Serious Request Zuidhorn wint de Leefbaarheidsprijs 2016

0
287
Zuidhorn Nieuwjaarsreceptie-4

ZUIDHORN – Er zijn veel redenen om naar een nieuwjaarsreceptie van de gemeente Zuidhorn te gaan. Men treft er een lekker hapje, een drankje, een mooie toespraak van burgemeester Bert Swart en veel bekenden aan. De meest belangrijke reden was afgelopen week echter de uitreiking van de Leefbaarheidsprijs 2016, die dit jaar meer dan ooit een titanenstrijd bleek. Want zegt u het maar. Wie zou deze prijs moeten krijgen? Het historische geweten van Zuidhorn en omstreken, de coöperatie die een cruciale –zo niet allesbeslissende- rol heeft gespeeld in het open houden van De Wierde in Grijpskerk of de vrijwilligers van Serious Request Zuidhorn die er wederom in zijn geslaagd heel Zuidhorn warm te krijgen voor een goed doel en diverse groepen in de samenleving met elkaar te verbinden.

Het was een moeilijke beslissing voor de jury, wist burgemeester Bert Swart te vertellen. Een nummer drie was er dan ook niet. Met veel pijn en moeite kon er één organisatie aangewezen worden als winnaar, met een fractie voorsprong. Ook De Streekkrant kreeg het lijstje met de drie genomineerden vooraf opgestuurd en onze eerste reactie was: “Gelukkig hoeven wij niet te jureren”. De mannen en vrouwen achter Serious Request Zuidhorn waren de gelukkigen en mochten de prijs van 500 euro en een oorkonde in ontvangst nemen. Overigens gingen ook de ‘verliezers’, voor zover die er waren, niet met lege handen naar huis. De Historische Kring in Zuidhorn en Dorpscoöperatie De Nieuwe Wierde kregen beiden een cheque ter waarde van 250 euro mee naar huis. Vanzelfsprekend maakten de organisatoren van Serious Request Zuidhorn er een mooi feestje van in het gemeentehuis. “Fantastisch toch?”, stelt voorzitter Sjoerd van Rijswijk tevreden vast. “De nominatie was al een verrassing. Het is een hele eer om überhaupt genomineerd te worden. Dat we de prijs ook daadwerkelijk hebben gewonnen is prachtig. Een grote blijk van waardering voor de hele groep.” Bart Brandts Buys, volgens Michel Boot dé batterij van de hele club, onderstreept de woorden van Sjoerd. “We hebben onvoorstelbaar leuke reacties gehad”, vertelt Bart, die overigens minder verrast was met de nominatie. “Ik krijg ook steeds meer het idee dat men niet alleen meedoet om geld in te zamelen, maar ook om gezellig met en onder elkaar te zijn.” Sjoerd: “Het is gaaf om te zien hoe dit evenement sinds 2013 is uitgegroeid tot wat het nu is. Deze prijs zien we als een bevestiging van dat we de goede weg zijn ingeslagen en een aanmoediging om ook vooral door te gaan. De Leefbaarheidsprijs staat voor datgene dat wij willen bereiken: mensen verbinden en daarmee dus de leefbaarheid in het dorp vergroten.” “Het is mooi dat het gezien wordt”, vult Bart aan. “Daarom kwam voor mij de nominatie ook niet onverwacht. Het moest een keer gebeuren. De prijs daadwerkelijk winnen is overigens van een andere orde. We zijn iedereen die heeft meegeholpen aan dit succes dan ook enorm dankbaar.” Wie denkt dat de organisatie nu eerst lekker achterover gaat leunen heeft het mis. “Eind januari begint het evalueren van afgelopen actie”, lacht Sjoerd. “Dat is tevens het startpunt van de volgende editie van Serious Request in Zuidhorn. Immers, je gaat alleen evalueren zodat je het de volgende keer nóg beter kan doen.” Daarom is de vijfhonderd euro die aan de prijs verbonden is ook meer dan welkom. “Het is de bedoeling dat deze gestoken wordt in de organisatie”, besluit Sjoerd. “Van dat bedrag gaan we dus waarschijnlijk materialen aanschaffen die we komend jaar kunnen gebruiken. Wat precies? Dat gaan we nog bespreken.” Serious Request Zuidhorn kreeg de prijs voor het organiseren van diverse activiteiten in de decembermaand. Zij wisten veel clubs, verenigingen, straten en kerken in beweging te krijgen voor één gezamenlijk doel: de strijd tegen longontsteking. Dit initiatief betreft niet alleen de kern Zuidhorn, maar gaat verder dan dat, valt in het juryrapport te lezen. De kracht is de handen ineen slaan en barrières doorbreken. Oftewel mensen verbinden, zoals de organisatie het ook voor ogen heeft. De conclusie van het juryrapport luidde als volgt: ‘De jury heeft grote bewondering voor de wijze waarop Serious Request Zuidhorn met hun acties verschillende subgroepen in en om Zuidhorn aanspreekt en met elkaar in contact brengt. Juist in een groot dorp als Zuidhorn is het een uitdaging om groepen mensen aan elkaar te verbinden. Het initiatief Serious Request Zuidhorn slaagt daarin volgens de jury. De jury geeft aan, dat het geld dat aan de Leefbaarheidsprijs is verbonden, niet een gift is voor het goede doel, maar een investering  in de organisatie van Serious Request, bijvoorbeeld voor materiaal.’