Spectaculaire ‘Dag van de Bugel’ in Lutjegast

0
1655

LUTJEGAST – Musicus, muziekleraar en –bovenal- muziekliefhebber Jappie Kuipers zet op 25 februari een wel heel bijzonder instrument in de spotlight: de bugel. “En terecht”, zo vindt hij. “Want de bugel is een bijzonder instrument dat veel te weinig waardering krijgt.” En dat wil Jappie Kuipers dus veranderen. Daarvoor is een speciale ‘Dag van de Bugel’ opgezet met natuurlijk het blaasinstrument als stralende middelpunt.

“Eigenlijk wilden wij bij Stichting Muziekonderwijs Grootegast en J. Kuipers Muziekopleidingen & Consultancy al langer iets doen met dit ondergewaardeerde instrument”, vertelt Jappie. “Er is ontzettend veel muziek geschreven voor de trompet, trombone en saxofoon, maar voor muziekstukken voor de bugel moet je echt goed zoeken.” Jappie zegt dat de bugel als instrument wel wat meer gebruikt mag worden. “Zeker in ensembles”, zegt hij. “Het is een muziekinstrument met een bijzonder warm geluid.” In ieder geval krijgt de bugel er straks één muziekstuk bij, dat ook ten gehore gebracht zal worden tijdens de Dag van de Bugel. Jappie: “Vorig jaar heb ik componist Rob Goorhuis gevraagd om een nieuw muziekstuk te componeren voor de bugel. Rob heeft vervolgens het werk ‘Prayer and Answer’ gemaakt. Het is een prachtig stuk geworden voor een dubbelkorig bugelensemble.” Hoe mooi het is mag het publiek zelf beoordelen op 25 februari als het nieuwe muziekstuk uitgevoerd gaat worden door de meest getalenteerde bugellisten uit Noord-Nederland. De Dag van de Bugel bestaat uit twee delen. Van 12.30 uur tot 16.00 uur wordt er een workshop gegeven voor bugellisten van een gemiddeld niveau om ’s avonds door te gaan met het concert ‘I love my flugelhorn’. “Tijdens het concert krijgt het publiek mooie werken te horen van koperensemble Fryslân Brass, muziekvereniging Oranje uit Grootegast, bugelensembles en diverse bugelsolisten”, verklapt Jappie. “We hopen hiermee de aandacht voor dit instrument te vergroten en kinderen te prikkelen om de bugel op te pakken. In dat laatste heb ik overigens veel vertrouwen. Kinderen vinden over het algemeen dat de bugel een prettig geluid heeft. Het zou dus mooi zijn als we na de Dag van de Bugel een aantal jonge talenten mogen verwelkomen. Dat is overigens ook hard nodig, want als we de bugel erbij willen houden dan moet er ontwikkeling zijn.” Een goede reden om de bugel in het zonnetje te zetten tijdens deze speciale dag, waarop ook de ‘Superblazers’ hun lied laten horen. “De Superblazers bestaan uit zeventien van mijn leerlingen”, weet Jappie. “Zij gaan een schoollied uitvoeren dat speciaal is gemaakt voor dit concert.” Het belooft dus een mooie dag voor een bijzonder instrument te worden. En een dag vol muzikale hoogtepunten voor het publiek dat zeker vermaakt zal worden tijdens deze spectaculaire ‘Dag van de Bugel’.

De ‘Dag van de Bugel’ wordt gehouden in Dorpshuis Kompas te Lutjegast. De workshop voor bugellisten begint om 12.30 uur en duurt tot 16.00 uur. De kosten voor de workshop bedragen 25 euro. Het concert ‘I love my flugelhorn’ vangt aan om 19.45 uur en kaartjes daarvoor kosten 5 euro per stuk. Opgeven voor de workshop of kaartjes reserveren voor het concert kan via jkuipersmuziekopleidingen@gmail.com.