Bauke Mollema over gezond leven en gezonde voeding

0
419

Bij 35 graden een paar honderd kilometer zo hard mogelijk door de bergen fietsen. Om een dag later in diezelfde bergen bij temperaturen maar net boven nul de hagelstenen en sneeuwbuien te trotseren, de bocht uit te glijden en de wonden bijna letterlijk te likken. Om eenmaal over de finish pas te merken hoe het lichaam heeft geleden en weer helemaal moet uitdeuken. U raadt het al. Hier gaat het over topsport. Een lichaam en geest die tot het uiterste getergd worden, waar werkelijk alles wordt uitgehaald en soms meer dan dat. Hoe belangrijk is het dan wat er in dat lichaam gestopt wordt? Als er iemand is die daar meer over kan vertellen is het wielrenner Bauke Mollema. Als geen ander weet hij wat afzien is. Hoe een leeg en kapot lichaam voelen. Hoe het voelt om met 80 kilometer per uur tegen de kasseien aan te smakken, door de lucht te vliegen en zo moe zijn dat je niet meer weet hoe je de pedalen naar de volgende ronde kunt krijgen. En hoe belangrijk is gezonde voeding wanneer je het uiterste vergt van je lichaam? En wat is gezonde voeding? In deze tijd sleept bijna iedereen zich naar de sportschool, probeert de oliebollen er weer af te rennen en de afslank- poedertjes en drankjes zijn niet aan te slepen.

Hoe houdt Mollema zijn lichaam in vorm?  De wielrenner die tegenwoordig in Monaco woont wil daar, speciaal voor de Streekkrant wel iets meer over zeggen. Want gezonde voeding is iets wat hem bezig houdt en aanspreekt. “Goede voeding is echt heel belangrijk,” begint de oud Zuidhorner en snapt dat het voor de mensen enorm zoeken is naar wat nu echt gezond is.

“Het klopt dat veel producten worden aangeprezen die gewoon helemaal niet gezond zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je eet en aanschaft. In de winkel draait het vaak om marketing. Ik lees zelf eerst de etiketten om bijvoorbeeld zoetstoffen en e-nummers zoveel mogelijk te vermijden. In mijn Rabobank-jaren hadden we een voedingsdeskundige bij de ploeg waarmee alle voeding die ik at doornamen. Ook heb ik afgelopen jaren zelf een aantal boeken over voeding gelezen. Inmiddels weet ik dus goed wat gezonde voeding is.”

Hoewel de kopman van Trek Fregado zichzelf verantwoordelijk acht voor zijn gezondheid wordt hij wel een handje geholpen door de ploegleiding. “Dat klopt. De trainers en medische staf houden gedurende het seizoen ons gewicht en vetpercentage in de gaten. Dit wordt zo’n beetje elke maand gemeten, en het gewicht vrijwel dagelijks. Zowel voor als na de finish. Ook om het vochtverlies tijdens een etappe te zien. We hebben in de belangrijke wedstrijden een kok mee die voor ons kookt. Dat is niet alleen gezonder maar ook handig en snel zodat we na een wedstrijd niet lang op ons eten hoeven te wachten.” Het zoeken naar gezond voedsel wordt steeds belangrijker maar ook ingewikkelder lijkt het wel. Hoe doet Mollema dat, het selecteren van voedsel dat echt gezond is en bij een topsporter past? “Aan de ene kant heb je gezonde voeding zoals groenten, fruit, noten met weinig suikers en slechte vetten, maar aan de andere kant heb je sportvoeding. Als sporter heb je namelijk extra koolhydraten en eiwitten nodig. Daar probeer je een goed evenwicht tussen te vinden. Ik heb het geluk dat ik een snelle stofwisseling heb en niet snel aan kom. In principe kan ik dan ook eten wat ik wil. Maar ik wil wel zoveel mogelijk gezonde en kwaliteitsvoeding eten. Thuis eten we voor een groot deel biologisch. En Mollema laat de snoepjes staan. “Haha, ja, Dat klopt  Afgelopen jaren ben ik steeds minder simpele suikers gaan eten. Ik doe geen suiker meer in de thee, eet bijna geen snoep en gebruik nauwelijks frisdrank. Die suikers zijn eigenlijk heel slecht voor je. Transvetten, wat veel in koekjes, chips en dat soort dingen zit, ben ik ook gaan mijden. Net als wit brood en witte pasta. Dat eet ik ook liever niet, maar in plaats daarvan volkorenproducten. Voedsel wat sterk bewerkt is, beschouw ik als niet gezond. Helaas is dat voor veel mensen een groot deel van hun voeding.”

En dan is er nog de al oude wijsheid dat vlees zo gezond is voor sporters. Een Griekse worstelaar uit de tijd voor Christus at 9 kilo vlees per dag en won alle denkbare prijzen. Is vlees onontbeerlijk wanneer je aan lichamelijke uitputting doet? Dat ligt wat genuanceerder, wat de oud Zuidhorner betreft: ” Rood vlees is helemaal niet zo gezond en kan zelfs kanker veroorzaken. De meeste Nederlanders eten veel te veel vlees. Vroeger aten wielrenners ook elke dag een biefstuk, maar dat is helemaal niet nodig. Voor je spieren heb je natuurlijk wel eiwitten nodig, maar die kun je ook uit andere bronnen halen. Ik eet zelf wel vlees, maar niet vaker dan ca 4 keer per week en ook in kleinere hoeveelheden dan vroeger. Bewerkt vlees zoals ham, spek of worstjes kun je beter ook helemaal mijden. Ik eet ook veel vis of (biologische) kip, en af en toe een omelet. Verder volg ik geen speciaal dieet maar probeer met alles gewoon zo gezond mogelijk te eten.”

Hoe zorgt Mollema voor de inname van voldoende calorieën? Want daar waar de gemiddelde mens bezig is niet te veel van die dikmakende monsters binnen te krijgen, is het voor een topsporter zaak om er op te letten er juist voldoende van binnen te krijgen. Meer dan de gemiddelde 2000/2500. ” Ja, wij hebben veel meer nodig! Van gezonde calorieënvoeding kun je trouwens ook meer eten dan van ongezonde. Op hele zware dagen gebruiken we volgens mij wel meer dan 5.000 calorieën alleen al in de wedstrijd. Ik houd me in mijn dagelijkse voeding niet met calorieën bezig.  Ik weet inmiddels wel wat mijn lichaam nodig heeft tijdens trainingen en wedstrijden. De porties die ik tijdens maaltijden eet zijn altijd een stuk groter dan gemiddeld. Ik ontbijt bijvoorbeeld altijd met een grote kom met 250 gram yoghurt + havermout + 3/4 appel + handvol walnoten + honing. Daarna nog 3 stukken volkoren of roggebrood met daarop vaak kaas of pindakaas. Zeker tijdens grote rondes is het een kwestie van blijven eten, vrijwel de hele dag door. Het grootste gevaar is om te weinig koolhydraten binnen te krijgen. Dan krijg je op den duur te maken met de ‘man met de hamer’.”

En hoe zit dat met een patatje? Een biertje? Gewoon de behoefte van veel mensen om eens lekker die ongezonde hap te nemen. “Haha, nou dat biertje drink ik alleen buiten het seizoen om, maar eigenlijk nog liever een wijntje.”

En hoe zit het met het bekende ‘broodje off season’? “haha, eerder nam ik, zodra het seizoen voorbij was  nog wel eens een broodje frikandel. Daar ben ik ondertussen mee gestopt. Ook mijn off season M&M’s eet ik niet meer. En eigenlijk voelt dat veel beter. Ik ben me er bewust van geworden hoe ongezond dit eigenlijk is en dat helpt om er mee te stoppen. Je smaak past zich ook aan als je weinig suikers eet. M&M’s vind ik nu bijvoorbeeld niet eens meer zo lekker. Veel te zoet.” Voor de ‘gewone’ mens heeft de inwoner van Monaco ook nog een paar handige tips om gezonder te leven: “Eet minder suiker, zo weinig mogelijk transvetten die veel in koek, gebak, croissants en margarine zitten. Eet meer groenten en fruit en zo veel mogelijk biologisch en vooral afwisselend.”

Het loopt tegen 18:00 uur. het gesprek loopt ten einde. Op de achtergrond roept vriendin Jane. De bruine bonen met biologisch gehakt en broccoli met courgette, paprika, champignon en ui staan klaar.