Ongenode Gast: Met een warme trui naar Zuidhorn

0
336

Tijd: 10.00 uur

Datum: 9 februari

Plaats: Zuidhorn

ZUIDHORN – Donderdag was het Warmetruiendag in Zuidhorn. Nou ja, eigenlijk Warmetruientweedaagse, want ook de vrijdag bleef de thermostaat een graadje lager staan dan normaal te doen gebruikelijk in het gemeentehuis. Dus trokken de medewerkers van de gemeente Zuidhorn allemaal hun mooiste truien aan. Gebreide truien, gekochte truien en zelfgebreide truien die uiteindelijk tóch gekocht bleken te zijn. Er was dus een mooie truiencollectie te zien op het gemeentehuis. En dat was natuurlijk ook niet helemaal onlogisch, omdat er een heuse ‘Mooiste Warmetruiverkiezing’ aan vast werd geknoopt. Dat was echter, en eerlijk gezegd, niet de voornaamste reden van het bezoekje van de ongenode gast aan het gemeentehuis. Wethouder Henk Bakker ging namelijk de kantoren in het gemeentehuis rond om alle medewerkers te voorzien van een lekker bekertje warme chocolademelk, natuurlijk met slagroom én een koekje. Kijk, en dan trekt men dus de aandacht van de ongenode gast. Met een bekertje lekkere warme chocolademelk in het vooruitzicht trokken we op deze koude donderdagochtend richting Zuidhorn. Bij binnenkomst blijkt het met de kou wel mee te vallen. We moeten onze verwachtingen dan ook een beetje temperen. Het zou leuk zijn geweest: receptionistes met ijspegels aan de neus en een burgemeester die een wak slaat in zijn kantoor om te gaan ijsvissen. Helaas. De temperatuur blijkt nog best aangenaam. Sterker nog, verschillende keren horen wij tijdens de chocomelkronde van wethouder Bakker dat de thermosstaat wel een graadje lager kan blijven staan. Misschien een leuke suggestie voor Joost Smits. De duurzaamheidsmedewerker die deze ochtend tevens dienst deed als fotograaf en roomservice. Vakkundig zette Joost al zijn collega’s op de foto, er waren immers prijzen te verdelen. Degene met de mooiste warme trui krijgt een cadeautje. Helaas mocht Joost zelf niet meedoen. Als onderdeel van de jury staat hij natuurlijk boven alle partijen. Wel gaf hij het goede voorbeeld door een heerlijke warme trui met een kerstboom aan te trekken. De bekertjes chocomelk gaan er in rap tempo door. Gelukkig werd er beneden in de kantine steeds weer nieuwe warm gemaakt, waardoor de chocomelkbezorgers Henk en Joost lekker door konden schenken. Af en toe werd er een beetje geruzied met een slagroomspuit, brak er een koekje en was het zoeken naar een nieuwe schaal met speculaasjes, maar dat mocht de pret niet drukken. Eveneens een leuk weetje: communicatiemedewerkster Sietske de Jong was 9 februari jarig. Hoe oud ze werd? Wij denken –heel veilig gokkend, zodat dit nooit tegen ons gebruikt kan worden- 18 jaar. Een vrije dag zat er niet in, zoenen van de wethouder des te meer. Halverwege de ronde besloot ze dan ook met de wethouder en Joost mee te lopen om het fotograferen over te nemen van Joost, die het in principe al druk genoeg had met het spuiten van slagroom in de vele bekertjes chocolademelk. Overigens is het vrij logisch dat de gemeente twee Warmetruiendagen heeft, aldus de wethouder. “Eigenlijk is het op vrijdag”, weet Henk Bakker te melden, “maar omdat veel mensen dan vrij zijn hebben we de donderdag eraan vast geplakt.” Voor burgemeester Bert Swart kwam de Warmetruiendag als geroepen. Later die dag moest de burgervader nog een buurtpreventiebord onthullen in koud Visvliet. Die lekkere warme trui had hij gelukkig al aan. Dat is eens wat anders dan de vrieskou in duiken met een dun overhemdje om de schouders.