‘Crimineel’ Visvliet een stukje veiliger door Buurtpreventie WhatsApp

0
449

VISVLIET – Het pittoreske en anders zo rustige dorpje Visvliet aan de Gronings-Friese grens heeft een roerige periode achter de rug. Woninginbraken, dieseldiefstal, gestolen landbouwmaterieel, intimidaties en vreemde bezoekers aan de deur werden gemeld. “Blijkbaar hebben deze Stadse fratsen nu ook ons kleine dorpje bereikt”, stelt Popke Wilpstra. “We waren gewend om onszelf te redden in Visvliet. Dat moest ook wel met hulpverleners en wethandhavers op ruime afstand van ons kleine dorpje. Alhoewel deze netwerken in de afgelopen jaren sterk zijn verbeterd, en wij hier relatief veilig kunnen wonen, blijft Visvliet een klein dorpje waar niet zomaar binnen een paar minuten een agent op de stoep staat.”

Popke is daarom aan het denken geslagen en is gaan kijken naar de mogelijkheden om Visvliet een stukje veiliger te maken. “Tegenwoordig leven we in het digitale tijdperk”, vertelt hij. “Mensen zijn druk en leven langs elkaar heen. Het is gemakkelijk om veranderingen in onze omgeving niet op te merken. Toch brengt deze tijd ons ook een doeltreffend en efficiënt middel om elkaar wel tot dienst te zijn.” Wilpstra doelt daarbij op de Buurtpreventie WhatsApp. “Landelijk heeft dit medium al zijn waarde bewezen. In steeds meer buurten zie je dat inwoners gaan samenwerken en elkaar van mistanden en toestanden op de hoogte houden via WhatsApp.”  Ook kwaadwillende mensen worden steeds vaker op de hoogte gesteld van het bestaan van deze vorm van misdaadpreventie en –aanpak. Vele buurten, wijken en dorpen in Nederland hebben inmiddels een herkenningsbord opgehangen, daar waar buren de handen digitaal ineen hebben geslagen.  In de gemeente Zuidhorn hing zo’n bord echter nog niet. Popke: “Na overleg met Plaatselijk Belang, die ook positief tegen het initiatief aankeek, hebben wij de gemeente gevraagd een aantal herkenningsborden te plaatsen in Visvliet.” Bij wijze van pilot wilde de gemeente hier wel aan meewerken en zegde toe te aanschaf en de plaatsing voor haar rekening te nemen. “Door het plaatsen van de door de gemeente Zuidhorn aangeboden borden is het voor buitenstaanders met verkeerde bedoelingen direct duidelijk dat hier op hun gelet kan worden. Anderzijds hopen we dat mensen die hulp nodig hebben zich hierdoor beter voelen.” Deelnemers aan de preventieapp hebben een sticker uitgereikt gekregen die ze op een herkenbare plek aan de voorgevel kunnen plakken. “Daardoor kunnen de inwoners van Visvliet zien waar ze terecht kunnen als er snel een bericht op de preventieapp geplaatst moet worden”, zegt Popke. “Al blijft het natuurlijk belangrijk om ook de hulpverleningsinstanties op de hoogte te stellen als er iets loos is.” De Buurtpreventie WhatsApp heeft inmiddels haar nut al bewezen. In december bleek de 46-jarige Meindert Sikkema vermist en organiseerden de inwoners van Visvliet een zoekactie via de app. Het lichaam van Sikkema werd niet veel later levenloos terug gevonden in een sloot nabij het dorp, maar de app bewees zichzelf als een krachtig middel om snel en adequaat te kunnen schakelen en veel mensen te kunnen bereiken. “Wat ons betreft is de pilot nu al geslaagd”, vindt Wilpstra. Daar was burgemeester Bert Swart het overigens roerend mee eens. Swart verliet het gemeentehuis, waar het ondanks Warmetruiendag nog altijd best aangenaam toeven was, voor het koude en winderige Visvliet om eigenhandig het herkenningsbord onder het plaatsnaambord te schroeven. Daarna toog het gehele gezelschap richting dorpshuis Bartoleshûs om de officiële plaatsing van het bord te vieren met koffie en een lekker gebakje. “Visvliet kan weer rustig slapen”, lacht Theun de Wit tijdens de nabeschouwing in het dorpshuis. Om daar de laatste ontwikkelingen over het lichtexperiment aan toe te voegen. “Naar aanleiding van het artikel in de Streekkrant hebben we besloten de inwoners van Visvliet nog maar eens te vragen naar hun mening over het licht. Veel mensen gaven aan dat het inderdaad wel iets lichter mocht zijn in het dorp. En toegegeven, we vonden het zelf ook eigenlijk te donker. Daarom worden er een aantal extra kleine paaltjes geplaatst in Haringhuizen. Die kleine paaltjes komen uit de Bartolesstraat, die er zelf een aantal hoge lantaarnpalen voor terug krijgt. Ook aan de Stationsweg komen er een drietal hoge palen bij. Dat gaat dan om die echte nostalgische oude palen die ook op de Heirweg staan. Het wordt dus, behalve veilig, ook weer licht in Visvliet. Of nou ja, ‘licht’. Laten we het op lichter houden, want we willen Visvliet wel donkerder houden dan vroeger.”

Om toch af te sluiten met de Buurtpreventie WhatsApp. Inwoners van Visvliet kunnen zich nog altijd opgeven voor deelname aan de app. Kan via Plaatselijk Belang op mailadres: plaatselijkbelangvisvliet@gma8il.com.