Kunstcentrum van Buitenpost maakt schoon schip

0
385

BUITENPOST – Een beetje een valse start was het wel. De eerste stapjes van Kunstcentrum Art It Is in Buitenpost. Drie maanden geleden bezochten we het toen nog rommelige pand aan de Kuipersstraat 2A in Buitenpost. Het pand was vooral open en zeer ongezellig, “maar het komt goed”, verzekerden Tejo Moerings en Johan van der Dong ons destijds. Alles was nog in aanbouw. De plannen waren er al, de tijd om alles te realiseren nog niet. Dus spraken we met het tweetal aan een gammele tafel op een ongemakkelijk kruk in het midden van een kunstcentrum in aanleg. Geen probleem, want er werd hard gewerkt.

Hard gewerkt wordt er nog steeds in Art It Is, alleen zonder Johan van der Dong die zijn atelier inmiddels terug heeft verhuisd naar Grijpskerk. Wel door Tejo en zijn vrouw Klaske van der Weide die een nieuwe start maken met Kunstcentrum Art It Is. “In alle onze enthousiasme zijn er drie maanden geleden uitspraken gedaan die achteraf misschien –of eigenlijk zeker weten- niet zo slim waren”, vertelt Tejo Moerings. Daarbij doelt de doorgewinterde kunstenaar op een uitspraak van Van der Dong waarin deze “de religie letterlijk in het kruis wilde trappen”. “Natuurlijk mag kunst eigenzinnig, uitdagend en ook best wel chargerend zijn”, legt Tejo uit. “Echter, door het op deze manier te stellen wek je vooral weerstand op bij mensen en dat kán en mág niet de bedoeling zijn. We waren iets te enthousiast en dat heeft ons eerlijk gezegd ook wel achtervolgt.” Dus is er schoon schip gemaakt in Buitenpost en wordt er hoopvol naar de toekomst gekeken. Helemaal gek is dat niet. De bouwval waarin we drie maanden geleden verkeerden is inmiddels veranderd in een prachtig multifunctioneel centrum voor de kunst. Bij binnenkomst waan je je in een winkel met galerieneigingen. Laat u echter niet beetnemen door de eerste indrukken. Art It Is is meer dan een winkel en een galerie. “Natuurlijk verkopen we hier ook kunst en houden we exposities”, zegt Klaske. “Maar er kan ook gezocht worden naar dat ene pareltje van een boek dat men graag wil hebben of gewoon een lekker kopje koffie gedronken worden. Art It Is moet gezelligheid uitstralen, zodat mensen vrolijker naar buiten gaan dan dat ze naar binnen kwamen.” De gammele tafel is inmiddels dan ook ingeruild voor een robuuste stamtafel met bijpassende stoelen, er hangt kunst aan de muur en er is gekozen voor de sfeervolle verlichting dat je in een gezellig koffietentje verwacht. Achter brand het grote licht. “De TL-verlichting van expositieruimte”, lacht Tejo, die net zijn eerste expositie heeft geopend. We lopen met de geboren Rotterdammer door zijn expositie, die behalve te bezichtigen ook te voelen is. “Ook de penceelstreken vertellen een verhaal”, legt hij uit aan een bezoeker met minder visuele mogelijkheden. Na het bezichtigen wordt er inderdaad koffie en thee geschonken in de ‘huiskamer’ van het kunstcentrum. Maar wat is er naast de gezelligheid nog overgebleven van de oorspronkelijke plannen? Immers, het idee was om meerdere kunstenaars samen te brengen onder één dak, om kruisbestuiving te creëren en breed kunstaanbod aan te kunnen bieden. “Die intentie is er nog steeds”, bevestigt Tejo. “Boven hebben we een collectieve zaal. Een ruimte van honderd vierkante meter waar kunstenaars samen in één ruimte kunnen werken. Ze kunnen een werkplek huren per dagdeel of gewoon voor een langere periode. Hun spullen kunnen hier overigens opgeslagen worden, dus slepen met attributen is niet noodzakelijk. Bovendien is het atelier niet te bereiken via de winkel aan de voorkant, waardoor niet iedereen zomaar kan binnenlopen.” Klaske voegt toe dat zij begrijpt dat sommige kunstenaars liever werken in een afgezonderde ruimte. “Die rust kan hier ook gevonden worden”, vertelt ze. “Er zijn hier twee aparte units en ook is de ruimte met raam richting de passage hiernaast te huur. Dat geeft kunstenaars de mogelijkheid om direct naar buiten toe te exposeren.” Een belangrijke reden voor Tejo om zijn tanden te zetten in dit pand. “Heb je de locatie gezien?”, vraagt hij retorisch. “We zitten hier prachtig aan het randje van het centrum van Buitenpost, achter de Kerkstraat. Dit dorp is geweldig geschikt voor een initiatief als dit.” Ze hopen dan ook de deuren, die vooralsnog altijd naar binnen draaien, open te kunnen houden. “Al hebben we daarvoor nog wel een aantal kunstenaars nodig die hier willen werken”, geeft Klaske toe. Voor haar is dit een heel nieuw avontuur in een hele andere wereld. “Tejo is natuurlijk op en top kunstenaar”, weet ze. “Hij zit al jaren in het vak en weet hoe het wereldje werkt. Ikzelf ben predikante geweest. Iets heel anders dus. Al zijn er ook overeenkomsten. Als predikante wilde ik sfeer scheppen en inhoud geven aan zaken. Dat gebeurd hier ook.” Kwaliteit staat daarbij voorop, want kunst is belangrijk voor het stel. “Niet alleen belangrijk”, vult Tejo aan. “Je moet kunst ook beleven. Maken, naar kijken, voelen, dus beleven.” Voor nu exposeert Tejo zijn eigen werk, maar hoopt dat daar snel verandering in komt. “Dit enorme project kan meer afwisseling gebruiken en meer kunstenaars. Zelf ben ik namelijk op een punt gekomen waarop produceren niet meer zo belangrijk is. Ik ben op een leeftijd gekomen waarop ik mijn kennis moet gaan delen.” En dat gaat gebeuren door schoon schip te maken en een frisse start te realiseren. Even helemaal terug naar de basis en naar het oorspronkelijke idee waarin kunst, kunstenaars elkaar zouden vinden in een maatschappelijke en sociaal verantwoorde omgeving. In Art It Is dus.