Agnes Jongerius over werk, handel, arbeidsmigratie en Trump

0
459

ZUIDHORN – Op de dag van de inauguratie van Donald Trump als de 45e president van de Verenigde Staten van Amerika, ontstond een informatieve discussie tussen Agnes Jongerius, Europarlementariër namens de PvdA, professor doctor Steven Brakman (RUG) en de bezoekers van de nieuwjaarsavond van PvdA Westerkwartier in Zalencentrum Balk te Zuidhorn. Steven Brakman legde vanuit economische onderzoeken uit dat Donald Trump met zijn aangekondigde “Make America great again!”-politiek toch wel een punt had, gezien vanuit de oorzaak. Een hele grote middengroep heeft niet geprofiteerd van de mondiale groei en is dus ontevreden. Wel betwijfelde de professor of de oplossingsrichting die Trump kiest -uitsluiting van niet-Amerikanen- nou wel zo’n goede is.

Deze trend laat zich ook vertalen naar Europa, met de opkomst van populistische partijen (PVV in Nederland, Front National in Frankrijk en Alternative für Deutschland in Duitsland). Ook zij beantwoorden het ontevreden geluid van de grote middengroep met oplossingen die uitsluitingen in zich dragen. “Uitsluiting is voor sociaal democraten geen oplossing,” vertelt Agnes Jongerius. “We snappen dat mensen het gevoel van controle weer willen hebben, controle over onze eigen situatie in ons eigen land, maar dat zou moeten gebeuren met ínsluiting van iedereen. Dus geen terugtrekking op ieders nationale grondgebied en de vinger wijzen naar de ander, maar samen kijken naar wat het probleem is en daar iets aan doen. Arbeidsmigratie bijvoorbeeld is nooit een probleem geweest, totdat er misbruik werd gemaakt van de uitzondering ‘detachering’. Moet je dan het kind met het badwater weggooien en dus arbeidsmigratie verbieden? Nee, je moet de afspraken voor deze vrije uitwisseling van arbeid opnieuw aanscherpen. Wanneer mensen in een ander land gaan werken, dan doen ze dat onder de wetgeving en het sociale stelsel van dat land. En niet volgens het stelsel van het land van herkomst. Blijkbaar was er te veel ruimte om hier misbruik van te (laten) maken door gewiekste tussenpersonen.”

De ruim 30 aanwezige bezoekers hebben genoten van de inhoudelijke discussie, de muzikale noot van het combo onder leiding van bassist  Jan Ruurd Oosterhaven (Kunstbedrijven Westerkwartier) en elkaars aanwezigheid. Jongerius kreeg tijdens de avond een boek over de historie van de PvdA in de vier Westerkwartiergemeenten uitgereikt van Myra Eeken-Hermans. “Het boekje bevat verhalen van de vier afzonderlijke afdelingen”, vertelt Myra. “En schetst portretten van echte lokale PvdA’ers als Kor de Wagt. Alle leden krijgen het boekje, dus lid worden van de partij loont in dit geval zeker!”