Uniek keramiek in idyllisch Kornhorn

0
487
KC Hanneke Chevalier

KORNHORN – Heeft u nieuwjaarsdag de ateliers van Open Ateliers Westerkwartier bezocht? Het is te hopen, want er viel een heleboel unieke kunst te bezichtigen. Onder meer in Kornhorn waar we vorige week het atelier van Fred Diekmann uitgebreid hebben bekeken. De veelzijdige kunstenaar is echter niet de enige die prachtige werken vervaardigd in het mooie boerderijtje aan het einde van de ree. Ook Henneke Chevalier werkt in haar eigen atelier achter de woning. Alleen het kijken naar het opdrogende handwerk van Henneke is al een lust voor het oog. Laat staan de schatten die we boven we haar atelier tegenkomen in haar eigen ‘winkeltje’.

Henneke begroet ons vrolijk in haar atelier waar net een aantal mooie kandelaars staan te wachten in de speciale oven op de nieuwe eigenaar. “Tegenwoordig maak ik eigenlijk alles op bestelling”, vertelt ze. “Of wat ik echt zelf leuk vind om te maken natuurlijk.” In het atelier staat een gigantisch ingewikkeld knutselwerk langzaam te drogen onder een stuk plastic. “Dit is wel de manier waarop het behoort te drogen”, legt Henneke het nut van het stukje plastic uit. “Zouden deze in elkaar gewikkelde stukken drogen in de open lucht dan gaat het te snel. Je zal zien dat het dan ongelijkmatig droogt met lelijke bobbels tot gevolg. Of erger, het gaat scheuren en uiteindelijk breken.” De liefde voor haar werk spat ervan af. Het wordt direct duidelijk dat de keramiektovenaar al jaren bezig is met het perfectioneren van haar kunde. Dat gaat van het bedenken en maken van mooie vormen tot aan het vervaardigen van haar eigen kleuren. “De meeste gefabriceerde kleuren zijn wel erg standaard”, vindt ze. “Door zelf mijn kleuren te maken krijg ik net dat extra stukje persoonlijkheid in mijn werk.” En juist dat maakt het keramische werk van Henneke zo uniek. “Al heb ik boven ook wel minder unieke werk staan hoor”, bekent ze lachend. Als we de trap oplopen naar de ‘zolder’ boven haar atelier en achter de deur in de kast kijken zien we wat Henneke bedoeld. Een grote verzameling handgemaakte mokken, kopjes en schoteltjes staan te wachten op gebruikers. Henneke: “Vroeger maakte ik deze producten en werden ze vervolgens verkocht in de winkels. Deze zijn inmiddels overgestapt op andere producten.” Het geeft Henneke de tijd om zich te richten op haar eigen dingetjes. Boven vinden we ook enkele kunststukjes waar zij maanden vol werk in heeft gestoken. “Daar steek ik nu dus mijn energie in”, lacht Henneke, die er een punt van maakt om haar werken hol van binnen te maken. “Dus geen massieve, zware stukken klei, maar subtiele onderdelen die stuk voor stuk met aandacht in elkaar zijn gezet.” Zoals het prijswinnende beeld ‘Carpe diem’, dat een prachtig geheel vormt. De grote zwarte hand die de lucht lijkt vast te grijpen wist een geldprijs van duizend euro in de wacht te slepen. Het keramiek van Henneke Chevalier is één van de vele mooie kunstvormen die nieuwjaarsdag te bezichtigen is geweest. “Open Ateliers Westerkwartier is een mooie verzameling kunstenaars met een grote diversiteit”, vertelt ze. “We hebben schilders, tekenaars, beeldhouwers en zelfs iemand die de prachtigste gedenkobjecten maakt.” En dus keramiek. Uniek en met de hand vervaardigd keramiek met een persoonlijk tintje. Wie het gemist heeft krijgt zondag 5 februari een herkansing als de ateliers in het Westerkwartier wederom hun deuren openen voor het publiek. Hou dus vooral de website oawk.nl in de gaten.