De PVV mengt zich in de verkiezingen

0
211

Geert Wilders kondigde het in december al aan: zijn Partij Voor de Vrijheid moet in 2018 meedoen aan zoveel mogelijk gemeenteraadsverkiezingen. Het landelijke ‘succes’, tussen aanhalingstekens want de voorsprong in de peilingen moet nog verzilverd worden, krijgt een vervolg op gemeentelijk niveau. Daarbij wordt in het noorden des lands ook gekeken naar de nieuwe gemeente Westerkwartier. Het is de laatste dag van december als ik traditiegetrouw, met een oudjaarsborrel in de hand en in goed gezelschap van enkele buren, in het oudejaarsvuur zit te staren. Beetje dom praten over het afgelopen jaar. Nabeschouwen. Sterke verhalen vooral. Opeens hoor ik de stem van mijn voormalige buurjongen. Oudejaarsavond is natuurlijk een mooi moment om even te buurten bij pa, de buurman dus. Een goede jongen met een grote politieke interesse en een duidelijke mening. Dat wisten wij, als buurtgenoten, al voordat hij de stemgerechtigde leeftijd had bereikt. Het leverde bij menig buurtbarbecuetje leuke discussies op. Spannend ook. En altijd respectvol. Het gaat goed met hem. Enkele jaren geleden sloot hij zich aan bij PVV Groningen, alwaar hij zijn politieke ambities hoopt waar te maken. Jongeren die de politiek in gaan verdienen een aanmoediging, ongeacht voor welke partij zij zich besluiten in te zetten. We raken in gesprek en daarbij komen dus ook onze gezamenlijke interesses aan bod: de politiek en het Westerkwartier. “De PVV komt in 2018 ook naar het Westerkwartier”, stelt hij gedecideerd. “Maar hou het nog even onder de pet. Zodra het helemaal zeker is, meld ik mij en krijg jij je primeur.” Binnenkort spreken we af om de plannen van zijn partij voor de toekomstige gemeente te bespreken en ik kijk daar naar uit. Niet zozeer omdat ik de PVV een warm hart toedraag, een journalist zal immers nooit openlijk kleur bekennen en neutraal blijven, maar omdat ik gek ben op smaakjes. De terrasjes met een uitgebreide bierkaart zijn de beste. Net zoals ik bij een ijssalon graag wil kiezen uit minstens twintig verschillende smaakjes. Bolletje citroen en een bolletje chocolade op dinsdag en woensdag aardbei met pistache. Waarom niet! De PVV-smaak kennen we nog niet in de gemeenten Leek, Zuidhorn, Grootegast en Marum. De laatstgenoemde twee gemeenten hebben natuurlijk wel plaatselijke partijen in de gemeenteraad, maar Leek en Zuidhorn drijven toch vooral op de gerenommeerde en welbekende partijen. Ik ben benieuwd  naar de intrede van de PVV. Hoeveel zetels weten zij te bemachtigen? Welke partij gaat deze zetels ‘inleveren’? En hoe staan lokale partijen tegenover de nieuwkomer in de Westerkwartierder politiek? Landelijk hebben de meeste partijen de PVV al uitgesloten als coalitiepartner. ‘Regeren ja, maar niet met de PVV’, is de algehele tendens. Alleen Forum voor Democratie sluit de partij van Wilders niet uit, maar die zijn dan ook –volkomen terecht- tegen kartelvorming en (vooralsnog) te klein om regeringsillusies te hebben . Het blijft toch een beetje gek. De leider in de peilingen die bij voorbaat kansloos is om te regeren. Een klap in het gezicht van de miljoenen kiezers die de PVV graag aan de macht zien komen. En dat buiten de vraag om of dit wel of niet een goed idee is. Ook het Westerkwartier heeft een geschiedenis als het gaat om het vakkundig passeren van partijen. Grootegast was na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 de snelste gemeente van Nederland toen er een coalitie gevormd moest worden. En dat was kijkend naar de uitslag op z’n minst opmerkelijk te noemen. VZ2000, de grote winnaar van de verkiezingen én de grootste partij van Grootegast, werd genegeerd door het CDA, de ChristenUnie en de PvdA die samen een meerderheid wisten te vormen. Enerzijds een nederlaag voor de democratie, anderzijds dapper. Je moet het maar durven: regeren met een oppositie in de gemeenteraad die én groot én geagiteerd is. Of de PVV groot genoeg wordt in het Westerkwartier om überhaupt in aanmerking te komen voor een uitnodiging om een coalitie te vormen valt nog te bezien. Zeker omdat het Westerkwartier van oudsher een christelijk bolwerk is waar CDA en de ChristenUnie al jaren zekerheidjes zijn in menig college. Niettemin is de komst van de PVV toe te juichen. Datzelfde geldt overigens voor de SP. Nu in niet één van de vier raden vertegenwoordigd, hopelijk straks toch met tenminste één afgevaardigde in de nieuwe gemeente. Hoe meer smaken politiek, hoe beter.

Meediscussiëren over de herindeling of jouw mening laten horen? Laat het weten op Twitter @richardlamberst!