Speciale plekjes voor altijd vereeuwigd in social sofa’s

0
644

ZUIDHORN – Normaal gesproken lichten wij in de rubriek Kleintje Cultuur één kunstenaar uit. Vorige week vond er echter een heel speciaal kunstproject plaats waar maar liefst 24 kunstenaars aan mee hebben gewerkt. Twaalf daarvan zijn 80 jaar of ouder en de andere twaalf betreft basisschoolleerling. ‘Het verleden en de toekomst van Zuidhorn’, zoals beeldhouwster Natasja Bennink het noemt. Natasja is als professioneel kunstenares gevraagd het proces van de 24 aspirant-kunstenaars te begeleiden. Welk proces? Jong en oud sloegen de handen ineen om er samen voor te zorgen dat er komend voorjaar drie mooie banken geplaatst kunnen worden op de drie pleinen van het Zuidhorner winkelhart.

Natasja: “Elk mens heeft zijn eigen verhaal. Bij ouderen ligt dat bij mooie plekjes of gebeurtenissen uit het verleden, bij de jongeren in wat hun dagelijks bezighoudt. Deze 24 mensen maken van was een beeld over wat voor hun belangrijk is in Zuidhorn. Van het was maak ik vervolgens een bronzen afdruk, die in de banken verwerkt gaan worden.” De deelnemende kinderen en ouderen hebben daarom drie keer afgesproken om samen aan het project te werken. “Dat was de ene keer op school, zodat de ouderen –die al lange tijd geen school meer hebben gezien- een band konden vormen met de kinderen. Andersom vindt deze laatste dag plaats in het Zonnehuis. Hier leren de kinderen de leefomgeving van de ouderen kennen.” Er wordt inderdaad flink samengewerkt. Namens Zakenkring Zuidhorn is ook Jan Oomkes aanwezig. De voorzitter koestert al een tijdje de wens om iets fantastisch neer te zetten in het hartje van Zuidhorn en ziet jong en oud hard (samen)werken aan wat ook zijn droom is geworden. “De drie banken zijn zeer belangrijk voor Zuidhorn”, aldus Oomkes. “Maar als je ziet hoe het hier allemaal gerealiseerd wordt, hoe oud en jong met elkaar omgaan én elkaar helpen, dan kan je maar één conclusie trekken: dit is een heel bijzonder project.” Natasja: “Dit komt echt uit de gemeenschap. Community-art. Ik vind dit zelf een mooie uitdaging en ben ook heel verrast over het resultaat. Er zijn echt hele mooie dingen gemaakt.” Dat laatste onderschrijft Noortje van den Nieuwenhuizen. Zij is vanuit de gemeente betrokken bij het project. “Het werk van de ouderen zal nog lang blijven bestaan, terwijl de kinderen later kunnen zeggen: ‘Dat heb ik gemaakt’. Het is ongelooflijk dat kinderen zo jong al het sociale aspect van dit gebeuren zien en begrijpen.” Eén van de ouderen die meewerkt aan de banken is Leen Schaberg. Vorige week nog zwaar gefrustreerd, maar inmiddels helemaal blij. “Ik heb mijn wassen werk vorige week gewoon verprutst”, vertelt hij eerlijk. “Gelukkig mocht ik het meenemen naar huis en kon ik daar verder.” Leen heeft een huis aan Julianalaan gemaakt op een schilderachtig mooie wijze. Met oog voor detail legt hij deze ochtend de laatste hand aan zijn bijdrage voor de social sofa’s. “8 april is er een Lentefestival in het centrum van Zuidhorn”, vertelt Oomkes alvast. “De bankjes zullen dat waarschijnlijk net niet redden, maar mensen moeten dit natuurlijk echt komen bekijken als het er staat.” Daarin heeft de bestuurlijke duizendpoot gelijk. Wij kijken in ieder geval uit naar de plaatsing van de bankjes en zijn benieuwd hoe de wassen prachtstukken er uit zien in het brons.