“Al ruim voor de kerstdagen branden de lichtjes”

0
1747
LNS mevrouw kornhorn

LEENS – “U bent toch geen dokter?”, vraagt mevrouw Korhorn als we binnenkomen. “Ja, omdat u zo’n tas bij zich heeft.” Als we vertellen dat daar de camera en een schrijfblok in zitten is het ijs gebroken. We zijn geen dokter, maar journalist en benieuwd naar het kerstgevoel van mevrouw Korhorn en haar dochter Tineke. “Dien Korhorn hoor”, zegt ze. “Iedereen zegt altijd Dien. En over je vraag: De kerst is prachtig!” Al ruim van tevoren branden de sfeervolle lichtjes in de kerstboom van de 91-jarige mevrouw Korhorn. “Ik heb net nog een kerststukje gemaakt voor Tineke”, vertelt ze. “En zij één voor mij. Dát is kerst.” Vroeger ging het hele gezin trouw naar de kerk in Kloosterburen. “En we waren op tijd hè”, meldt dochter Tineke. “Anders had je namelijk geen mooi plekje. De kerken waren toentertijd nog stampvol.” Moeder Korhorn vult haar dochter aan: “Vroeger waren de nachtmissen ook echt ’s nachts. Dan kwamen we om half vijf in de ochtend thuis en gingen we ontbijten met warme chocolademelk. Tegenwoordig beginnen die zogenaamde nachtmisse om tien uur ’s avonds. Dat is geen nachtmis.” Tweede Kerstdag zijn moeder en dochter ook samen, inclusief rollade, peertjes, rauwe witlof en ijs als toetje. “Zoals het hoort”, besluit mevrouw Korhorn.