Jubelstemming bij FC Grootegast; (half) stuntwerk Zuidhorn

0
472

STREEK – Ondanks de Siberische omstandigheden – gevoelstemperatuur -5- besloot de KNVB niet tot algehele afgelasting. Alleen de wedstrijden op kunstgras gingen door. Het doorgaan had zowaar positief effect: FC Grootegast vierde de overwinning en Zuidhorn stuntte tegen de ongenaakbare koploper VVG: 1-1. Zondag werd er helemaal niet gevoetbald in de streek.

FC Grootegast versloeg op eigen veld TONEGO. De 3-0 was niet eens geflatteerd. En dat na de flater van vorige week. De spelers waren niet van slag. “Ze hebben lekker getraind en gingen glimlachend het veld op”, aldus Wim Huisman. Grootegast was in de eerste helft stukken sterker, maar het werd slechts 1-0. Die stand bleef lang op het bord staan. Pas tien minuten voor tijd viel de bevrijdende 2-1. “We zijn niet in problemen geweest en hebben een aardige pot gespeeld”, vond de tevreden Huisman.   “Dit geeft de burger moed”. Zuidhorn was dichtbij een regelrechte sensatie tegen VV Groningen. Zuidhorn kwam in de eerste helft op 0-1 door Jos Schultinga, na voorbereidend werk van Jaap Jacobs. Kort voor rust had Wouter de Boer de 0-2 op de schoen. Tien minuten na de pauze werd het 1-1. Trainer Kees Bouma kan alleen maar tevreden zijn. “Tegen de koploper en dat met een zwaar gehandicapt elftal. In het veld stonden zes spelers jonger dan 21 jaar. Ze hebben het heel knap gedaan, want VVG is een hele goede ploeg.”  In 2 B speelde ’t Fean ’58 gelijk tegen runner-up ONT. De ploeg uit Opeinde brak de ban, maar de Feansters draaiden de rollen weer om dankzij Erwin Tabak en Jeroen Til.  ’t Fean hield de voorsprong, tot de laatste minuut: 2-2. Grijpskerk (foto) kwam een 1-1 overeen met Helpman. Teie van der Hoek maakte de 1-0. Tien minuten voor tijd kwamen de bezoekers langszij. “Qua spelbeeld was het terecht en we verliezen weer niet”, zegt Mark Kroese zeer tevreden. “Het was niet om warm van te worden. Bij Grijpskerk lukte het niet, Helpman kon niet. Ondanks de barre omstandigheden kwam er veel volk naar de Enk. Naar het kunstgras dat veilig is bevonden. Kroese over de nieuwe competitieopzet: “Van februari tot maart kun je in overleg spelen. Er wordt niet naar de winterse omstandigheden gekeken maar naar de grootte van de selecties. Ik had liever gehad dat er naar de periodekampioenschappen gekeken werd. Want dat maakt het seizoen lang”.  VVSV’09 verloor van Velocitas. “Ja, dat verrekte kunstgras en het was al zo verrekte kold”, vond ook trainer Jaap van der Ploeg. “De scheidsrechter vond het niet normaal en zette nog een muts op”  VVSV kwam na een half uur met 1-0 achter door een afgeslagen bal. De keeper stompte de bal weg, de tegenstander stond klaar op de elfmeterlijn. Na de pauze kwam VVSV voortvarend uit de kleedkamers. Met de wind in de rug stormde de ploeg naar voren. Maar het was Velo die twee keer scoorde, daarna nam de Ulrumer ploeg de touwtjes weer in handen. Het leverde een drietal kansen op, maar geen treffers.  Van der Ploeg was liever bij de kachel gebleven. “Dit soort doagen moet je niet boet’n wezen. Dat wij nu drie wedstrijden meer hebben gespeeld, maakt ons niet uit, maar kan van invloed zijn op een kampioenschap. Zoaterdag is een voetbaldag, maar bie -5 is het niet prettig. Al is het bier kouder dan het buiten is”.