Kleine meisjes worden groot. Ook Streekbaby’s!

0
593

GRIJPSKERK – Het is alweer negen jaar geleden dat de redactie van de Streekkrant voor het eerst op zoek ging naar de eerste Streekbaby. Eind 2007 stond er een oproep in de krant gericht aan toekomstige ouders om vooral hun geboortekaartjes op te sturen naar de redactie. Mailen mocht ook. De actie bleek een succes. Vele ouders lieten de Streekkrant weten dat hun destijds jongste telg het levenslicht had gezien. Het bleek het begin van een mooie traditie! Onder de inzenders bevond zich het kaartje van Veere Marijn de Haas. Haar trotse ouders Karst de Haas en Simone Leenders lieten ons weten dat hun kleine meisje op 2 januari 2008 om 8.43 uur was ‘Geboren om altijd van te houden’, zoals er bovenaan het geboortekaartje prijkte.

Veere bleek de snelste Streekbaby van 2008, dus bezocht de Streekkrant de blije ouders van de –toen nog- kleine Veere met een mand vol cadeautjes. Nadien hebben wij elk jaar de eerste baby in het verspreidingsgebied van de Streekkrant opgezocht, maar terugblikken tijdens het 10-jarig jubileum van de krant doen we natuurlijk met de allereerste eerste Streekbaby. Veere dus! Tegenwoordig negen jaar jong. Nog altijd woonachtig in het hartje van Grijpskerk. Maar daarmee houdt ook iedere vergelijking op. Kleine meisjes worden groot. Ook Streekbaby’s!

Veere, inmiddels veel minder klein maar nog altijd schattig, heeft zoals verwacht weinig herinneringen aan ons bezoek. Of eigenlijk: geen. De reactie dat wij klompjes voor haar hadden meegenomen is dan ook onbetaalbaar leuk. “Klompjes?”, vraagt ze half verbaasd, “nee toch!” Het fotoboek dat wij hadden meegenomen kent ze wel. Destijds nog een leeg boek, maar inmiddels helemaal gevuld met leuke foto’s. Karst en Simone hebben dan ook geen spijt dat ze destijds de Streekkrant op de hoogte hadden gesteld van de geboorte van Veere. Moeder Simone: “We hadden in oktober of november gelezen dat jullie op zoek gingen naar de eerste baby van 2008. Ik was eind december uitgerekend, dus ik heb dat de hele tijd in mijn hoofd gehouden. Toen Veere op 2 januari ter wereld kwam hebben we een kaartje naar jullie toe gestuurd, al hadden we niet verwacht dat Veere de eerste zou zijn.” De Streekkrant komt uit in de gemeenten Zuidhorn, Grootegast, De Marne en Achtkarspelen. Een behoorlijk verspreidingsgebied. Toch blijkt dat 2 januari de meest voorkomende geboortedag is van onze Streekbaby’s. Het vroege tijdstip van de geboorte gaf de doorslag. Woensdag 2 januari 2008 bleek een ‘populaire’ dag voor veel baby’s om eens een kijkje op deze wereld te nemen. Niet één deed dat vroeger dan Veere. “We hebben er veel leuke reacties op gehad”, blikt Simone terug. “Op mijn werk hadden ze het artikel gekopieerd en opgehangen zodat iedereen het kon zien. Ook familie en vrienden reageerden leuk. Nog altijd vertellen mensen dat ze weten dat Veere bijna jarig is, omdat ze begin januari in de Streekkrant heeft gestaan.” Voor ons is Veere de allereerste eerste baby, zeg maar de oudste Streekbaby in het gebied. Voor het gezin De Haas-Leenders is dat anders. Zus Isa (14) en broer Joost (exact 13 jaar op de dag deze krant uitkomt) gingen haar voor. “Veere is de jongste van onze drie kinderen”, vertelt Simone. “De kers op de taart.” Voordat we Veere vragen wat zij de afgelopen negen jaar heeft gedaan willen we natuurlijk eerst weten wat haar zus en broer van hun zusje vinden. “Veere is een grappig meisje”, vindt Joost. Isa vult haar broertje aan: “Ze ook heel lief, maar… kan ook heel irritant zijn hoor!” Veere kijkt haar zus lachend aan. “Ja, dat is gewoon zo”, vult Isa nog aan. “Maar ze is vooral lief.” De jongste telg is opgegroeid tot een bezige bij met vele interesses. Momenteel zit zij in groep 5 van OBS De Triangel in Grijpskerk en wij willen natuurlijk weten wat haar favoriete vak is. “Geschiedenis”, vertelt ze gedecideerd. “Helaas is het al lang geleden dat we geschiedenis hebben gehad, maar het is wel mijn favoriete vak.” Er mogen van Veere dus wel wat blokken geschiedenis bij op school, al blijft het de vraag welk vak daarvoor moet wijken. Het is een mooie zaterdagochtend als we op bezoek zijn bij het gezin en Veere kijkt al met een scheef oog naar de klok. “Straks heb ik ballet”, weet Veere. Moeder Simone zegt dat ze dat al anderhalf jaar doet. “Zo lang al weer?”, beseft Veere. “Wat gaat dat snel!” Snel gaat de tijd inderdaad. De fotograaf van de Streekkrant weet zich nog altijd goed te herinneren dat hij voor het eerst op pad ging om de eerste Streekbaby te portretteren. Veilig op de arm van moeders. Een foto die helaas niet herhaald kan worden, want –nogmaals- kleine meisjes worden groot en gaan op ballet. En pianoles. “Ik krijg iedere week pianoles van juf Marianne”, vertelt de toekomstige concertpianiste. Of nou ja, concertpianiste. “Eigenlijk moet ik iedere dag oefenen”, bekent ze eerlijk, “maar dat schiet er nog wel eens bij in.” Wel hebben de eerste pianoliefhebbers inmiddels kunnen genieten van de pianokunsten van de talentvolle Veere. “Ik heb weleens een optreden gedaan”, zegt ze. Nerveus was ze daar overigens niet voor. “Nee, de juf speelde mee en ik had goed geoefend.” Kortom, ook als je niet iedere dag trouw oefent is het mogelijk om op het juiste moment te pieken. Dat bewijst Veere. Pianoles, ballet en geschiedenis hebben we genoteerd als grootste interesses, dus rijst de grote vraag: “Wat wil jij later worden?” De vraag blijkt logischerwijs een lastige. Veere is namelijk wel groot geworden, maar nog niet zo groot dat ze voor deze belangrijke keuze over haar toekomst staat. Het woord concertpianiste valt niet meer, en ook ballerina horen we niet terug. “Dokter misschien”, aarzelt ze. “Daar heb ik, denk ik, wel aanleg voor. Ik mag namelijk graag doktertje spelen. Maar eigenlijk heb ik nog geen idee wat ik later precies wil worden.” Daarvoor is het misschien ook nog wel te vroeg. Veel te vroeg. Dus bergen we deze vraag op voor later. Over vijf jaar bestaat de Streekkrant vijftien jaar en is Veere veertien. We proberen deze vraag dan weer te stellen. Tot die tijd wensen we haar, en haar familie, veel geluk en gezondheid toe. Tot over 5 jaar Veere! Tenzij je natuurlijk eerder doorbreekt als concertpianiste of ballerina: dan komen we zeker een kijkje nemen!