Anja Lensen gaat voor elegantie met een praktische inslag

0
501

NIEZIJL – Niezijl is natuurlijk een uithangbord voor cultuur binnen de gemeente Zuidhorn. Niet alleen vinden wij daar een heuse galerie in Ruigewaert, ook rijden we naar Niezijl voor een afspraak met textieltovenares Anja Lensen. Het is even zoeken, want haar huis is netjes weggestopt in het uiterste hoekje van de straat, maar dat mag de pret niet drukken. Eenmaal binnen worden we namelijk direct overvallen door textiele kunst in alle vormen. Waarbij de zelfbedachte Camoula toch wel het meest in het oog springt. Een kledingobject dat bedacht is als afstudeerproject aan de lerarenopleiding Textiele Werkvormen in Amsterdam.

“Van kinds af aan ben ik al bezig met textiel”, begint Anja haar verhaal. “Zoals bij veel mensen begint dat met haken en breien. Dat breidt zich vervolgens uit, totdat je echt bezig bent met kunstuitingen.” Volgens de kunstenares is textiel ideaal om kunst mee te maken. “Je kan er alle kanten mee op”, vertelt ze. “Kleding, kussens, maar ook totaal andere ingevingen zijn mogelijk.” Het oog valt op een gevilt bord. “Normaal gesproken moet alles wel een beetje functioneel zijn”, zegt ze lachend. “Maar ik denk niet dat een gevilt bord een handig item is om spaghetti van te eten.” Wel zien we een prachtig kunststuk liggen. “Het is dan ook wel een spannend werkje”, legt Anja uit. “Dat begint al met het doormidden zagen van het bord en het boren van de gaatjes. Het bord moet natuurlijk niet breken, want als ik mijn oog heb laten vallen op een specifiek bord dan moet het daar ook op gebeuren.” Gelukkig woont er goede handyman in Niezijl die de borden van Anja in mooie helften weet te zagen, zonder dat ze breken. Overigens zijn borden niet het enige dat gevilt wordt. Ook omwikkelt zij hout met vilt. “Het hout heeft het koud”, noemt Anja het bewerken van het hout. “Een idee dat uit het niets is ontstaan. Hier buiten lagen een paar houtblokken, waar ik ontelbaar veel keren bij langs ben gelopen, tot ik opeens het idee had om een houtblok te vilten.” Anja Lensen werkt graag met vormen, “maar het materiaal is het uitgangspunt. Die bepaalt uiteindelijk de sfeer van een ontwerp.” Vanuit het werken met vormen is de eerdergenoemde Camoula ontstaan. Een samenvoeging van een cape, een mouw en een stola. “Dus een kort lijfje, met een lange col en lange mouwen”, verduidelijkt ze. “Eigenlijk is het een ideaal kledingstuk voor de iets koudere feestjes. Een camoula ademt elegantie en heeft toch een praktische inslag. Bovendien is het een versiersel van een mooi onderdeel van het menselijk lichaam.” Camoula’s zijn een mooie combinatie van verschillende materialen die samenkomen in één eindproduct. “Ik gebruik graag verschillende materialen”, zegt ze. “Waar ik mee wil werken hangt af van de dag en hoe ik mij voel. Soms is het fijn om fragiele dingen te vilten, terwijl het soms ook lekker is om dikke kussens en dekens te maken. Combineren is een uitdaging en daar hou ik wel van.” Binnenkort wil ze ook het geven van workshops weer op gaan pakken. “Maar dan wel individuele workshops”, aldus Anja. “Dus met één of twee mensen een middag bezig zijn met iets en dat dan ook af kunnen maken. Denk daarbij aan het maken van een mooie sjaal of een zachte kussen.” Sowieso kan er iedere eerste zondag van de maand een bezoekje worden gebracht aan het atelier van Anja Lensen. Zij maakt deel uit van de kunstenaarsvereniging Open Ateliers Westerkwartier en is op deze zondagen te herkennen aan de zwart-rode vlag die uithangt. Meer informatie over Anja Lensen is te vinden op www.oawk.nl.