Baby Yfke is de eerste Streekbaby

    0
    1267
    Oldehove Eerste Baby-3 DEZE VP STREEK

    OLDEHOVE – Eén van de eerste dingetjes op de agenda van de redactie, nadat we elkaar een gelukkig, voorspoedig en vooral gezond 2017 hebben gewenst is de zoektocht naar de ‘snelste’ baby is het verspreidingsgebied van de Streekkrant. Het is een leuk tafereel om te aanschouwen: koortsachtig worden de gemeentehuizen van Zuidhorn, Grootegast, De Marne en Achtkarspelen gebeld. Dit natuurlijk met als grote doel uit te vinden waar de eerste baby ter wereld is gekomen. Het beslissende antwoord kwam vanuit de gemeente Zuidhorn, waar net als vorig jaar de eerste baby werd aangegeven. Yfke heet het meisje, zij woont in Oldehove en is honderd procent kerngezond!

    Yfke is het eerste kindje van de trotse ouders Johannes van Dekken en Annick Kazemier. Vorig jaar werd door de inmiddels 1-jarige Bo een supertijd neergezet. Zij kwam 2 januari 2016 om 18.11 uur ter wereld. Yfke wist een scherpere tijd neer te zetten en zag op 2 januari 2017 om 11.45 uur het levenslicht. “Het is een klein wondertje”, vertelt de kerverse moeder Annick. Op de vraag of het een mooie ervaring is geweest twijfelt ze even. “Nou ja, de geboorte natuurlijk wel”, besluit ze, om daar lachend aan toe te voegen “maar het is wel goed dat ze mij niet vooraf hebben verteld dat het zo’n pijn zal doen. Al zet dat maar niet in je verhaal.” We beloven niks en vragen gewoon direct of dit het begin is van een groot gezin. Misschien een elftal? “Nou, de tweede is nog niet gepland hoor!”, lacht ze. “We gaan eerst hier even lekker van genieten.” En genieten doen de trotse ouders van Yfke zeker van hun pasgeboren dochter. “En overigens niet alleen de ouders”, voegt Annick toe. “Er is ook een van blijdschap huilende oma langs geweest, een trotse oom en ook de vader heeft het niet droog gehouden.” Natuurlijk kwam de Streekkrant langs om de eerste nieuwe inwoner van Oldehove met eigen ogen te bewonderen. En we kwamen niet met lege handen, dankzij de leuke presentjes aangeboden door Dio de Gaper Grijpskerk, Bakker Hamersma Grootegast, Muziekhuis Da Capo in Nietap, Gert Jan van Ark Juweliers in Zuidhorn, De Vos Schoenen in Niekerk, Sportcentrum Eekeburen en Harbourz Kinderkleding Groningen. De leuke en lekkere cadeautjes werden goed ontvangen door de blije ouders. “Ze is overigens wel Fries”, besluit de moeder van het meisje. Dat vindt vooral fotograaf Erik geen enkel probleem. “De wereld heeft meer Friezen nodig”, vindt hij zelf als échte Fries.