Jeugdsoos e-Blitz viert eveneens haar 10-jarig jubileum

0
1810

DOEZUM – De Streekkrant is niet de enige jarige. Sterker nog, wij zijn niet eens de enige die dit jaar 10 jaar oud wordt. Ook e-Blitz, de jeugdsoos van Doezum, viert dit jaar haar tienjarig jubileum en dat verdient eveneens een feestje. “Een jeugdsoos was hier in Doezum ook echt nodig”, herinnert Jan Renkema zich. “De jeugd liep en zwalkte hier maar een beetje doelloos rond in het dorp. Er moest iets voor hun worden georganiseerd, een jeugdsoos of iets dergelijks.” De officiële oprichter Arnold Schreuder legde het eerste fundament onder de soos voor jongeren die de naam Een Bijzonder Leuk Intelligent Tof Zooitje meekreeg. Of kortweg gewoon e-Blitz.

Een gewone jeugdsoos is e-Blitz allerminst. Dat zie je direct al aan de huisvesting van het hele gebeuren, de soos vindt plaats in een container achter Het Anker. Jan Renkema begint te lachen als hij het over de container heeft. Of eigenlijk over het plaatsen daarvan. “Dat was een pittige onderneming”, lacht hij. “We hebben de container over de kerk heen moeten takelen. Misschien was het niet de meest voor de hand liggende locatie, maar het bleek wel al snel de beste plek voor een jeugdsoos.” Nadat er een groepje vrijwilligers was gevonden om de soos in goede banen te leiden werd de jeugd in Doezum opgezocht. “Deze hebben we destijds echt aangespoord om vooral te komen”, vertelt Jan. “Nadat ze eenmaal binnen waren geweest, bleven ze wel komen. Er is dan ook genoeg te beleven in het jeugdhonk. Zo hebben we een biljarttafel in huis, een dartbord en natuurlijk een eigentijdse en relaxte chillbank.” Momenteel trekt de jeugdsoos tweewekelijks zo’n vijftien á twintig jeugdleden naar de huiselijke container. Daarnaast worden er leuke speciale evenementen en activiteiten georganiseerd. “In de eerste jaren hadden we een DOC-dag”, aldus Jan. “DOC staat voor Doezumer Outdoor Circuit. Scholen deden daarbij mee aan een heuse survivalmiddag in en rondom Doezum. Ook was het jaarlijkse Paasvuur een superevenement voor de Doezumer jeugd.” Het valt op dat Jan Renkema in de verleden tijd spreekt bij het Paasevenement. “Dat klopt”, bevestigt hij. “Helaas kwamen we in de problemen met de locatie. Ook is het tegenwoordig moeilijker om vergunningen te krijgen. De wet- en regelgeving is in de afgelopen tien jaar flink veranderd. Best zonde. Het waren altijd hele leuke evenementen, waarbij de jeugd flink meehielp om de grote bult te bouwen. We bakten frietjes, dronken ranja en er werd vooral een hoop gelachen.” Dat gaat dus helaas niet meer, maar gelukkig blijft wel de jeugdsoos in de container vrolijk doorgaan. De jonge jongeren komen nog altijd trouw langs om in contact te blijven met hun oude schoolvriendjes en vriendinnetjes. Jan: “Dat is ook wat e-Blitz wil doen: de jeugd een plek geven om elkaar te ontmoeten. Na de basisschool zie je leerlingen vaak uitwaaieren over het voortgezet onderwijs in verschillende plaatsen. Sommigen gaan naar Oldekerk of Grootegast, anderen trekken richting Leek en Grijpskerk. e-Blitz is dé plek bij uitstek om na de basisschool contact te blijven houden met elkaar.” Of de container nog lang gebruikt gaat worden als thuisbasis weet Jan Renkema niet. Momenteel wordt er in Doezum hard gestreden voor een dorpshuis. “Als er een dorpshuis komt, dan maken wij daar graag gebruik van”, zegt Jan. “Het is trouwens ook wel heel erg belangrijk dat dat dorpshuis er komt. Zeker voor het dorp. Onze toneelvereniging speelt bijvoorbeeld in Kornhorn. En dat is maar één van de voorbeelden waaraan je kan zien dat de leefbaarheid in Doezum afneemt. Na de sluiting van Café de Steven merk je dat mensen minder contact met elkaar hebben. Ook voor de oudjaarsploeg is het niet gemakkelijk geweest. Als er een tijd is geweest dat ze de stekker uit DOP hadden kunnen trekken, dan was dat het afgelopen jaar wel. Geen leden en geen locatie. Toch gingen ze door en kwamen sterker en grootser terug dan ooit. Ik neem mijn petje af voor onze Doezumer Oudjaars Ploeg.” Het Anker zelf is als dorpshuis geen optie voor e-Blitz. Jan vertelt dat het een afgeschreven en oud gebouw is, dat dringend onderhoud nodig heeft. “Ik heb overigens wel vertrouwen in de realisatie van een dorpshuis”, meldt Jan. “Wat in Lutjegast kan, kan hier ook. We moeten gewoon met z’n allen de schouders eronder zetten. Dan komt het zeker goed!” e-Blitz is ondertussen op weg naar de volgende mijlpaal en het volgende jubileum. Dat blijven de vrijwilligers met liefde doen zolang de jeugd de weg naar de container weet te vinden. “Er is nieuwe aanwas”, besluit Jan. “We hebben te maken gehad met een teruglopend ledenaantal, maar ik heb goede hoop dat dat wel weer aantrekt.” En wij hopen met Jan mee. Per slot van rekening zou Een Bijzonder Leuk Intelligent Tof Zooitje enorm leuk zijn voor ieder dorp.