Aduard 2000 voor tweede keer naar kwartfinales; Dramatische geschiedenis herhaalt zich voor FC Grootegast

0
1390
Leek Leekster Voetbalgala-7 STREEK

LEEK – Weer niet! FC Grootegast heeft het weer niet gered. Vorig jaar bereikte de grootmacht uit het Westerkwartier nog de kwartfinales, maar werd daarin uitgeschakeld door latere toernooiwinnaar HFC’15. Zaterdagavond sneuvelde de groen-witte brigade voor de poorten van de Gala-avond. Aduard 2000 daarentegen, bereikte voor de tweede keer in de historie de laatste acht.

FC Grootegast had de winst voor het grijpen in de cruciale wedstrijd tegen Boerakker, op voorhand een van de titelkandidaten. Het was de ontketende ‘Mighty’ Mike Homan, die Grootegast twee keer op voorsprong zette. Vijf minuten voor tijd leverde een verwoestende uithaal van Harke Kalfsbeek de 2-2 op. De hondstrouwe, weer massaal meegereisde aanhang, droop teleurgesteld af. Grootegast liet het echter al in de eerste wedstrijd afweten. De groenen werden weggespeeld door ONR, dat tot dan toe een zeer matige indruk achter liet. De Rodenaren waren effectief op de counter. Grootegast kon er niets tegenover stellen: 0-4. “We speelden in een veel te laag tempo”, somberde Wim Huisman na afloop. Dat werd even later even rechtgezet met een verpletterende 9-2 overwinning op SVZ uit Zeijen. Doelman Erwin Mensink verrichtte in dit duel een wereldredding, maar kon twee tegentreffers niet voorkomen. Het doelsaldo en ‘Mighty’ Homan mochten niet baten. Grootegast struikelt de laatste jaren steeds op het beslissende moment. Nachtmerrie is nog altijd het Gala van 2014, waarin Grootegast de finale bereikte door Pelikaan S uit schakelen. In de eindstrijd gaf Grootegast een 2-0 voorsprong uit handen tegen Marum en verloor de penaltyserie.

Aduard 2000 bereikte voor de tweede keer in de geschiedenis de laatste acht. Aduard begon met een gelijkspel tegen Peize. Aduard keek acht minuten voor tijd nog tegen een 1-0 achterstand aan. Met nog vier minuten te gaan schoot Kai Bellink de 1-1 binnen. Aduard had zelfs de winst voor het grijpen, maar het bleef 1-1. De streekderby tegen Opende was spannend. In de slotfase tilde Arend-Jan Linde de score naar 3-1. Een minuut voor tijd maakte Opende nog de 3-2, maar de aansluitingstreffer kwam te laat. De paars-witten hadden tegen Marum- al geplaatst voor de kwartfinales- aan een punt genoeg voor kwalificatie. Aduard kwam weer op achterstand, maar trok met een man (gele kaart aan Marum-kant) meer de zaak recht. De Westerkwartierders waren zelfs dichtbij de overwinning. Aduard naar de kwartfinales. Peize werd het slachtoffer. Bizar: vorig jaar was zes punten als nummer 3 niet genoeg en nu volstond vijf punten.

De tweede ronde begon voor Opende niet goed: 3-0 verlies tegen Marum. Na de tweede nederlaag tegen Aduard waren de Peendermantsjes als uitgeschakeld. De laatste wedstrijd tegen Peize was alleen voor de Noord-Drenten van belang. Het werd een 6-1 nederlaag voor Opende, dat niettemin terug kan kijken op een geslaagd toernooi. Vorig jaar kwam Opende niet door de eerste ronde.

In de kwartfinale speelt de enige overgebleven vertegenwoordiger uit de streek, Aduard 2000 dus, tegen VAKO uit Vries. Een zeer sterke tegenstander, met een doelpuntenmaker pur sang in de gelederen, Patrick Steenbergen. Verder beschikt de ploeg over veel zaalvoetbalvermogen. De meeste spelers komen in de zaal uit voor REUZ. VAKO werd vorig jaar in de halve finale uitgeschakeld. De winnaar van deze tweestrijd speelt de halve finale (rond 20.50 uur). De finale is dan om 22.30 uur.

Eindstanden

Poule P: 1. TLC 3-9, 2. HFC’15 3-6, 3. De Griffioen 3-3, 4. Oerterp 3-0

Poule Q: 1. Marum 3-7, 2. Aduard 3-5, 3. Peize 3-4, 4. Opende 3-0

Poule R: 1. ONR 3-7, 2. Boerakker 3-5, 3. Grootegast 3-4, SVZ 3-0

Poule S: 1. VAKO 3-7, 2. VEV’67 3-7, 3. DIO 3-3, 4. Haulerwijk (za) 3-0