Pim Cazemier en Danielle Bekkering op Oostenrijkse Weissensee

0
632

Pim Cazemier en Danielle Bekkering reden afgelopen zaterdag het Open Nederlands Kampioenschap marathonschaatsen op de Weissensee. Cazemier werd 16e en reed 100 kilometer in 2 uur en 33 minuten. Bekkering reed 80 kilometer en deed er 2 uur en 26 minuten over. Na een extreem koude periode is het kwik op de Weissensee inmiddels wat opgelopen en dooide het licht. Het taste de ijskwaliteit nauwelijks aan.

Cazemier had op meer gehoopt, maar niet echt op gerekend. Hij zag Ingmar Berga naar de winst sprinten en was blij met het goede gevoel. De laatste weken kampte de Den Horner met een reeks aan vage klachten maar kwam er uiteindelijk achter dat een deel te verklaren was doordat de rechterschaats scheef in de buis zat. Het is niet de eerste keer dat de stayer van team Lasaulec tegen vreemde ongelukjes aanloopt. Vorig jaar wilde rits niet meer dicht na een plaspauze. Ook niet echt aangenaam wanneer de wedstrijd nog moet beginnen en het vriest dat het kraakt. Inmiddels zijn de schaatsen hersteld en de rugblessure weer zo goed als voorbij. Net op tijd. Ondanks het missen van een podiumplek en zelfs geen top-tien notering, kijkt Cazemier tevreden terug op de zware wedstrijd. “Ik had goede benen. Dat is een tijd geleden. En mijn schaats bleef bij me,’grapt oud juniorwereld kampioen langebaanschaatsen. ‘Ik kon de hele tijd goed mee komen en wilde eigenlijk nog iets proberen in de laatste ronde. Zo goed voelde ik me. Maar het liep anders. Ik kwam te vallen en dat is in een laatste rond natuurlijk dodelijk. De aansluiting met de voorste groep kon ik nog net maken, maar geen rol meer voorin spelen. Dat was jammer, maar het goede nieuws is wel dat ik me weer sterk voel.”

Cazemier hoopt morgen (woensdag) als het echt zwaar wordt op een hogere klassering als de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer wordt verreden. “Wanneer ik me net zo voel als zaterdag heb ik goede hoop dat ik daar wat kan gaan ondernemen. Het Open NK was zwaar, maar het echt werk gaat nu komen. Dat ligt me eigenlijk nog wat beter.” Speciaal voor de Streekkrant houdt Cazemier een dagboek bij die volgende week gepubliceerd zal worden. Bij de vrouwen won Ineke Dedden uit Heerenveen. Zij troefde favorieten zoals Elma de Vries en Lisa van de Geest verrassend af. Ook Bekkering ziet uit naar de 200 kilometer van komende woensdag. De zwaarste wedstrijd van het jaar die ze in 2009 en 2010 al op haar naam schreef. Tevens werd de Den Hamse al In 2007 en 2008 liet de rijdster van Koga zich ook al kronen als winnares van het Open NK op natuurijs.