdt niet in dat ik mijn eigen persoonlijk record niet wil verbeteren. Iedereen weet hoe snel hij of zij is. Ik dus ook. Die tijd wil je zeker weer aantikken en het liefst verbeteren.” Wij hopen dat met haar mee, zodat fotograaf Herman Rinket weer een mooi plaatje kan schieten van de fanatieke hardloopster. Meelopen met Loopgroep Grootegast kan overigens altijd, meldt ze nog. “Elke donderdag om 19.30 uur starten we vanaf het Marktplein in Grootegast en iedereen mag meelopen met de leden van de loopgroep.”