De kerk ‘hoalt ’t olde spul op’

0
180
3 GG Swieringa

GROOTEGAST – We treffen mevrouw Swieringa bij de sjoelbak in Het Hooge Heem. Dat doet ze één keer in de veertien dagen met een aantal medebewoners van het verpleeghuis. “Dat moet doorgaan”, lacht ze, terwijl wij aanschuiven. En gelijk heeft mevrouw Swieringa ook. Haar kerstdagen brengt ze vooral door in en met de kerk. “Eerste kerstdag zeker”, zegt ze gedecideerd. “En ook Tweede Kerstdag zit ik hier tegenover Het Hooge Heem in de gereformeerde kerk.” Ze is blij met haar kerk. Alhoewel het eigenlijk op loopafstand is, halen kerkgenoten haar altijd op. “Tussen 15.00 en 20.00 uur hebben ze Tweede Kerstdag een kerstdiner bij de kerk”, vertelt ze. “En ze hoal’n ’t olde spul ook op!” Een oud prentenboek, noemt zij zichzelf. Maar dan is zij wel een prachtig oud prentenboek vol mooie verhalen, vinden wij. Eigenlijk zouden we na de kerstdagen weer eens aan tafel moeten schuiven met de Doezumster. “Weet je dat mijn kleinzoon bij D.O.P. zit?”, vraagt ze. “Die doen goed werk! Zij bezoeken oude Doezumers in verpleeghuizen en ziekenhuizen met oudjaar. Ik ben trots op hem!”