Be Quick Dokkum pakt gretig de cadeautjes aan; Fc Grootegast: ongeloof en onmacht

0
599

GROOTEGAST  – Wat als….waren de gedachten van de groen gekleurde supporters. Wat als de eerste scoringskansen erin waren gegaan. Dat was het meest positieve over Grootegast, dat verder een onmachtige indruk maakte en hard gestraft werd. Voor twee vroege cadeautjes, waarna de ploeg van Johannes Douma achter de feiten aan liep en geen antwoord had. In de slotfase werd de klap die Be Quick Dokkum al uitgedeeld had, nog harder: 0-4.

Grootegast, met de hoopgevende wedstrijd van vorige week in het achterhoofd, kreeg meteen een eerste waarschuwing. Met een geweldige dreun van Folkert van Dongers, werd Erwin Mensink op de proef gesteld. Mensink verrichtte een fabelachtige redding. Vervolgens de thuisclub zelf. De aanvalslust leverde meteen kansen op. Een combinatie van Rick Buma strandde, vervolgens schoot Ite Hoolsema in de richting van het doel. De Dokkumer sluitpost kon keren,  Bouwe Pompstra kreeg liefst twee rebounds, die echter de mist ingingen. Alsof het moest zijn viel de treffer aan de andere kant. Een vrije trap werd doorgekopt, eveneens door Rolf Hazenberg – die zijn verdediging bijstond-, maar hij kopte over zijn eigen doelman: 0-1. De FC krabbelde overeind. Een vrije bal van Paolo Francisco draaideà la Messi fraai over de muur, maar net te ver, waardoor de bal buiten de palen terechtkwam. Even later nog een vrije trap. Paolo stond er weer bij, maar nam hem niet. Ook Rick Buma niet, die het overstapje maakte, waarna Frank Vening ontiegelijk hard uithaalde. Maar opnieuw niet in het net. Na nog een schietkans van Hazenberg, die rakelings over de kruising vloog, zakte de wedstrijd in en werd het rommeliger. Veel luchtduels, strijd om de bal en weinig vertier voor de doelen. Op slag van rust opnieuw een enorme domper bij de thuisclub. Bij een hoge voorzet kwam Mensink zijn doel uit en wilde de bal vangen in een luchtgevecht, maar miste. Janco Wiersma dankte de doelman en schoot onberispelijk de 0-2 binnen. Iedereen in groen-wit was het erover eens: Mensink had de bal weg moeten stompen. Het thuispubliek droop nog voor het rustsignaal ontgoocheld af naar de kantine. Na een snelle aanval was de 0-3 in de maak. Er werd ook gescoord, maar dat feest ging niet door. Een buitenspel-geval. “Er moet wat gebeuren”, spraken de spelers van FC. Grootegast uit.

De tweede helft wil bij Grootegast nog wel eens de ommekeer zijn. Maar dat was dit keer niet het geval. De ploeg van Douma ontbeert de vorm. Linkerspits Rick Buma is de beste voorin, maar het rendement is te laag. Pompstra is de spits aan de andere kant en is van mindere kwaliteit.  De jonge Mike Homan was vrijwel onzichtbaar. Ite Hoolsema is teruggehaald naar de achterste linie, maar ook hij kon deze dag geen potten breken en moest zich voornamelijk bezighouden met tegenhouden. Want de felheid van Be Quick Dokkum, daar had Grootegast last van. Door het vroege stoorwerk kwam er van de opbouw weinig terecht. En dan is er nog de fysiek sterke en granietharde Paolo Fransciso, de beweeglijke, balvaste, creatieve  middenvelder, kon zijn ploeg ook niet op sleeptouw nemen.  De geel-blauwen speelden direct, elke bal van achteruit was kansrijk. Een groot verschil met het aanvalsspel van Grootegast. Drie keer kwam Buma tot een voorzet, maar steeds was de bal of te scherp of een prooi voor de verdediging. Grootegast bleef niets bespaard. Met nog een kwartier te gaan kreeg Stefan Krijthe een bal vol in het gezicht. Max Rademaker en Bert Beute waren de laatste troeven. Met Ronald Horinga in de spits, probeerde de ploeg van Douma, Jan Haan en Wim Huisman een wanhoopsoffensief. Horinga  kreeg zowaar de kans op 1-2. De boomlange speler zag de doelman uitkomen, had het zelf moeten afmaken, maar besloot een breedtepass op Hazenberg, die tot woede van de technische staf werd afgevlagd. Buma illustreerde vervolgens de onmacht aan Grootegast-zijde met een kansrijk schot, dat ver over de kruising vloog. Mensink voorkwam dan de 0-3. Terwijl Be Quick inging op een beslissing van de scheidsrechter. “Jullie mogen helemaal niks zeggen”, beet Haan, volgend seizoen roerganger, aan het adres van Dokkum. De realistische en doorgewinterde Wim Huisman hield zich wijselijk in en had het allang geschoten: “geen eer tegen te behalen”.  Het uitgekookte Dokkum, dat om de prijzen gaat meedoen, strooide nog meer zout in de wonde door ook nog de 0-3 te maken. Dit na een weergaloze volley die in de verste hoek belandde en dan ook nog de 0-4, na een flater van Mensink, die nog eens keihard afgestraft werd.

Fc. Grootegast-Be Quick Dokkum 0-4; Scoreverloop: 17. Rolf Hazenberg 0-1 (ed), 44. Janco Wiersma 0-2, 85. Janco Wiersma 0-3, 90. Richard Kempenaar 0-4; Arbiter: Visser (De Walden); Gele kaart: Ronald Horinga, Stefan Krijthe (Grootegast); Toeschouwers: 200

Opstelling Grootegast: Erwin Mensink, Erik Venema (75. Max Rademaker), Frank Vening, Ite Hoolsema, Ronald Horinga, Paolo Francisco, Bouwe Pompstra (70. Johan Beute), Stefan Krijthe (75.Bert Beute), Mike Homan, Rolf Hazenberg, Rick Buma.

Opvallend

Clubs die op een hoger niveau spelen doen het steeds professioneler. Zo ligt de bal bij Grootegast op een plateau, zoals je ook in de Champions League ziet.  Dit in contrast met het scorebord dat nog gewoon bediend moet worden met de hand, met genummerde bordjes. En waar geen tijd bij staat. En het zelfgemaakte kassahokje. Laat dit zo,  dit maakt amateurvoetbal juist onderscheidend van de eenheidsworst in het profvoetbal.