Sonja Wiekens exposeert trots in het Streekgebied

0
632

WEHE-DEN HOORN – “Wat een leuke verrassing”, jubelt Sonja Wiekens als we haar bellen met de vraag of zij wil verschijnen in de rubriek Kleintje Cultuur. Natuurlijk wil Sonja haar werk wel laten zien, dat doet ze immers vaak genoeg op verschillende plekken in de provincie. Van Eenrum tot aan Groningen, overal heeft wel een mooi kunststuk aan de muur gehangen van de schilderes uit Wehe-Den Hoorn. “Ik ben dan ook continue op zoek naar expositieruimte”, vertelt ze. “Gewoon, omdat ik het leuk vind om te exposeren.”

Eigenlijk tekent en schildert Sonja al van jongs af aan. “Het heeft mij vroeger door zware periodes heen gesleept”, herinnert zij zich. “Toen ik een jaar of drie geleden mijzelf weer terugvond in een zwart gat heb ik tekenen en het schilderen weer opgepakt.” Dat bleek voor haar de juiste keuze te zijn geweest. Het schilderen vormde een prima afleiding en bovendien een goede uitlaatklep. “Overigens zonder daarbij op de donkere toer te zijn gegaan”, legt ze uit. “Ik houd van dieren en dan met name vee.” Aan de muur hangen dan ook de meest uiteenlopende dieren. We zien koeien, longhorns en op de ezel staat een schilderij met drie prachtige geiten. “Deze is bijna af”, aldus Sonja. “Het heeft nog een klein beetje liefde nodig en dan gaat ook dit schilderij hopelijk snel naar een expositie.” In de gang treffen we een bekend plaatje. Vorig jaar begon de Niekerker slager Nanning van Wijk met het fokken van een kudde Engelse Longhorns in het Westerkwartier. En daar zijn prachtige foto’s van gemaakt. Sonja: “Ik heb contact gezocht met Nanning om te vragen of zijn foto’s mocht omzetten in schilderijen. Dat vond hij geen probleem, zolang ik maar eerlijk vertelde dat het zijn mooie koeien zijn.” Dat is bij deze dus aan de grote klok gehangen. Het maken van de schilderijen gaat in een rap tempo bij de Wehe-Den Hoornse. “Ik ben vaak dagenlang aan het schilderen”, weet ze. “Dus heb ik inmiddels een mooie collectie bij elkaar geschilderd.” En die collectie mag gezien worden, want schilderijen op zolder wegstoppen is ook zonde. Na de huidige exposities in Beijum en Eenrum is het werk van Sonja Wiekens vanaf april te zien in het gemeentehuis van Winsum en wordt er aankomende zomer vanaf juli geëxposeerd in Bistro ‘Het Oude Raadhuis’ in Zuidhorn. Ze trekt dus mooi haar eigen lijn door het Streekgebied. “Ooit wil ik nog een joekel van een schilderij maken”, blikt ze lachend vooruit. “Hoe en wanneer weet ik nog niet, maar het lijkt mij gewoon superleuk om te doen.” Natuurlijk zal ook dat megadoek over vee gaan. “Ik kom oorspronkelijk uit Pieterzijl”, vertelt Sonja. “Daar heb je veel vee. Het heeft me altijd getrokken om dat te schilderen en te fotograferen. Want ook dat doen ik graag. Soms ga ik gezellig een zondag met mijn man op stap om Schotse Hooglanders en andere dieren te fotograferen. Die foto’s zijn dan weer een goede basis voor mijn schilderijen.”

De kunstwerken van Sonja Wiekens zijn ook te bezichtigen en te koop op www.schilderij-demarne.nl. “Tegen een betaalbare prijs”, vult ze aan. “Ook mensen met minder inkomen hebben recht op kunst en bovendien hoef ik er niet rijk van te worden.”