Willem Tjebbe Oostenbrink

0
1184

ZUIDHORN – De dichter Willem Tjebbe Oostenbrink heeft met zijn Groninger gedichtencyclus ‘Doar buten ien de wiede wereld´ de Johann Friedrich Dirksprijs 2017 gewonnen. Deze prijs voor nieuwe Nedersaksische literatuur wordt door de stad Emden om de twee jaar toegekend. De gedichtencyclus ‘Doar buten ien de wiede wereld’ omvat vijf gedichten geschreven in het West-Gronings (Westerkertiers): Broers, Voader en zeuns, Verwachteng ien wenk en bewegeng, Kort hollen en Vekaansie. De titel van de cyclus heeft betrekking op de aantrekkingskracht van verre landen, het verlangen om te reizen, de drang om weg te gaan, maar ook de angst voor het vreemde en de dreiging van het onbekende. De inzending van de gedichten werden vergezeld door een prachtige vertaling naar het Oost-Fries door Carl-Heinz Dirks uit Emden. De poëzie van Oostenbrink is vaker in de prijzen gevallen bij de oosterburen. In 2010 won hij de Duitse Freudenthal Aanmoedigingsprijs en in 2014 de Borslaprijs. De prijs is vernoemd naar de Emder dichter Johann Friedrich Dirks (1874-1949). Het Nedersaksisch wordt in Duitsland gesproken van de Nederlandse grens tot voorbij Berlijn, van Münster tot aan de Deense grens. Onder het Nedersaksisch vallen ook de Nederlandse streektalen langs de Duitse grens, zoals het Gronings, Drents, Sallands en Twents. Foto: Teodozja Oostenbrink-Wieloch.