Een mijlpaal als deze gaat niet geruisloos voorbij; op naar de volgende tien jaren!

0
1151

STREEK – De Streekkrant bestaat tien jaar! Met veel plezier en trots wordt er teruggekeken op de jaren die er achter ons liggen. Maar nog veel meer verheugen we ons op wat gaat komen, want klaar zijn we nog lang niet. Eerst maar eens het huidige jubileum. Want tien jaar is geen sinecure. Het is een mooie mijlpaal die we gaan vieren. Nee, geruisloos zal dit jaar niet voorbij gaan.

Het is alweer tien jaar geleden dat de eerste Streekkrant van de pers rolde. Een memorabel moment wat een aantal van de huidige werknemers destijds ‘live’ meemaakten. Er aan vooraf ging een pittige dag gevolgd door een lange avond om alles klaar te krijgen, maar zoals het toen ging en nu nog elke week geldt: het maakt niet uit of het moeilijk of makkelijk gaat, maar de krant komt klaar en iedere dinsdag valt de Streekkrant gewoon weer door de bus. Inmiddels al bij 34.000 huishoudens in het verspreidingsgebied in de gemeenten Grootegast, Zuidhorn en De Marne, in Buitenpost en Surhuisterveen en de onlangs toegevoegde dorpen Ezinge, Feerwerd en Garnwerd.

Herinnert u zich de allereerste nog? Waarschijnlijk niet. Destijds was de Streekkrant nog niet eens volledig in kleur. Heel veel veranderd is er eigenlijk niet. Vaste waarden zijn nog altijd de rubrieken ‘man met de hamer’, ‘ongenode gast’ en ‘kleintje cultuur’. Nog altijd geliefd en volop gelezen is de pagina ‘uit ’t hart’ en ook vanaf het begin vaste prik is de uitgebreide aandacht voor de sport met voetbal in het bijzonder. Verder passeerden voorop al talloze onderwerpen de revue variërend van politieke kwesties tot aan persoonlijke verhalen met immer één ding gemeen: ze nodigen uit tot lezen. Het streven dichtbij de mensen te blijven staat nog altijd als een huis en het zijn dan ook de lezers en het gebied waarin de Streekkrant verschijnt die de inhoud bepalen. Een goede mix van nieuws tot aan achtergrondverhalen, van sport tot aan cultuur en van grootse spektakels tot aan de kleinste initiatieven vindt haar weg elke week weer via de redactie naar de pagina’s. Een veelgehoorde opmerking is al jaren: ‘de Streekkrant is niet van elastiek’ met daarbij immer een trieste klank aangezien het niet meevalt in de beschikbare pagina’s een plekje te vinden voor alle aankondigingen, foto’s en verhalen.

Wat hebben we veel leuke dingen mogen doen. Wat zijn er mooie verhalen gebracht. En prachtige foto’s geschoten. Trots zijn we om goede initiatieven te steunen en een stapje verder te brengen. Het is leuk te horen hoe een verhaal bij tijden letterlijk gaat leven, mensen verbindt en samenbrengt. Soms is nieuws keihard of heel triest. Het overlijden van burgemeester Kor Dijkstra is natuurlijk wel iets wat ook op de redactie als een schok binnen kwam. Ook niet vergeten: de sluiting van zwembad de Waterborgh in Zuidhorn wat enorm veel weerstand teweeg bracht of de sluiting van de basisschool in Visvliet wat het dorp zo aangreep dat inwoners besloten de school te bezetten. Een uitdaging is het om jaarlijks terugkerende gelegenheden toch elk jaar weer op de juiste manier voor het voetlicht te brengen. Zo zijn we al jaren begaan met KanaalPOP, is menig toneeluitvoering bezocht en is het bezoeken van de vakantiespelweken ook op de redactie traditie geworden.

In deze speciale jubileumeditie is er ruimte voor een stapje terug in de tijd. Voorop deze krant alleen al, prijkt bijvoorbeeld één van de allermooiste Krantenkoppies. En wat te denken van de allereerste ‘eerste baby van het jaar’. Net als toen nog altijd te vinden in Grijpskerk, maar inmiddels al wel veel ouder en groter. Verder is Maria Wijnands terug gegaan naar een aantal verhalen die grote indruk maakten en is er een selectie gemaakt van de 10 meest memorabele voorpagina’s. Daarover gesproken: heeft u ook altijd al eens een voorpaginafoto willen maken? Dat kan! Verderop in deze krant alles over deze wedstrijd. Er is meer in het kader van ons jubileum. Een waanzinnig leuk initiatief in samenwerking met Mien Westerkwartier – ook jubilerend – gaat van start. Alle 45 dorpen die straks bij de nieuwe gemeente Westerkwartier horen worden stuk voor stuk getypeerd in de nieuwe rubriek ‘Rondje deur Mien Westerkwartier’. Daarbij maken we ook volop gebruik van de nieuwe mogelijkheden die tien jaar geleden nog niet aan de orde waren: internet en video. Op onze site en facebook is elke week een filmpje te vinden van het dorp dat die week in de Streekkrant te vinden is en op de website is extra beeldmateriaal te vinden.

Zoals gezegd: een mijlpaal wat ons tienjarig bestaan terecht mag worden genoemd gaat natuurlijk niet zomaar voorbij. En daarom start iets later dit jaar een bijzondere ‘wedstrijd’. Iedere dorp krijgt de kans één persoon voor te dragen die van groot belang is voor dit dorp. Iemand die altijd klaar staat, zich inzet voor de gemeenschap en wie de titel verbinder op het lijf is geschreven. Aan het eind van het jaar zijn er dan vijftig personen bekend die samen in december mogen genieten van een speciaal diner. Net als eerder hebben wij ons samen met Hotel Aduard voorgenomen opnieuw een avond om nooit te vergeten op te zetten. Zover is het nu nog niet; eerst zal de strijd om de titel ‘Het Beste Bedrijf van de Streek’ weer van start gaan. Stemt u ook weer mee om kans te maken op mooie prijzen?

Er zit nog veel meer in de jubileumkoker wat u dit jaar wel zult lezen. In de zomer wacht een hele speciale vakantierubriek en voor de reislustigen onder ons is er ook dan weer wat te winnen. Na de zomer wordt het hoog tijd opnieuw een Miss Streekkrant uit te roepen die uiteindelijk het jaar voorop mag afsluiten als Kerstengel. Uitgeschreven zijn we nog lang niet, uitgefeest voorlopig ook niet. Tien jaren liggen achter ons, wie weet wat er nog allemaal in het verschiet ligt. Maakt u het mee? Wij gaan er weer vol voor.